Virtuele Tour de France Beeld Sporza
Virtuele Tour de FranceBeeld Sporza

televisie★★☆☆☆

Eerste rit van ‘Le Tour Virtuel’: ‘Wielrenners blijven voor eeuwig sandwichmannen’

Normaal gezien was vorig weekend de Ronde van Frankrijk van start gegaan in Nice. In afwachting daarvan organiseert de ASO dan maar ‘Le Tour Virtuel’. In drie weekends en zes etappes nemen een schare van renners het gedurende één uur tegen mekaar op, vanop hun rollen. Greg Van Avermaet, Mathieu van der Poel en nog ander schoon volk doen mee, maar van potentiële Tourwinnaars zoals Egan Bernal of Chris Froome is geen spoor te bekennen. Zouden zij hun neus ophalen voor dit soort spielerei?

Joost Vandesande

De eerste rit vond plaats in en rond Watopia, iets dat kon doorgaan als de virtuele versie van Nice. De graphics van parcours zagen er goed uit: er werd gekoerst langs de boorden van de Côte d’Azur, waar je zelfs de meeuwen hoorde krijsen, en langs de kant van de weg juichte het publiek de renners toe. Zwift, de marktleider inzake virtuele training met Van der Poel als het uithangbord, had niet op kosten en moeite gekeken. Ze hebben gelijk: deze marketingstunt, ook de sponsors van de Tour kwamen goed in beeld, zou maar liefst in 120 landen worden bekeken. Nog even voor de leek: in het virtuele wielrennen kijken de renners vanop hun rollensysteem naar een scherm waarop ze het parcours zien en de renners waar ze tegen koersen. Elke nagebootste hellingsgraad stemt overeen met de werkelijkheid, zodat het wedstrijdniveau niet kan onderschat worden.

Dat vonden ook Michel Wuyts en José De Cauwer, die het geheel - enthousiast als altijd - voorzagen van hun commentaar. Want ook in een fantasiewereld blijft De Cauwer supporter nummer één van Van Avermaet en wist hij alles te vertellen over diens vorm en die van zijn ploegmaat Guillaume Van Keirsbulck. Die was hij van de week toevallig tegengekomen in het Waasland en dat was best ver van diens woonplaats in West-Vlaanderen, en dus een man om in het oog te houden volgens José. Hij gaf ook nog mee dat Van Keirsbulck einde contract was en dat renners dan op hun best zijn.

Heerlijke wijsheden, die voor verstrooiing zorgden tijdens het saaie schouwspel. We kregen instant heimwee naar de onbestemde uren waarop we langzaam indommelend naar het gekibbel tussen José en Michel lagen te luisteren, met één oog op helikopterbeelden van Franse kastelen, en we nog net op tijd voor de finish wakker schoten door Wuyts die als een bezetene zat te foeteren op de Franse regie. Maar bij ons duo geen spoor van enig cynisme. Net zomin als bij Ruben Van Gucht en Lieselot Decroix, die commentaar gaven bij de vrouwen. Het virtuele wielrennen krijgt meer en meer ingang, ook al om het tekort aan ‘visibiliteit’ van de laatste maanden goed te maken - renners blijven sandwichmannen, de reclame op borst en rug als belangrijkste goed.

Tussendoor zagen we hen in actie op hun rollen, in een garage, bureauruimte of terras. Zonder uitzondering troosteloze decors, wat hun sterrenstatus danig naar beneden bracht. Een beetje inkijk in hun privé-leven zou een reden zijn om te blijven kijken, voyeurs als we zijn, want de spanning was ver te zoeken in de eerste rit. Waarschijnlijk is het aangenamer om zelf te deel te nemen, dan om ernaar te kijken. Het is dan ook ontwikkeld is als trainingstool voor recreatieve fietsers, en het zal eerder tot iets evenementiëls uitgroeien, waarop wielerliefhebbers het bijvoorbeeld tegen de profs kunnen opnemen.

Het grote voordeel aan het virtuele wielrennen is wel dat we bespaard blijven van gruwelijke valpartijen. Al vernamen we tijdens de live uitzending dat de jonge renner Niels De Vriendt tijdens de koers van Wortegem-Petegem overleed na een hartstilstand. Alweer een leven van onvervulde beloftes dat zijn leven geeft tijdens de koers, het laat ons raden waarom deze mooie sport zoveel onrecht in zich draagt.

Of we verder zullen kijken naar het vervolg van ‘Le Tour Virtuel’? Nee, geen haar op ons hoofd dat daaraan denkt. Al zijn we stiekem benieuwd naar de koninginnenrit over de Mont Ventoux en de slotsprint op de Champs Elysées. For the record: bij mannen won de Zuid-Afrikaan Ryan Gibbons, bij de vrouwen de Britse April Tacey. Maar we onthouden vooral dat Van der Poel in vorm is. We voorspellen dat exact veertig jaar na Joop Zoetemelk opnieuw een Nederlander de Tour zal winnen. Nu nog hopen dat de virtuele wereld ooit werkelijkheid wordt.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234