null Beeld VRT
Beeld VRT

kijktip'Wij, vrouwen'

‘Een vrouw bij de VRT ontdekte dat een collega haar begluurde met een verrekijker. Haar baas zei dat ze de zonnewering moest neerlaten’

Quizvraag: hoelang is het geleden dat een vrouw geen brood mocht kopen zonder toelating van haar man? Minder dan 50 jaar, leren we in ‘Wij, vrouwen’, een vierdelige Canvas-documentaire over de evolutie van de positie van vrouwen in de samenleving.

Evelien Roels

SILVIA PEETERS (regisseur) «Canvas brengt graag thema’s die brandend actueel zijn, en vrouwenrechten zíjn actueel. Kijk naar Italië, waar de radicaal-rechtse Giorgia Meloni pas de verkiezingen heeft gewonnen. Zij is fel gekant tegen abortus. Dan besef je: potverdorie, wij vrouwen moeten nog steeds op onze strepen staan. Zelfs de rechten die we ooit hebben verworven, staan voortdurend op de helling.

»Voor de duidelijkheid: dit is geen #MeToo-reportage. Het thema komt wel aan bod – we hebben het onder andere over mannen die hun machtspositie misbruiken op de werkvloer – maar ‘Wij, vrouwen’ gaat veel breder. We hebben het bijvoorbeeld ook over de seksuele opvoeding van meisjes: hoe ze vroeger totaal niet wisten wat er aan de hand was toen ze voor het eerst menstrueerden, of hoe het woord ‘maandverband’ niet mocht worden uitgesproken als er een jongen in de buurt was. Dat was een doodzonde!»

HUMO In de eerste aflevering vertelt een vrouw over hoe ze destijds haar vriend voorstelde aan haar grootmoeder, waarop die haar apart nam en zei: ‘Als er ’s nachts iets raar gebeurt in bed, doe dan uw ogen toe en bid dat het rap voorbij zal zijn.’

PEETERS «Dat was in 1970, hè. De ongelijkheid tussen meisjes en jongens werd er toen van kleins af ingelepeld. Meisjes moesten de kamer van hun broers opruimen, en hun kleren klaarleggen. Na het huwelijk moesten ze hun man dienen. Dat stond zelfs in de wet: de ‘Plicht tot gehoorzaamheid van de vrouw’ is pas afgeschaft in 1958. Tot 1976 mochten vrouwen niet zelfstandig beslissen over hun eigen financiën.

»Zelfs in de jaren daarna was het moeilijk. In de documentaire vertelt een vrouw dat ze eindelijk een eigen bankrekening mocht openen, maar toen ze aan het loket geld wilde afhalen – dat ze zélf had verdiend – kreeg ze niets. Haar man moest erbij zijn.»

HUMO De VRT is niet te beroerd om de hand in eigen boezem te steken. We krijgen ook te zien hoe het er vroeger toeging bij de openbare omroep.

PEETERS «Klopt. We laten een voormalig werkneemster aan het woord die als jong meisje in een mannenbastion terechtkwam en voortdurend seksistische opmerkingen kreeg. Toen ze ontdekte dat een collega haar begluurde met een verrekijker vanuit het aanpalende gebouw, reageerde haar baas: ‘Doe dan de zonnewering naar beneden.’

»Die vrouw is later klachtencoördinator geworden bij de VRT. Prachtig, toch? Dat illustreert mooi hoeveel er is veranderd, bij de VRT én in andere bedrijven. Want dit is zeker geen verhaal van de openbare omroep alleen.»

Wij, vrouwen
Canvas, dinsdag 11 oktober, 21.20

Dankzij Humo steekt er geen andere onzin in je broekzak. Download nu de app van Humo en ontdek de interessantste verhalen, grappigste cartoons en scherpste meningen. Klik hier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234