Star Trek: Picard Beeld CBS via Getty Images
Star Trek: PicardBeeld CBS via Getty Images

tv-tip'Star Trek: Picard'

Door de kosmos met Patrick Stewart: ‘We bieden de kijkers weer hoop in grimmige tijden’

Redactie

Het voornemen ‘to boldly go where no man has gone before’ heeft de bemanning van de USS Enterprise nu tot bij Amazon gebracht. Bij de streamingdienst loopt sinds kort ‘Star Trek: Picard’, een nieuwe spin-off van de sciencefictionserie ‘Star Trek: The Next Generation’. In de hoofdrol dezelfde kale knikker als toen: Patrick Stewart (79), die opnieuw in de huid kruipt van de bedachtzame, nauwelijks van zijn stuk te brengen Jean-Luc Picard, de commandant van het ruimteschip. Nochtans had Stewart helemaal geen zin in een comeback.

PATRICK STEWART «Na de zeven seizoenen van ‘Star Trek: The Next Generation’, en de vier bioscoopfilms, was ik er heilig van overtuigd dat ik niets meer aan de rol had toe te voegen. Ik was zelfs blij dat Picard uit mijn systeem was verdwenen. De schrijvers hadden naar mijn gevoel ook alles uit Picard gehaald wat er uit hem te halen was. Dus toen de producers van de nieuwe reeks bij me aanklopten, wees ik ze, weliswaar heel beleefd, de deur. Alleen lieten die niet zo makkelijk los (lacht). Dus ben ik één keer met hen om de tafel gaan zitten, eerder uit beleefdheid, en gaandeweg ging ik overstag.»

– Wat gaf de doorslag?

STEWART «In één zinnetje: de toestand waarin onze huidige wereld zich bevindt. Kijk, de tijd van ‘Star Trek: The Next Generation’ is voorbij. Toen was alles min of meer op orde, maar wat er sindsdien in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is gebeurd, tart elke verbeelding. Vandaag vraagt iedereen zich af: wie kun je nog vertrouwen?

»In het begin van de reeks verblijft Picard op zijn buitenverblijf in Frankrijk, genietend van een welverdiend pensioen. ’s Nachts wordt hij geplaagd door nachtmerries over het verleden, waarin vooral zijn oude kompaan Data opduikt. Hij voelt zich gedwongen om in actie te komen, omdat zijn gevoel voor rechtvaardigheid wordt uitgedaagd door een wereld die voor niemand meer veilig is. Dat gevoel zullen veel mensen herkennen en dat is ook de functie van sciencefiction: kijken naar het heden met de blik op de toekomst.»

– Je bent wereldberoemd geworden dankzij Jean-Luc Picard. Het enige personage uit je carrière dat even populair was, is Professor X uit de ‘X-Men’-films. Wie van de twee geniet jouw voorkeur?

STEWART «Picard staat toch dichter bij mij. Ook door het verschil in toon tussen ‘Star Trek’ en ‘X-Men’. In ‘Star Trek’ wordt meer stelling genomen, subtiel, zonder dat het een politiek pamflet wordt. Ook deze serie biedt weer hoop aan de kijkers. Bij ons wordt altijd naar oplossingen gezocht, hoe grimmig de werkelijkheid er op dit moment ook uitziet.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234