null Beeld

tv-tips'Winteruur'

Een uur achteruit met Wim Helsen: ‘Mijn coronascherm heeft haar en leeft en heet Swami Bami’

Dat ‘Winteruur’ er nu al vijf jaar in slaagt om de Ha! van Humo nét mis te lopen, is voor de makers godzijdank geen reden gebleken om aan hun gouden formule te morrelen: alles blijft ook in dit zesde seizoen bij het oude, enkele subtiele maatregelen om tante Corona te verschalken niet te na gesproken.

WIM HELSEN «Ik had geen zin in zo'n plastic wand tussen mij en de gast, dus we hebben gekozen voor een levend en harig coronascherm in de vorm van onze trouwe golden retriever Swami Bami: het idee is dat hij de hele uitzending lang gezellig tussen ons in op de zetel ligt. Gisteren hadden we de eerste opnames voor het nieuwe seizoen, en op één momentje na, waarop hij is weggewandeld - de tekst die Christophe Vekeman had meegenomen, vermocht hem blijkbaar niet zo te boeien - werkte dat prima. Meer zelfs: mijn eerste gast van de dag was Chrostin, en ik denk dat dat de beste eerste opname was van alle seizoenen tot nu toe. Ik was ontspannen en open, zij was haar oprechte, mooie zelf, én ze had een goeie tekst mee.»

HUMO Ben jij dan weleens nerveus en gesloten?

HELSEN «Ja, natuurlijk. In het eerste seizoen veel meer dan nu, maar het gebeurt nog altijd dat ik niet geweldig in mijn vel zit of slecht heb geslapen, of iets te zeer onder de indruk ben van een gast. Ik had dat bij Arnon Grunberg: het zal de meeste kijkers wellicht niet opgevallen zijn, maar er zat tijdens dat gesprek constant een soort ontzag in de weg, waardoor ik er niet in slaagde om naar mijn gevoel normaal te communiceren. Ik was wat minder alert.»

HUMO In het lijstje met de gasten van dit seizoen is de meest in het oog springende naam die van Will Ferdy, 93 inmiddels. Wiens idee was het om hem uit te nodigen?

HELSEN «Ik denk dat het mijn idee was: sowieso vind ik het heerlijk om in ‘Winteruur’ met oude mensen te kunnen praten, en al helemaal met de fantastische Will Ferdy. Eigenlijk hadden we dit seizoen ook Aster Berkhof willen uitnodigen - stel je voor, een 100-jarige! - maar dat kan zoals bekend niet meer.»

HUMO Gebeurt het dat mensen zichzelf uitnodigen?

HELSEN «O, jawel. Toen Robbe De Hert deze zomer was gestorven, bijvoorbeeld, heb ik eens teruggekeken naar de aflevering waarin hij te gast was. Toen herinnerde ik me weer dat hij me destijds een berichtje had gestuurd met de vraag - enfin, het verwijt - wanneer ik hem zou uitnodigen. Typisch Robbe.»

HUMO Hebben jullie geen poging gedaan om Stephen Fry binnen te halen, nu hij toch naar België komt voor ‘Alleen Elvis blijft bestaan’?

HELSEN «Nee. Maar dat is wel een buitengewoon goed idee. Ik ga het straks alleszins pitchen op de redactie.»

HUMO How's your English?

HELSEN «I will have to brush it up. Maar ik heb nog tijd, hè? Dus for out with the goat!»

Winteruur
Canvas, maandag 26 oktober, 23.25

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234