null Beeld

'Brain Man'Bart Van Peer

Een turbobrein voor Otto-Jan Ham: 'Zullen we nog eens op paddo's trippen?'

Zijn taak is weinig benijdenswaardig: Bart Van Peer, fysicus en sinds jaar en dag aaibare sidekick in ‘De ideale wereld’, probeert Otto-Jan Ham in ‘Brain Man’ vijf afleveringen lang een beter brein te geven.


Lees ook: een interview met Otto-Jan Ham over 'Brain Man' ☞

Lees ook: Hugo Matthysen over 'Brain Man'

HUMO Eerlijk: dat is toch zoals een turbomotor zoeken voor een deux-chevauxtje?

Bart Van Peer «Hij zal het niet graag horen, maar dat klopt (lacht). Toen we zijn brein onderzochten, bleek dat hij een vreselijke chaoot is – hij kan zich níét focussen. Ik kan hem dat moeilijk kwalijk nemen, want ik ben zelf ook zo.»

HUMO Otto-Jan Ham noemt jou het brein van het programma: van wie kwam het idee?

Van Peer «Hij was net gestopt bij ‘De ideale wereld’ toen de nieuwsdienst het idee opvatte om een brein aan allerlei experimenten te onderwerpen. Otto-Jan zag dat wel zitten, maar hij wilde er iemand bij die een oogje in het zeil zou houden. Omdat wij al vaak hebben samengewerkt, heeft hij die rol aan mij gegeven – ik zat toen ook net zonder werk (lacht).»

HUMO Het brein zou één van de meest complexe onderzoeksgebieden zijn.

Van Peer «Het blijft een zwarte vlek: er is meer níét dan wél over bekend. Het is een ingewikkeld netwerk waar elektriciteit door stroomt, ja. Maar elke dag worden er verrassende ontdekkingen gedaan over de manier waarop hersenen informatie verwerken. Niet zo lang geleden heeft men een proef gedaan waarbij een waterslak werd geprikkeld met elektriciteit: op den duur kromp het beestje al in elkaar als het de prikstok zag naderen. Toen ze een stukje RNA uit zijn ‘hersengebied’ overplaatsten in een andere slak, nam die de reflex over. Echt zot!»

HUMO Voor één experiment moest Otto-Jan Ham trippen op paddo’s. Dat beviel hem zo dat hij het nu jaarlijks wil doen.

Van Peer «Hij komt vaak aan mijn mouw trekken: ‘Ik ga nog eens, wat jij?’ Maar je moet daar echt de tijd voor nemen. Wij hebben dat, voor alle duidelijkheid, in een gecontroleerde omgeving gedaan. Wij konden het ons zelfs niet vóórstellen dat je zoiets zou doen op pakweg Tomorrowland, want er komen bij een trip zóveel harde prikkels op je af. Je belandt op de vreemdste plekken van je psyche, en je beleeft interessante, maar ook angstwekkende ervaringen – toch in mijn geval.»

HUMO Vertel!

Van Peer «Aan de ene kant neemt je omgeving de prachtigste vormen aan bij een trip: alles vloeit in elkaar over. Je zintuigen raken ook ontregeld: een stuk chocola in mijn mond vertraagde de tijd zo hard dat het leek alsof iedereen rond mij stilstond.

»Aan de andere kant duik je je onderbewustzijn in. Ik was op dat moment nog niet zo lang papa, en ik zag beelden van toen ik heel klein was en op mijn beentjes wankelde. Het ging over bescherming geven en bescherming krijgen, en over ouder worden: heel leerzaam. Maar tijdens de trip ben ik heel angstig geweest en moesten de begeleiders me steunen. Dan viel alle last weg: het verschil tussen hemel en hel. Ik probeer dat gevoel weer op te roepen als mijn dochter mij nodig heeft. Ik wéét nu: een kindje troosten of niet troosten kan een wereld van verschil maken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234