Films Beeld HUMO
FilmsBeeld HUMO

kijktip

Een vereenzaamde zonderling, een hommage aan slasherfilms en een frisse clevere tienerkomedie: Humo’s filmtips voor deze week

Dennis Van Dessel

‘JOKER’ ★★★½☆
PLAY4, VRIJDAG 8 APRIL, 20.35

DRAMA Soms is een film niet meer zomaar een film, maar eerder een soort popcultureel artefact waarin iedereen iets anders kan zien. Case in point: ‘Joker’, waarin Todd Phillips de iconische Batman-slechterik door de filter van de Amerikaanse cinema uit de jaren 70 haalt. Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) is een vereenzaamde zonderling die droomt van een carrière als comedian. Nadat hij enkele boertige zatlappen neerknalt op de metro, wordt hij in de gedaante van de Joker plots een vigilante held voor de massa. Phillips verwijst openlijk naar Martin Scorseses ‘Taxi Driver’ en ‘The King of Comedy’, met hier en daar knipoogjes naar wraakthrillers à la ‘Death Wish’. De vuile teneerdrukkende sfeer en de linken met politiek populisme en alt-right leidden ertoe dat sommigen ‘Joker’ bloedserieus analyseerden en anderen de film verguisden als een fascistoïde fantasie. Fascinerend en briljant geacteerd is hij sowieso.

‘DEATH BECOMES HER’ ★★★½☆
VTM 4, VRIJDAG 8 APRIL, 20.35

KOMEDIE Destijds schromelijk onderschatte zwarte komedie van Robert Zemeckis, waarin twee aartsrivalen (Meryl Streep en Goldie Hawn) een elixer drinken dat hun het eeuwige leven geeft – waarna ze elkaar te lijf gaan met een shotgun en een spade. Hyperkinetisch maar visueel vernuftig en vaak enorm geestig.

null Beeld

‘I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER’ ★★★☆☆
VTM 3, VRIJDAG 8 APRIL, 22.30

HORROR Onderhoudende hommage aan de slasherfilms uit de seventies, geschreven door Kevin Williamson in het kielzog van zijn megasucces ‘Scream’. Een jaar nadat vier tieners een man overrijden en zijn lichaam in zee dumpen, krijgen ze plots allemaal dezelfde boodschap: ik weet ervan.

null Beeld

‘THE COLOR PURPLE’ ★★★½☆
EEN, VRIJDAG 8 APRIL, 22.35

DRAMA Steven Spielbergs eerste poging om ‘serieuze’ cinema te maken. Verfilming van de roman van Alice Walker, over het leven van een zwart meisje, Celie, kort na de Burgeroorlog. Spielberg durfde de controversiële aspecten van het boek nog niet aan, maar de film sleept wel mee en weet sporadisch zelfs te ontroeren.

null Beeld

GRAVITY’ ★★★★☆
PLAY5, ZATERDAG 9 APRIL, 19.45

THRILLER Sandra Bullock speelt een astronaute die na een ongeluk op haar ruimtestation alleen achterblijft en een manier moet zoeken om terug op de aarde te raken. Visueel verbluffende survivalthriller van Alfonso Cuarón, die met zijn zuinige negentig minuten geen seconde te lang duurt.

null Beeld TMDB
Beeld TMDB

AYKA’ ★★★½☆
CANVAS, ZATERDAG 9 APRIL, 22.45

DRAMA Een jonge vrouw uit Kirgizië werkt illegaal in Moskou, waar ze vlak na haar bevalling haar baby achterlaat in het ziekenhuis en weer aan het werk gaat, in de hoop haar onheilspellende schuldeisers af te kunnen betalen. De film is ongeveer even vrolijk als hij klinkt – een schrijnend, hyperrealistisch drama.

null Beeld

‘THE BIRDS’ ★★★★½
VTM 4, ZONDAG 10 APRIL, 12.25

THRILLER De laatste film uit de glorieperiode van Hitchcock, waarin agressieve vogels een klein kuststadje terroriseren. Een aantal van de suspensescènes zijn intussen legendarisch geworden. Vooral een sequentie waarin een schoolklas ontruimd wordt terwijl de speelplaats bedolven is onder de vogels, is een blijvertje.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘GOLDFINGER’ ★★★★☆
VTM 4, ZONDAG 10 APRIL, 20.35

ACTIE De derde Bondfilm is degene waarin de formule helemaal op punt stond, met meer silliness (Bond komt uit het water opgedoken in een wetsuit met een eend op zijn hoofd!), veel actie en een vrouwelijke tegenspeler met de naam Pussy Galore. De titelsong van Shirley Bassey is nog steeds één van de beste uit de serie.

null Beeld © The Hollywood Archive
Beeld © The Hollywood Archive

‘OUT OF SIGHT’ ★★★★☆
BBC 1, ZONDAG 10 APRIL, 00.40

MISDAAD Steven Soderbergh maakte na een aantal flops zijn comeback met deze Elmore Leonard-verfilming. George Clooney is een charmante bankovervaller die uit de gevangenis ontsnapt en FBI-agente Jennifer Lopez gijzelt. De flashbackstructuur geeft pit aan het scenario en de chemie tussen de hoofdacteurs is zinderend.

null Beeld

‘THE SIXTH SENSE’ ★★★★☆
VTM 3, DINSDAG 12 APRIL, 22.50

THRILLER Doorbraakfilm van M. Night Shyamalan, en hoe wisselvallig diens latere carrière ook was, nog altijd een klassieker. Bruce Willis speelt een kinderpsycholoog die een 10-jarige jongen behandelt die gelooft dat hij dode mensen kan zien. Nee, we verklappen de twist niet. Maar er is een twist, en hij werkt nog steeds!

null Beeld

‘CLUELESS’ ★★★☆☆
VTM 3, WOENSDAG 13 APRIL, 22.15

KOMEDIE Lang voordat Alicia Silverstone voedingssupplementen verkocht in een piramidespel en antivaxnonsens uitkraamde, was ze te zien in deze frisse, clevere tienerkomedie. Een beetje gedateerd, maar nog altijd enorm sympathiek en geestig. Het is nu wachten tot zinnetjes als ‘As if!’ terug in de mode komen.

null Beeld CBS via Getty Images
Beeld CBS via Getty Images

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234