TV-tip'Iedereen beroemd'

‘Er is amper verschil tussen ‘Cowboy Henk’ en de Vlaamse primitieven’

Het altijd druk bekeken 'Iedereen beroemd' keert ook dit najaar terug op tv, en naast 'Homo universalis', dat in de lente vanwege corona halfweg moest worden stilgelegd, maken enkele nieuwe rubrieken hun opwachting. Zoals 'Lam Gods', waarin een dozijn kunstenaars telkens één paneel van het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck onder handen mogen nemen. Onze eigenste Herr Seele geeft het startschot.

HERR SEELE «Ik heb natuurlijk voor Eva gekozen, het hoogtepunt van het altaarstuk. Dat vind niet alleen ik: ook Albrecht Dürer, de beroemde kunsthistoricus uit de 16de eeuw, was die mening toegedaan.»

HUMO Wat heb jij met Eva aangevangen?

HERR SEELE «Ik heb haar een dienst bewezen. In het 'Lam Gods' steunt Eva op haar rechterbeen. Ik dacht: ik laat haar even op haar linkerbeen steunen. Dat moet deugd doen, na 600 jaar in dezelfde houding. Voor de rest heb ik een vrij getrouwe kopie van het paneel gemaakt, met de hulp van een naaktmodel, Nina Six. Wat een naam! Wat een naturel! Ze was eigenlijk te sexy om mee te werken. Ik geloof trouwens niet dat Van Eyck een model heeft gebruikt. De anatomie van zijn Eva zit niet goed: nattevingerwerk, als het ware.»

HUMO Je fungeerde dit voorjaar zélf als naaktmodel in 'Iedereen beroemd': de deelnemers aan 'Homo universalis' kregen de opdracht om jou zo goed mogelijk in beeld te brengen. Jij moest de slechtste schilder vervolgens naar huis sturen.

HERR SEELE «Klopt. Ik was een geweldig naaktmodel, maar het licht zat niet goed. Ik kwam niet tot mijn recht in dat koude en slecht verlichte fabriekspand: die arme stakkers maakten geen kans. Ik heb de meeste doeken mee naar huis gekregen, maar eerlijk gezegd: ik heb ze ondertussen allemaal overschilderd. Ze waren niet om aan te zien.»

HUMO Terug naar de broers Van Eyck: is het lastig om zulke meesters van de schilderkunst te imiteren?

HERR SEELE «Dat valt mee. De beste werken van de Vlaamse primitieven zitten vol details, wat monumentaal overkomt, maar als je die details van naderbij bekijkt, is het eigenlijk kinderspel. Men spreekt bijvoorbeeld vol lof over hoe gedetailleerd de haartjes op Eva's kruin zijn, maar je creëert dat effect heel eenvoudig met een langharig penseel.

»Begrijp me niet verkeerd: ik vind de Vlaamse primitieven schitterend. Ik had op mijn elfde al een abonnement op het Brugse Groeningemuseum, ik ben met hun werk opgegroeid. 'Cowboy Henk' is eigenlijk van een soortgelijk ambacht als hun schilderijen. Terwijl zij werkten met de Bijbel als bronmateriaal, reken ik op scenario's van Kamagurka: ik zie nauwelijks een niveauverschil.»

HUMO Nog iets aan toe te voegen?

HERR SEELE «Eens kijken. Hebben we het al gehad over hoe sexy het naaktmodel was? Ze was werkelijk verbluffend.»

Iedereen beroemd Eén, maandag 31 augustus, 19.45

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234