Keira Knightley. Beeld AFP
Keira Knightley.Beeld AFP

InterviewKeira Knightley

‘Een vrouw kan maar op twee manieren meer verdienen dan een man: als fotomodel en als prostituee’

In de bioscoopfilm ‘Misbehaviour’ komt een feministische actiegroep in het geweer tegen de Miss World-verkiezing van 1970 in Londen. Hun ludieke protest wordt door sommigen beschouwd als een mijlpaal in de vrouwenemancipatie. ‘Ook de rode loper is een soort vleesmarkt,’ meent hoofdrolspeelster Keira Knightley.

Ab Zagt

Gezien haar leeftijd is Keira Knightley (35), bekend uit films als ‘Pride and Prejudice’ en ‘Love Actually’, veel te jong om de legendarische protestactie tegen de Miss World-verkiezing van 1970 op haar netvlies te hebben staan. Maar toen zij gevraagd werd om de hoofdrol te spelen in de Engelse speelfilm ‘Misbehaviour’ gingen haar ogen open.

‘Ik wist totaal niets over wat zich toen heeft afgespeeld,’ bekent Knightley, ‘maar toen ik mij in de materie verdiepte en sprak met de vrouwen die destijds bij deze actie betrokken waren, besefte ik hoe groot het belang van deze gebeurtenis was.»

De goed georganiseerde actie was bedoeld om te ageren tegen de Miss World-verkiezing, met deelneemsters die in de ogen van de actievoerders vooral als lustobjecten golden. Tijdens de live-uitzending lieten de actievoerders met ratels, gejoel en het gooien van bommetjes met meel erin hun afkeuring merken toen de presentator, de legendarische Amerikaanse komiek Bob Hope, een seksistische opmerking maakte in zijn introductie. De Miss-Verkiezing werd tot afgrijzen van de verbijsterde organisatoren onderbroken.

null Beeld Pathe Productions Ltd
Beeld Pathe Productions Ltd

Historica

‘Ik heb me laten vertellen dat die Miss World-Verkiezing destijds één van de grootste mediagebeurtenissen was, die net zoveel publiek trok als de maanlanding of de finale van het WK voetbal,’ zegt Knightley, die de rol van Sally Alexander speelt, een historica die zich gaandeweg aansluit bij de actiegroep die de verstoring beraamt. ‘Wereldwijd meer dan 100 miljoen kijkers. Het was een big deal. De protesterende vrouwen werden hard aangepakt en sommigen brachten zelfs een nacht in de cel door.’

De onderbreking voorkwam niet dat de Miss-verkiezing werd afgeblazen. Wel was er een lang en chaotisch oponthoud. De uitslag was ook opmerkelijk . De winnares werd Jennifer Hosten, een 23-jarige donkere stewardess uit Grenada. ‘Misbehaviour’ is deels op haar memoires gebaseerd. Omstreden was de bekroning ook, sommige misskandidaten spraken zelfs van bedrog omdat een van de juryleden uit Grenada afkomstig was.

Seksistisch

Voor Knightley is het zeer begrijpelijk dat de verkiezing destijds werd verstoord. ‘De vrouwen werden op hun maten gejureerd. Het is nog altijd in mijn optiek een seksistische manier om mensen te beoordelen. Het is een vleesmarkt, maar dat geldt trouwens ook voor de rode loper waar ik regelmatig op moet verschijnen.’

Knightley noemt als voorbeeld een uitreiking van de Golden Globes van enkele jaren geleden. ‘De fotografen gaven de vrouwen die voorbij luidkeels een rapportcijfer. Dat was duidelijk voor ons te horen. Toen ik die hele loper was afgelopen, voelde ik mij net als een stuk vee. Terwijl ik daar toch zo professioneel mogelijk mijn werk probeer te doen.’ Ook de geruchten dat zij anorexia zou hebben – een constatering die zij altijd heeft ontkend – schrijft zij toe aan de foto’s die in het verleden van haar zijn gemaakt.

De actrice geeft toe dat zij wel het geluk heeft dat zij haar uiterlijk mee heeft. Ook zij heeft meegedaan aan reclamecampagnes van onder meer Chanel. ‘Jazeker, dat heeft natuurlijk te maken met de manier waarop ik eruit zie en mijn bekendheid als actrice. Volgens mij kan een vrouw maar op twee manieren meer geld verdienen dan een man: als fotomodel en als prostituee. Voor het overige lopen wij heel ver achter bij wat de mannen verdienen. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat wij het hier nog steeds over moeten hebben.’

Slotvraag: zou de actrice zelf niet eens keer jurylid willen zijn bij een Mister World-Verkiezing? Knightley barst in lachen uit. ‘Als ik dat zou doen, zou ik helemaal ongeloofwaardig worden, gezien mijn eigen ervaringen op de rode lopers. Ik wil niets met dat seksistische gedoe te maken hebben.’

Misbehaviour is nu te zien in de bioscoop

LEES OOK: ‘Misbehaviour’: Een crowdpleaser met een kroontje ★★★☆☆

null Beeld Pathe Productions Ltd
Beeld Pathe Productions Ltd

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234