null Beeld VTM
Beeld VTM

tv-tips'Erfgenaam gezocht'

Een half miljard te geef: ‘Niet iedereen krijgt graag geld op tv’

In ‘Erfgenaam gezocht’, de Vlaamse vertaling van een succesvol Nederlands origineel, gaat wilde weldoener Axel Daeseleire op zoek naar de rechtmatige begunstigden van nooit opgehaalde erfenissen, om hen hun deel van de koek alsnog persoonlijk te overhandigen.

Noud Jansen

AXEL DAESELEIRE «Het gebeurt nog vaak dat bij een overlijden geen erfgenaam wordt gevonden, bijvoorbeeld omdat die in het buitenland woont, of omdat de familiale situatie zo complex is dat er een stamboom moet worden opgemaakt – zoiets kost al snel 10.000 euro, en zeker als het een relatief kleine erfenis betreft, zoekt de Belgische staat niet altijd verder. Al die zogenoemde erfloze nalatenschappen belanden op een rekening van de overheid, waar ze maximaal dertig jaar blijven staan: daarna gaat het geld naar de schatkist.»

HUMO Hoeveel staat er nu op die rekening?

DAESELEIRE «Een half miljard euro.»

HUMO Hola!

DAESELEIRE «Dat dacht ik ook. Daarom ben ik op zoek gegaan naar erfgenamen die zich niet hebben aangemeld voor een erfenis, om hen op een onverwacht cadeautje te trakteren. Dat kan gaan om 100 euro, maar ook om 100.000 euro of zelfs meer. Let wel: we hebben alleen voor erfenissen met een positief saldo gekozen. Met schulden maak je niemand blij.»

HUMO Ik kan me voorstellen dat je overal met open armen werd ontvangen?

DAESELEIRE «Je zou dat denken, hè? Ik zou me er toch prettig bij voelen als er op een goeie dag iemand aan de deur zou staan met 30.000 euro van één of andere grootnonkel die is komen te gaan. Maar soms is er een familiaal conflict geweest of heeft zich iets anders afgespeeld waar men liever niet aan wordt herinnerd. Er zijn bovendien ook veel mensen die niet graag op tv komen, zelfs al is het om een som geld te ontvangen.

»Maar wat ik nog mooier vind aan dit programma dan het overhandigen van het geld, is dat we de erflater, dus de mens die overleden is, als het ware weer tot leven wekken. We duiken in archieven en komen soms interessante details te weten, waar de erfgenaam geen weet van heeft. ‘Erfgenaam gezocht’ is in grote mate een ode aan al die erflaters.»

HUMO Heb jij een testament?

DAESELEIRE «Neen. Ik heb geen kinderen: als het noodlot toeslaat, gaat alles naar mijn moeder. Maar toen we dit programma maakten, en vooral ook na wat me vorig jaar is overkomen, ben ik er wel over beginnen na te denken. In maart en april 2020 heb ik twee weken in coma gelegen door het coronavirus, en nu ben ik in feite aan mijn tweede leven begonnen. Dus ja, misschien moet ik toch eens werk maken van dat testament.»

HUMO Misschien?

DAESELEIRE «Bon, omdat je aandringt: ik ga nú mijn notaris opbellen.»

Erfgenaam gezocht
VTM, dinsdag 20 april, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234