null Beeld Merlijn Doomernik
Beeld Merlijn Doomernik

tv-tip'In Europa'

Een heel klein beetje koude oorlog ‘In Europa’: ‘Door Poetin zijn we terug bij af’


Voor de goeie orde: de docureeks ‘In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt’, die zondag op Canvas haar tweede seizoen ingaat, heeft niets te maken met de alweer zeventien jaar oude bestseller ‘In Europa’ van Geert Mak, wél met zijn jongste turf ‘Grote verwachtingen’. In beide, turf zowel als docureeks, staat de Europese geschiedenis van de laatste twintig jaar centraal.

ROEL VAN BROEKHOVEN (regisseur) «We openen dit seizoen met een verhaal dat we in de krant hadden gelezen: een gepensioneerde Noorse grenswachter die vanuit zijn dorpje aan de Russische grens al jaren ijverde voor de goeie verstandhouding tussen Noren en Russen, was plots opgepakt in Moskou, op verdenking van spionage. Alsof het 1970 was! Uiteraard bleek algauw dat één en ander kaderde in een veel groter politiek spel, waarbij het Oosten en het Westen elkaar weer eens de spierballen wilden laten zien. Zo gaan we in iedere aflevering te werk: we gebruiken een specifiek geval als kruiwagen om iets te vertellen over een grotere ontwikkeling.»

HUMO In dit geval: de verslechterde relaties tussen Oost en West.

VAN BROEKHOVEN «Ja. Aan het eind van de vorige eeuw hadden we het idee dat de problemen tussen Oost en West zo goed als opgelost waren: met een beetje geluk zouden de Russen lid worden van de EU, en zouden we met z’n allen één grote familie vormen. Maar inmiddels zijn we door toedoen van Vladimir Poetin terug bij af.»

HUMO De voornaamste reden waarom Duitsland niet of amper meedoet aan Google Street View – dat laten jullie in aflevering drie zien – is ook tot de Koude Oorlog terug te voeren.

VAN BROEKHOVEN «In Duitsland ligt de bescherming van de privacy veel gevoeliger dan bij ons, wat er veel mee te maken heeft dat in het oosten de herinnering aan Trabantjes voor de deur, met een man met een camera erin, nog vers in het geheugen ligt.

»Maar we laten in die aflevering ook zien hoe de bemoeizucht van het internet niet alleen iets negatiefs is. Dat doen we aan de hand van een voormalige Stasi-agent, een man die daadwerkelijk jarenlang vanuit zo’n Trabantje burgers had zitten bespioneren. Hij gebruikt zijn opgedane kennis nu op een positieve manier: hij is bij het burgerjournalistieknetwerk Bellingcat beland, en heeft daar onder meer aan het onderzoek naar de MH17-ramp meegewerkt. Zij hebben kunnen aantonen dat de Russen op die noodlottige dag wel degelijk raketten naar de plek hebben vervoerd van waaruit ze zijn afgeschoten: je zíét dat gewoon, op film en foto’s.»

HUMO Dit nog: klopt het dat Geert Mak onlangs bijna een aanklacht van de Nederlandse Spoorwegen aan zijn broek had voor spoorlopen?

VAN BROEKHOVEN (lacht) «Toen we die scène filmden, hadden we geen moment gedacht dat daar een kleine rel van zou komen, laat staan dat Geert maanden later nog zou worden uitgelachen telkens als hij de trein nam. We vonden het gewoon een mooi beeld: Geert die als een vagebond over een doodlopend spoortje in Friesland stapte. ’t Was ook echt niet zijn bedoeling om zelfmoord te plegen, hè? Geert is wel somber, maar niet zó somber.»

‘In Europa’, Canvas, zondag 17 januari, 20.10

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234