null Beeld

vakantietipsDe Mol VR

'Een leugenaar vangen? De podcast van Dries Van Langenhove is een ideale voorbereiding'

'Zou jij een goeie mol zijn?' Mensen die zich de afgelopen jaren het avontuurlijke VIER-programma hebben laten welgevallen - ze zijn algauw met 1,3 miljoen - kunnen heden niet alleen de vraag stellen, maar ook het antwoord krijgen, want 'De mol' (en hier mag u gerust het kenwijsje neuriën) goes virtual reality. Onze Man mocht, mollenboekje in de hand, als eerste naar binnen.

Deze zomer kunt u met vier vrienden terecht in een pop-upcontainer te Blankenberge die, met behulp van een VR-bril op uw smikkel, verdacht veel weg heeft van een Nieuw-Zeelands landschap. Voor wie van zichzelf vindt dat ie er van nature al als een idioot bijloopt, voelt virtual reality meteen vertrouwd aan. Die ongecontroleerde bewegingen, die doodse blikken, dat vertwijfeld schuifelen: wie zich op een scoutsfeestje al eens met nét iets te veel tegenzin dan wel promille op de dansvloer heeft gewaagd, weet hoe dat gaat. In ruil krijg je een ervaring waarvan traditionele games alleen kunnen dromen en waardoor het lijkt alsof je opeens écht Nieuw-Zeelandse lucht staat op te snuiven.

Het opzet is simpel, zoals het echte 'De mol' dat zelden is. Aan het begin krijgen de kandidaten een boodschap te zien: ofwel 'jij bent kandidaat', ofwel 'jij bent de mol'. Vanaf dan is de taakverdeling duidelijk voor de komende drie proeven, die treffend de sfeer van het programma weten te vatten: in het midden tussen jongensachtig enthousiasme en vrolijk sadisme.

BEHOORLIJK SEXY

In de eerste proef is het de bedoeling om 'Mission: Impossible'-gewijs een museum te beroven, bewegende lasers en aanvallende drones incluis. Ideaal om aan den lijve te ondervinden hoe gemakkelijk het is om een proef te laten ontaarden in het soort aan chaos grenzende onoverzichtelijkheid waarin de échte kandidaten steevast excelleren. In de tweede proef moet je quizvragen beantwoorden en bekvechten over een vrijstelling. Na een summiere vragenlijst mag één deelnemer vroegtijdig z'n headset in de corona-ontsmettingsbak dumpen.

Van de laatste proef geef ik alleen mee dat ik te allen tijde met beide voeten op de grond ben gebleven, maar dat mijn zintuigen me stellig van het tegendeel probeerden te overtuigen, en daar nog bijna in slaagden ook. Op een bepaald moment moest ik mijn best doen om níét om te vallen in een plek waar ik in elke richting dertig meter vrije ruimte had: zag er ongetwijfeld behoorlijk sexy uit.

>>Natuurlijk staat de technologie nog niet zo ver dat de kandidaten er na een rondje motion capture uitzien als realistische Hollywood-modellen. Ik heb al paspoppen en zelfs leden van het Davidsfonds gezien met meer leven in de ogen. In de gezichten van je kompanen een vertrokken spiertje of leugenachtige grimas proberen te ontwaren, is als speuren naar een Da Vinci op een leeg canvas. Dat is jammer, want normaal is 'De mol' een oefening in observatie waarin mimiek en gedragingen minstens evenveel prijsgeven als het geklungel waaraan élke deelnemer zich vroeg of laat bezondigt. Maar nee, leugens dient u er puur op gehoor uit te pikken; bij wijze van voorbereiding loont het om de podcast van Dries Van Langenhove te beluisteren.

TEMPTATION ISLAND

Afijn: voor wie graag naar z'n mollen speurt door het geldbedrag in de gaten te houden en de proeven te analyseren, is 'De mol VR' een smakelijk aperitiefje. Als u al gaat zwijmelen van het idéé dat Gilles De Coster met gekruiste armen voor u staat en 'beste vrienden' zegt, hoeft u niet te twijfelen. Wie zich liever op psychologisch vlak uitleeft, blijft op zijn honger zitten - en dat na een menuutje van 125 euro, niet gering voor 30 plezierige minuten.

Zou ik een goeie mol zijn? Ik denk dat mijn leugens vooralsnog uitermate doorzichtig en weinig doordacht zijn, en dat ik het dus misschien beter probeer bij 'Temptation Island' of als parlementariër.

‘De mol VR’ - Vanaf 1 juli in Blankenberge en vanaf 2 juli in The Park in Hasselt, Antwerpen, Brussel, Gent en Kortrijk. Reserveren via vier.be

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234