null Beeld

De veilige versie van'De stoel'

'En wat als de stoel nu eens op zoek gaat naar de kijker?'

Mag een zomer zonder 'De stoel' nog wel een zomer genoemd worden? Neen, vonden de makers van 'De stoel' geheel terecht, en dus besloten ze hemel en aarde te bewegen in een poging om hun met geen mogelijkheid in de anderhalvemetersamenleving te wringen programma toch op het scherm te krijgen. Hoe hun dat gelukt is, krijgt u straight from the horse's mouth.

Noud Jansen

JOHAN CELEN (producer) «Vorig jaar keken er gemiddeld 623.474 mensen naar 'De stoel', en had het een marktaandeel van 35 procent. Hoe kort het ook duurt en hoe simpel het format ook is, het is een programma dat voor veel mensen onlosmakelijk verbonden is met de zomer, al sinds de allereerste aflevering op 4 juni 2007 - toen nog als uitsmijter van '1000 zonnen en garnalen'. Wij dachten: we kunnen het toch niet maken om een zomer over te slaan? En dus zijn we beginnen te brainstormen over veilige manieren waarop het spel toch gespeeld kon worden.»

HUMO Dat moeten intense brainstormsessies geweest zijn.

CELEN «Het was niet bepaald evident, nee. We hebben verschillende alternatieven overwogen - onder meer een versie met tien stoelen waarvan slechts eentje de 'echte' was - maar we stuitten telkens op hetzelfde probleem: als meerdere mensen tegelijk hetzelfde willen, krijg je een bottleneck en valt de anderhalve meter afstand onmogelijk te respecteren. Maar kijk, net toen we overwogen om de handdoek in de ring te gooien, kwam de oplossing uit de lucht gevallen: wat als de kijkers nu eens niet naar de stoel komen, maar de stoel naar de kijker gaat?»

HUMO Briljant! Alleen: hoe werkt het?

CELEN «Elke avond na 'Het journaal' krijg je, precies zoals anders, de stoel te zien die ergens op een locatie staat. Wie de locatie herkent én binnen een straal van tien kilometer ervan woont, heeft een kwartier de tijd om zich te registreren op de website van Eén. De computer kiest na dat kwartier een winnaar, waarna wij met de stoel naar hem of haar toe rijden: we plaatsen de stoel in de tuin, zetten een aantal cameraatjes neer en laten hem een aantal voorwerpen zoeken waarmee een opdracht moet worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: neem een rauw ei en schrijf er het volledige alfabet op, waarbij je de letters van 'De stoel' een andere kleur geeft. Slaagt hij erin om de opdracht te vervullen binnen de vooraf bepaalde tijd, dan krijgt hij een vakantiecheque van 500 euro, te spenderen in eigen land. Is hij buiten de tijd, dan maakt de kandidaat van de dag erop kans op een cheque van 1000 euro. Maar niemand blijft met lege handen achter: elke kandidaat mag de stoel behouden.»

HUMO Stel dat er volgende zomer van Covid-19 geen sprake meer is: keren jullie dan terug naar de oude formule?

CELEN «Dat vermoed ik wel, ja. Eén van de mooiste facetten daarvan blijft toch de grote verbondenheid van al die mensen die, met het voorwerp van de dag in hun handen, net te laat bij de stoel arriveren. We hopen uiteraard dat de coronaversie van 'De stoel' een succes wordt, maar dat aspect zullen we sowieso missen.»

‘De stoel’, Eén, maandag 29 juni, 19.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234