null Beeld

FILM‘Music Hole’

Een ‘Pulp Fiction’ à la belge: ‘Kakken in een plastic zak’

Joshua Migneau

De Belgische ‘Pulp Fiction’, zo omschreef de juryvoorzitter van het alternatieve Franse filmfestival Fifigrot de misdaadprent ‘Music Hole’, die er de publieksprijs won. Wim Willaert (54) speelt de hoofdrol als Francis, een stumperd wiens vrouw in twee stukken in een vuilniscontainer wordt teruggevonden. Wie heeft haar onthoofd, en heeft Francis er iets mee te maken?

WIM WILLAERT «Francis wil dat het weer goed komt met zijn vrouw. Maar ja, als het kapot is, is het kapot. Ik was aan het scheiden toen het scenario van ‘Music Hole’ binnenkwam, dus ik kampte met dezelfde zorgen. Alleen zoekt Francis andere, minder conventionele oplossingen.»

HUMO Maakt Francis enige kans tegen de grote jongens, onder wie Tom Audenaert als perverse psychopaat?

WILLAERT «Nee, maar dat hoeft ook niet. Niemand geeft om Francis. Hij is het lijdend voorwerp in een mismaakte whodunit tjokvol seks, geld en geweld. Akkoord, Francis stookt enkele vuurtjes, maar hij is bovenal de pineut. Maar ik wil niet te veel van de plot weggeven, want de helft van het kijkplezier zit in het leggen van de puzzel. Mijn zoon zei me na de vertoning: ‘Ik zou meteen opnieuw kunnen kijken, omdat ik nu begrijp hoe iedereen in het verhaal past.’»

HUMO Wat vind je van de vergelijking met ‘Pulp Fiction’?

WILLAERT «‘Music Hole’ is niet zo baanbrekend als ‘Pulp Fiction’, maar ze delen wel dezelfde hardheid en zwarte humor. Beide films tonen het alledaagse leven van moordenaars en maffiosi.

»Ik hoop dat Vlamingen zich niet laten afschrikken door de Franse taal, want ‘Music Hole’ is een op en top Belgische film. De humor is typisch van ons: absurd en surreëel. Het is geen stripverhaal, maar het scheelt niet veel.»

HUMO Wat is het gekste dat je hebt moeten doen op de set?

WILLAERT «Mijn behoefte doen in een plastic zak. De makers hadden hun twijfels over die scène, maar ik heb voet bij stuk gehouden: het leek me het perfecte begin van de film. Dat shot had zelfs gerust op de affiche mogen staan: zo’n beklijvend beeld, monumentaal bijna, van mij op de wc.»

HUMO Waar hou jij je voorts nog mee bezig?

WILLAERT «Met de opnames van ‘Nonkels’, een nieuwe fictiereeks voor VIER van Rik Verheye, Jelle De Beule en Koen De Poorter. En met mijn boek over wolken, dat in oktober moet verschijnen.»

HUMO Wolken?

WILLAERT «Ja, wolken. Geen wetenschappelijk traktaat, eerder een inkijk in mijn rare kop: ik probeer de verschillende wolkensoorten in mijn eigen woorden te omschrijven. Wie het al heeft gelezen, zegt nooit meer op dezelfde manier naar de hemel te zullen kijken.»

‘Music Hole’ loopt nu in de bioscoop.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234