null Beeld DPG Media
Beeld DPG Media

Televisie★★½☆☆

Er rammelde iets aan ‘Flikken BXL’ op VTM, en het was niet de regenpijp van József Szájer

Tom Raes

Ik voelde me danig bekocht. ‘Exclusief! ‘Flikken BXL’ toont de meest spraakmakende politie-interventie van het voorbije jaar!’ De koppen ter aankondiging van deze tweede aflevering deden denken aan kooplui die eertijds vanachter een spreekgestoelte passanten op foren en braderieën hun tent probeerden in te schreeuwen met de roeptoeter – achter het beduimelde canvas wachtte, afhankelijk van het lokale aanbod, een vrouw met baard dan wel een matrone met drie memmen. Maar goed: ík, als het erop aankomt ook maar een amalgaam van vlees en bloed (de enige vereisten voor voyeurisme), kon zo’n uitnodiging natuurlijk niet afslaan.

De politie-interventie waarvan sprake was dan ook die waarbij de Hongaarse politicus József Szájer geklist werd terwijl hij op eerder onconventionele wijze, langs de regenpijp meer bepaald, een Brussels pand verliet waarin even tevoren een homoseksuele gangbang van niet geringe grootte bij dwingend politiebevel tot een prematuur en naar alle waarschijnlijkheid dus behoorlijk onbevredigend einde was gekomen. Tot overmaat van ramp was het roodgloeiende Europarlementslid tevens prominent bij de homofobe Fidesz-partij van Hongaars premier Orban. ’s Mans politieke carrière heeft sindsdien evenveel toekomstperspectieven als een Hongaars homopaar met trouwplannen. Kortom, ik was dus wel klaar voor wat schandaal. In de bewuste aflevering echter, was er van enig spektakel plots geen sprake meer. Elke vermelding van Szájer bleek bij uitzending weggepoetst, wat restte was een kort item over een anoniem seksfeest dat ogenschijnlijk zonder veel reuring wegens corona-inbreuken opgedoekt werd door de arm der wet, waarna die weer monter zijns weegs patrouilleerde. Niets over de markante vangst die het korps Brussel-Hoofdstad-Elsene die avond tevens gedaan had, laat staan de beloofde beelden. Van misleidende reclame had ik weleens gehoord, maar wat doe je als je er plots het slachtoffer van wordt tijdens een avondje tv? Test Aankoop aanschrijven? Ivo Mechels, doe iets!

‘Flikken BXL’ beoordelen op wat er wél in te zien valt, voelt dan weer aan als een vertrouwd nummertje. Enkele niet al te ver afgedreven herinneringen aan ‘Niveau 4’ of ‘De recherche’ volstaan al om het grootste deel van een aflevering op eigen houtje samen te dromen: de drugdealer die een eindje geschaduwd wordt, de daaropvolgende invallen, de verhalen over kansarmoede die heelder stadswijken de clandestiniteit induwt. Omdat we nu eenmaal in Brussel stonden, werd er geregeld, en eerder luidruchtig, een bruggetje getimmerd naar de aanslagen in Zaventem – naast exemplarisch voor grotesk fanatisme óók een product van kansarmoede, heet het. Effectiever is echter als Karel Lattrez zo’n grootstedelijk gedupeerde zelf gaat opsnorren, en zo over de vloer komt bij ‘bokstalent O.’, bekend van zijn publiekelijke sparring met de politie van Blankenberge vorige zomer. ‘De vraag waarom jongeren op straat rondhangen, krijgt hier een antwoord,’ oreerde Lattrez. Hij had een punt, ook ik zou nog niet dood willen worden teruggevonden in de krappe studio die in beeld kwam, maar eer je op een Blankenbergs strand staat te matten met de ordediensten, ben je me dunkt toch al éttelijke straten van huis.

‘Flikken BXL’ is nooit onverdienstelijk, maar aan deze aflevering rammelde iets. Het was niet de regenpijp.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234