A Teacher Beeld Disney+
A TeacherBeeld Disney+

tv-tip'A Teacher'

Een bank vooruit en kleren uit: ‘Ook vrouwelijke leerkrachten kunnen hun macht misbruiken’

Op de speelplaats van een voorstadje in Texas fantaseren de tienerjongens luidop over de bekoorlijke nieuwe juf Claire, gespeeld door Kate Mara (38) – geliefd als Zoe Barnes in ‘House of Cards’ en verguisd als Sue Storm in ‘Fantastic Four’.

Joshua Migneau

De getrouwde Claire laat zelf haar oog op student Eric (Nick Robinson) vallen, waarop ze in het geniep een affaire beginnen. De gloednieuwe, tot de verbeelding sprekende minireeks ‘A Teacher’ op Disney+ haalt zo de verboden liefde van een leerkracht met een student uit de taboesfeer.

HUMO Een vrijage met de sexy juffrouw: het klinkt voor velen als dé jongensdroom.

KATE MARA «Eric wordt in de serie ook niet meteen als een slachtoffer gezien. Integendeel, hij wordt als een held onthaald door zijn medestudenten. Maar Claire maakt duidelijk misbruik van haar positie als leerkracht, en de verboden liefde zet Erics leven op z’n kop: hij is verward en raakt geïsoleerd van zijn leeftijdsgenoten. Alleen: mannen wordt zelden aangeleerd om zichzelf als slachtoffer te zien.»

HUMO Hoe anders is een romance tussen een mannelijke leerkracht en een vrouwelijke studente?

MARA «Die lokt, volgens mij, minder controverse uit. ‘A Teacher’ kwam in november al op tv in Amerika en lokte heel wat reacties uit. Mensen vinden het moeilijk om een vrouw te zien als de manipulatieve machtsmisbruiker en de man als het slachtoffer. Ik kreeg dan ook al ontelbaar keer de vraag: ‘Was je bezorgd om Claire te spelen?’ Ik denk niet dat men die vraag aan een man in de rol van de leerkracht zou stellen.

»Ikzelf worstel vooral met de vraag of Claire wel te vergeven valt voor het vernietigen van Erics tienerjaren. Een kijker vertelde me dat alleen Eric dat kan beslissen. Daar valt iets voor te zeggen.»

HUMO Hoe heb je je over dit aangebrande onderwerp ingelezen?

MARA «Google was alles wat ik nodig had. Enkele voor de hand liggende zoektermen en je wordt, jammer genoeg, overladen met dergelijke verhalen. De krantenartikelen gingen echter nauwelijks over de nasleep van zulke betrekkingen, en daarin waren wíj net geïnteresseerd. In ‘A Teacher’ tonen we hoe Claire en Eric behandeld worden door het rechtssysteem, door journalisten en door hun vrienden. De affaire werpt een lange schaduw over hun verdere leven.»

HUMO Waarom is Claire tot Eric aangetrokken?

MARA «Claire verveelt zich in haar huwelijk, de affaire met Eric is spannend en nieuw. Maar er zijn ook diepere redenen. Claire is in de dertig, maar nog steeds geen moeder. ‘Iedereen op Instagram deelt foto’s van zijn baby of van zijn hond,’ klaagt ze in de serie. Zij heeft die allebei niet en de sociale verwachtingen wegen zwaar. Ze worstelt bovendien met het feit dat ze stilaan de veertig nadert. Al begrijp ik die angst voor ouderdom niet goed. Mijn moeder heeft me geleerd dat een mens elke dag iets wijzer wordt. Op mijn verjaardag juich ik: ‘Een jaar ouder en nog steeds niet dood!’»

HUMO Geen tekort aan stomende seksscènes in ‘A Teacher’. Hoe zorgden jullie ervoor dat iedereen zich veilig voelde op de set?

MARA «Bedenker Hannah Fidell en haar team stonden open voor samenwerking. Ik werd benaderd om ook te fungeren als executive producer. Vóór elke intieme scène hielden we een overleg, zodat iedereen zich gehoord voelde. De gesprekken tussen Claire en Eric verliepen trouwens het moeizaamst: hun ruzies en discussies voelden zo rauw, dat ik me vaak ongemakkelijk voelde. Zo hoort het.»

A Teacher
Vanaf 28 mei te zien op Disney+

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234