null Beeld

tv-tip'Telefacts'

Eén jaar na de dood van Julie Van Espen: 'Haar moordenaar was een ongrijpbare schim'

Op woensdag 6 mei zal het precies één jaar geleden zijn dat Julie Van Espen verdween. De 23-jarige vrouw uit Schoten was op weg naar vriendinnen in Antwerpen, maar kwam niet aan op haar bestemming. Na tientallen slopende uren werd duidelijk dat Steve Bakelmans, een dakloze man met zedenfeiten op zijn kerfstok, Julie had willen verkrachten. Ze verzette zich en werd gedood. 'Telefacts' zou vanavond scherp op de zaak stellen, maar omdat de advocaten van Bakelmans dreigen met een klacht werd er last minute beslist om de aflevering voorlopig niet uit te zenden

Sam Ooghe

THOMAS VAN HEMELEDONCK (reporter bij 'Telefacts') «We hebben uitgezocht hoe de paden van Julie Van Espen en Steve Bakelmans konden kruisen. Dat begint met vragen rond Bakelmans: wie is hij? Waarom was hij in staat om zulke feiten te plegen? En waarom liep hij vrij rond? Intussen weten we dat Bakelmans veroordeeld was tot vier jaar cel voor een verkrachting, maar dat hij in afwachting van de beroepsprocedure vrij rondliep. Via gesprekken met kennissen leerden we dat zijn moeder hem al vroeg in de steek heeft gelaten en dat hij door een breuk met zijn vader geïsoleerd is geraakt. Niet lang voor de feiten van vorig jaar belandde hij in Antwerpen, maar hij had er met bijna niemand contact. Volgens de daklozenvereniging waar hij soms iets kwam eten, was hij een schim. Ongrijpbaar. Hij verdween soms lange tijd, dan was hij weer terug.

»Bakelmans ging anderhalf jaar voor de moord op Julie bij een nonkel wonen. Die man praat voor het eerst herkenbaar voor de camera. Hij bevestigt dat het zeer moeilijk was om bij Bakelmans 'binnen te raken'. De gerechtspsychiater omschreef hem als een man met een narcistische persoonlijkheid. Strikt gesproken is hij geen psychopaat: hij kan normaal functioneren, maar in bepaalde omstandigheden, zoals na een seksuele afwijzing, overschrijdt hij een soort tolerantiegrens en kan hij extreem geweld plegen.»

HUMO Met 'Telefacts' reconstrueren jullie de noodlottige uren. Is dat niet gevoelig en risicovol, aangezien het onderzoek nog loopt?

VAN HEMELEDONCK «We speculeren niet zomaar en zijn zeer zorgvuldig te werk gegaan. Voor de reportage hebben we met tal van mensen dicht bij het onderzoek gesproken. Over het precieze verloop van de zoektocht naar Julie interviewden we Eva Mielnicki van de federale gerechtelijke politie en Alain Remue van de Cel Vermiste Personen. We brengen de feiten wel in beeld met figuranten, maar die komen slechts beperkt en onherkenbaar in beeld. De moord zelf slaan we bewust over.»

Lees ook het interview met de John Maes, de advocaat van de familie van Julie Van Espen: ‘Iemand als Steve Bakelmans mag niet van de radar van justitie verdwijnen, en dat is wel gebeurd’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234