Wie heeft Britta Cloetens gezien

'Een ernstige tip zou ontzettend veel betekenen voor haar ouders'

Het ultieme wat we met 'De verdwijning van Britta Cloetens' zouden kunnen bereiken,' zegt VRT-gerechtsjournaliste Caroline Van den Berghe, die samen met collega Dirk Leestmans tekende voor deze driedelige docureeks, 'is dat de resten van Britta alsnog worden gevonden.'

CAROLINE VAN DEN BERGHE «Toen het opsporingsbericht van deze zaak me in 2011 bereikte, dacht ik meteen: dit is iets raars. Een doodgewone jonge vrouw gaat een offerte halen voor een auto en verdwijnt dan spoorloos. Vrij snel vernamen we dat er een verdachte was opgepakt, Tijl Teckmans, een man met een gerechtelijk verleden die in de bewuste Honda-garage in Wilrijk werkte als verkoper. In zijn auto werden bloed en haren gevonden en ook op zijn kledij zaten bloedsporen. Ik heb die zaak verder gevolgd tot en met het vrij ongebruikelijke assisenproces - het komt zelden voor dat er geen lichaam is. Maar het bewijs tegen Teckmans was overweldigend, zeker als je in acht neemt dat hij een serieuze seksuele stoornis had. Los van zijn eerdere veroordelingen wegens aanrandingen hebben de onderzoekers ook honderden filmpjes gevonden waarin hij vrouwen onder hun rok filmt. Zelfs op het toilet van de garage had hij een camera geïnstalleerd. Bovendien heeft hij na maandenlange ondervragingen bekend. 't Is te zeggen: hij heeft een verhaal opgedist waarvan het vaststaat dat het niet klopt. Maar bij gebrek aan een lichaam weet niemand wat er precies is gebeurd.»

HUMO Wat was dat verhaal?

VAN DEN BERGHE «Hij was alleen in de showroom, en Britta en hij zijn met wederzijdse toestemming aan een vrijpartij begonnen. Maar toen ze plots aan de noodrem trok - 'Stop, ik kan hiermee naar de politie gaan!' - heeft hij in een reflex het kofferdeksel vastgegrepen en op haar hoofd gegooid, waarna ze ter plekke doodviel. Hij had het, met andere woorden, niet zo bedoeld, het was een ongeluk.»

HUMO Moeilijk te geloven.

VAN DEN BERGHE «Op basis van de analyses van deskundigen staat vast dat zijn verhaal niet klopt. Van het gerecht kregen Dirk en ik toestemming om het strafdossier in te zien én om de verhoren van Teckmans te bekijken en in de uitzending te gebruiken. Men stond achter ons plan om het onderzoek te reconstrueren, met alle betrokkenen van toen, in de hoop dat er toch nog een antwoord zou komen op de vraag waar Britta is.»

HUMO Hoe zou dat kunnen werken?

VAN DEN BERGHE «Welja, we hopen dat Teckmans door de uitzending alsnog zegt waar hij het lichaam van Britta heeft achtergelaten. Maar misschien zijn er ook nog getuigen, mensen die plots denken: tiens, ik heb die dag dit of dat gezien. Juridisch gezien is de zaak afgesloten - Teckmans heeft dertig jaar gekregen voor doodslag - maar mocht er een ernstige tip binnenkomen, dan gaat dat ontzettend veel betekenen voor Britta's ouders. Ze beseffen dat de kans klein is dat hun dochter nog gevonden wordt, maar: zeg nooit nooit.» 

De verdwijning van Britta Cloetens Eén, woensdag 12 februari, 21.30

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234