Drie jaar geleden stierven 72 mensen bij een brand in de toren. Beeld Getty Images
Drie jaar geleden stierven 72 mensen bij een brand in de toren.Beeld Getty Images

televisie'Na de klap: de Grenfell-brand'

Drie jaar na de dodelijke torenbrand in Londen: 'Van solidariteit is er geen sprake meer'

Wat is er nu eigenlijk concreet in huis gekomen van de dure beloftes die gemaakt werden na de brand in de Londense Grenfelltoren, zondag exact drie jaar geleden? In het kader van een reeks over het leven na een ramp - later dit seizoen passeren onder meer de vuurwerkramp in Enschede en de ingestorte brug in Genua de revue - is de doorgewinterde Nederlandse tv-reporter Tom Kleijn ter plekke poolshoogte gaan nemen.

Redactie

TOM KLEIJN «De Grenfelltoren staat in Kensington, een Londense wijk met veel mooie, dure huizen - onder meer David Beckham woont er - maar dus ook een aantal ronduit lelijke sociale woontorens, met vooral migrantengezinnen. Enkele rijkere bewoners van de buurt, die vanuit hun achtertuin op die torens uitkeken, hadden het een paar jaar geleden gedaan gekregen dat er gevelbekleding op werd geplaatst, om ze mooier te maken. Op zich niks mis mee, alleen was de gebruikte gevelbekleding van ondermaatse kwaliteit, en vooral ook erg brandbaar.»

HUMO Een blunder van formaat.

KLEIJN «En of: mede door toedoen van die goedkope gevelbekleding zijn er op die fatale nacht ten minste 72 doden gevallen.

>>Vlak na de brand was er enorm veel solidariteit vanwege de rijkere, overwegend blanke inwoners van Kensington: er werden kleding en knuffelberen gedoneerd, bewoners van de toren werden in de buurt opgevangen, en de toenmalige premier Theresa May kwam op bezoek en zei dat ze 't allemaal zou oplossen. Ik ben eens ter plekke gaan kijken hoe het inmiddels nog met die solidariteit van toen gesteld is, en heb kunnen vaststellen dat die helemaal verdwenen is. De rijken leven opnieuw hun rijke leven en stappen niet meer mee in de stille tocht die nog elke maand gehouden wordt, de politici zijn bezig met andere dingen en er is nog altijd niemand ter verantwoording geroepen, laat staan veroordeeld. Een trieste zaak.»

HUMO In 'Na de klap' hebt u ook oog voor de positieve gevolgen van een ramp.

KLEIJN «Ja, en in dit geval heb je 't dan ondermeer over Zoe Levack, die een organisatie op poten heeft gezet, Kids on the Green, waarmee ze de Grenfell-kinderen helpt waar nodig, en probeert om hen weer kínd te laten zijn. Zo neemt ze hen weleens mee naar het park, om hen bijvoorbeeld zelf een kampvuurtje te laten maken - zo leren ze dat vuur niet altijd iets slechts hoeft te zijn. En zo zijn er wel meer mooie initiatieven: hartverwarmend natuurlijk, al blijft het raar dat de Grenfelltoren, althans de in doeken gepakte ruïne ervan, nog altijd staat waar-ie stond: zolang het onderzoek loopt, mag er niks aan gebeuren. Helemaal bovenaan is een groot hart te zien met de woorden 'forever in our hearts' ernaast: zolang er niemand voor de rechter is verschenen, zullen de nabestaanden het daarmee moeten doen.»

‘Na de klap: de Grenfell-brand’ op NPO 2, zondag 14 juni, 20.45

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234