MIRJAM VAN DER VEGT Beeld Belgaimage
MIRJAM VAN DER VEGTBeeld Belgaimage

tv-tip

Doe eens een dutje op het werk: 'We zijn zelf onze grootste slavendrijvers’

Op het moment van onze telefonische afspraak zit journaliste Mirjam van der Vegt nog in de auto. Geeft niet, zegt ze, ze kan het interview wel doen terwijl ze rijdt. Maar is dat bellen en rijden tegelijk niet vreemd voor iemand die stiltetrainingen geeft en daarover een boek schreef met de titel ‘De kracht van rust’?

Redactie

MIRJAM VAN DER VEGT (lacht) «Ook een stiltetrainer is af en toe efficiënt. Ik zit al een tijdje in de auto en toen ik instapte, heb ik bewust gedacht: ik ga nu eerst een uur niet bellen, ik zet de radio niet aan. Ik wil overpeinzen hoe waardevol mijn ontmoeting van zojuist was. Dat geeft verdieping aan je leven.»

- U neemt stelling tegen wat u werkisme noemt: alles in het leven draait om werk, werk, werk. Uit de kloostertraditie haalt u acht richtsnoeren voor een andere levenshouding, waarbij rust en werk elkaar op een ontspannen manier afwisselen. Dat inzicht is toch niet nieuw?

VAN DER VEGT «Iedereen weet natuurlijk dat rust belangrijk is, maar zijn we ook met ons hele wezen bereid om ervoor te kiezen? We weten met ons hoofd dat het goed is, waarom doen we het dan niet?»

- Misschien omdat de baas op het werk resultaten wil zien?

VAN DER VEGT «Ja, maar het grappige is dat werkgevers in mijn trainingen juist vaak zeggen dat ze toestemming geven om te rusten, maar dat werknemers dat zelf niet durven, uit schuldgevoel. De werkgever krijgt van veel de schuld, maar vaak zijn we zelf onze grootste slavendrijvers.»

- Is die aanmaning van de baas om rust te nemen geen holle frase zolang we evenveel werk moeten blijven verzetten?

VAN DER VEGT «Het is een misvatting dat we door te ontspannen minder gaan presteren. Het mooiste aan rust is juist dat het je wat oplevert. Rust maakt je slimmer. Als je aan het eind van de dag nog een klus moet doen, maar je hele lijf zegt néé, dan is het veel gezonder dat je die klus de volgende dag oppakt. Je kunt er best op vertrouwen dat het werk af raakt, ook al neem je rust.»

- Uw boek is uitgekomen tijdens de coronacrisis. Geen bezoek, geen sport, geen film: hebben we niet eerder te veel rust dan te weinig?

VAN DER VEGT «Ja, je kunt ook te veel rust hebben. Dan is het zaak uit te zoeken wat goede vormen van rust zijn. Nelson Mandela werd op Robbeneiland in een onvrijwillige lockdown gezet, maar hij nam de regie in handen door zijn eigen ontspanningsmomenten te kiezen en daar zijn aandacht op te richten. Het zou mooi zijn als we bij elkaar het inzicht zouden stimuleren dat die vrijwillige vormen van rust mógen, ook op het werk. Zeg maar tegen je collega’s dat je een dutje doet. Churchill stond bekend om zijn dutjes.»

Maaike van Houten, Kruispunt: Stilte in coronatijd, NPO 2, maandag 22 februari, 22.50

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234