null Beeld Yana Blajeva / Legendary, Courte
Beeld Yana Blajeva / Legendary, Courte

Kijktip

Een moordende kettingzager, de nieuwe ‘The office’ en futuristisch hersengepeuter: dit moet u komende week streamen

Joshua MigneauErik Stockman en Stefaan Werbrouck

Texas Chainsaw Massacre
Vanaf 18 februari op Netflix

HORROR Niet alleen Elvis blijft bestaan: ook Leatherface, de serial killer die met zijn kettingzaag liever jongeren dan bomen aan repen zaagt, en die zijn mismaakte tronie verbergt achter enkele grofweg bij elkaar genaaide huidflappen, zal de filmwereld wel altijd onveilig blijven maken. Nadat hij in 1974 voor het eerst zijn opwachting maakte in de immens succesvolle horrorclassic ‘The Texas Chain Saw Massacre’ van regisseur Tobe Hooper, liet Leatherface zijn snijkunsten bewonderen in een sliert van sequels, prequels, remakes en spin-offs waarvan de laatste, gewoonweg ‘Leatherface’ geheten, in 2017 uitkwam in de bioscoop. In de nieuwste aflevering, het uitsluitend op Netflix uitkomende ‘Texas Chainsaw Massacre’, richt Leatherface zijn messen, vleeshaken en kettingzaag op een groep jongeren in, jawel, Texas. Klinkt misschien weinig geïnspireerd, maar zolang de kills van uitstekende kwaliteit zijn, zult u ons niet horen, eh, zagen.

One of Us Is Lying
Vanaf 18 februari op Netflix

MISDAAD Vijf tieners moeten nablijven, maar slechts vier van hen komen het straflokaal levend uit. Slachtoffer Simon leidde wel een gevaarlijk leven: hij hing, naar het voorbeeld van ‘Gossip Girl’, de vuile was van andere scholieren buiten op zijn roddelwebsite; van spiekbriefjes en pikante foto’s tot onthullingen over affaires en overdosissen. De vraag is: welk geheim was het waard om hem te vermoorden? ‘One of Us Is Lying’ is het nieuwste tienermysterie van Darío Madrona, de bedenker van ‘Élite’, die zijn succesformule naar Amerika brengt. Hij baseerde zich op de pageturner van Karen M. McManus en werkt al aan een tweede seizoen.

null Beeld Courtesy of Netflix
Beeld Courtesy of Netflix

Young Wallander Killer’s Shadow
Vanaf 17 februari op Netflix

MISDAAD Nadat op het einde van het eerste seizoen de deur van de Zweedse politie voor hem was dichtgeslagen, raakte Kurt Wallander op een zijspoor. Maar de man krijgt een kans om zich te rehabiliteren als er een nieuwe chef aantreedt die hem beter gezind is. Wallanders eerste zaak is een vluchtmisdrijf in de buurt van een nachtclub, een ongeval waar natuurlijk veel meer achter zit dan op het eerste gezicht lijkt, en voor je het weet gaat de koppige rechercheur alweer in tegen zijn oversten om de waarheid te achterhalen. ‘Young Wallander’ moest eind 2020 Henning Mankells beroemde personage nieuw leven inblazen, met een prequel over de jonge versie van de rechercheur, die zich evenwel in het Zweden van vandaag afspeelt . Maar het eerste seizoen was een matig, weinig origineel misdaaddrama, waarin opvallend genoeg enkel hoofdrolspeler Adam Pållson een Zweeds accent had, en de rest van de cast Brits was.

null Beeld Andrej Vasilenko/Netflix
Beeld Andrej Vasilenko/Netflix

Severance
Vanaf 18 februari op Apple TV+

DRAMA Vergeet de korte werkweek, ‘Severance’ komt met een creatieve nieuwe oplossing ter bevordering van het publieke welzijn: het chirurgisch opsplitsen van werk en privé. Adam Scott (‘Parks and Recreation’) laat in zijn hersenen peuteren zodat hij zich op kantoor niet langer kan laten afleiden door vrienden, lieven of huishoudklusjes én waardoor hij bij het verlaten van de bedrijfsparking prompt zijn drukke agenda van presentaties, vergaderingen en deadlines vergeet. Als een doodsbenauwde collega hem na de werkuren aanklampt, begint Scott echter gevaarlijke vragen te stellen, waarna ‘Severance’ zich onthult als een sf-thriller à la ‘Black Mirror’. Christopher Walken speelt een bedrijfsleider, Ben Stiller zat in de regiestoel.

null Beeld AppleTV+
Beeld AppleTV+

Space Force – seizoen 2
Vanaf 18 februari op Netflix

KOMEDIE Toen ‘Space Force’ in de zomer van 2020 verscheen, was het duidelijk wat Netflix voor ogen had: een nieuwe komische reeks met Steve Carell in de hoofdrol die een alternatief moest bieden voor ‘The Office US’, de populaire comedy die – althans in de Verenigde Staten – uit de catalogus zou verdwijnen. Helaas kwam de serie, met Carell als generaal die de nieuwe ruimtedivisie van het Amerikaanse leger moet gaan leiden, niet echt van de grond, met een eerste seizoen dat grotendeels flauw en richtingloos was. Pas richting het einde leek ‘Space Force’ zijn draai te vinden, ook dankzij de chemie tussen Carell en John Malkovich, die een getergde astronoom speelt die tegengas moet geven telkens als de generaal te ambitieus wordt. We tippen het tweede seizoen dus met enig voorbehoud, maar in de wetenschap dat ‘The Office US’ ook pas bij jaargang twee uitmuntend werd.

null Beeld DIYAH PERA/NETFLIX
Beeld DIYAH PERA/NETFLIX

Lincoln’s Dilemma
Vanaf 18 februari op Apple TV+

DOCU In het kader van Black History Month neemt Apple de erfenis van Abraham Lincoln, de iconische Amerikaanse president die slavernij afschafte, onder de loep. ‘Vrijheid is niet het werk van één persoon,’ zo claimt de trailer van de vierdelige docureeks, waarin geschiedkundigen, professoren en onderzoeksjournalisten zich onvermoeid over archiefmateriaal buigen. Hoe progressief was Lincoln eigenlijk? Verdient hij de bijnaam De Grote Emancipator, tegen welke obstakels moest hij opboksen, en kunnen we in deze gepolariseerde tijden iets van de man opsteken? Naar de bestseller van David S. Reynolds, met Jeffrey Wright uit ‘Westworld’ als verteller.

Lincoln's Dilemma Beeld AppleTV+
Lincoln's DilemmaBeeld AppleTV+

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234