null Beeld

tv-tip'Nachtwacht'

Een onverteerbare gedachte? 'Over 50 à 100 jaar zal haast niemand nog vlees eten'

Noud Jansen

‘Nachtwacht’, Canvas, zaterdag 22 februari, 22.05

Binnenkort zullen wij allen met schaamte terugblikken op de tijd dat we ons nog ongegeneerd tegoed deden aan balletjes in tomatensaus, gebraden kippen met appelmoes en grote frieten met stoofvleessaus, een zigeunerstick, twee cervela's, een viandel, een cheeseburger met spek, een berenhap, een picknicker en een portie chicken nuggets. Dat is althans de stelling die veganistisch activist Tobias Leenaert zaterdag komt verdedigen in 'Nachtwacht', het discussieprogramma onder leiding van Jan Leyers. Een mogelijke openingsvraag zou zijn:

HUMO Hoe binnenkort is binnenkort?

TOBIAS LEENAERT «Als iemand me dat tien jaar geleden gevraagd had, zou ik geantwoord hebben: 'Binnen twee à drie eeuwen.' Vandaag durf ik te stellen dat wie nu geboren wordt het nog zal meemaken dat haast niemand nog vlees zal eten. Alleen al het feit dat er een aflevering van 'Nachtwacht' aan wordt gewijd, geeft toch aan dat het geen compleet idiote stelling meer is? Zelfs de ex-directeur van Tyson Foods, één van 's werelds grootste vleesbedrijven, heeft gezegd dat de toekomst van vlees misschien wel vleesloos is. Waarmee hij doelt op cell based meat, dat een complete gamechanger zou kunnen worden.»

HUMO Het percentage vegetariërs en veganisten is wel nog altijd buitengewoon klein.

LEENAERT «In België beslaan de vegetariërs en veganisten samen zo'n 5 à 6 procent van de bevolking. Maar het percentage mensen dat openstaat om alternatieven te proberen, ligt tegen de 30 procent, en het groeit snel. Die mensen stuwen de vraag naar vleesvervangers omhoog, wat de kwaliteit en de prijs ervan ten goede komt. Mensen zijn ook steeds meer bekommerd om het milieu en om hun gezondheid.»

HUMO Wanneer ben jij veganist geworden?

LEENAERT «Op mijn 25ste, 21 jaar geleden. Ik ben lang een fanatieke vleeseter geweest, iemand die luidkeels protesteerde wanneer zijn moeder weer eens vegetarisch had gekookt. Maar ze is dat blijven doen, net zolang tot het begon te dagen dat vegetarisch eten lekker kan zijn.

»Later, aan de universiteit, heb ik enkele vegetariërs leren kennen, en heb ik 'Animal Liberation' van Peter Singer gelezen. Dat heeft me dermate de ogen geopend dat ik dacht: hier ga ik een paar decennia van mijn leven aan wijden. En dat doe ik op mijn manier: niet radicaal genoeg volgens sommigen, maar ik ben ervan overtuigd dat het onze zaak niet vooruithelpt als ik agressief te werk ga. Als voormalig vleesfanaat snap ik zeer goed dat vlees lekker is - het beste argument pro. Juist daarom geloof ik in de stelling die ik in 'Nachtwacht' kom verdedigen: zodra mensen inzien dat ze als vegetariër nog steeds lekker kunnen eten, is onze strijd al grotendeel gewonnen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234