tv-tips'Het parket'

Eric Goens poetst het parket op: ‘Ongelooflijk hoeveel werk onze magistraten verzetten’

Waar Gilles De Coster het in het uitstekende ‘Procureurs’ hield bij een goed gesprek, trekt Eric Goens in de docuserie ‘Het parket’ de klompen aan om het drassige veld in te stappen: een jaar lang volgden Goens en z'n ploeg het doen en laten van tachtig magistraten en hun medewerkers.

ERIC GOENS «Twee jaar geleden belde iemand van VIER me op: ‘Heb je zin om een reeks te maken over het parket?’ Ik ging ervan uit dat ze me weer eens een mission impossible in m'n nek wilden draaien, dus ik zei: ‘Op zich wel, maar het gaat me minstens drie jaar kosten om die mannen te laten meewerken.’ Waarop die VIER-meneer: ‘Neenee, 't is al geregeld!’ Ik dacht: alright! Het parket, da's zowat het laatste bastion waar nu eens nooit camera's worden toegelaten - doorgaans raak je niet verder dan de woordvoerder. Dit was een unieke kans om te laten zien wat het zoal doet. Bijna niemand weet dat, hè? Terwijl het parket toch de vertegenwoordiger van het volk is, onze rechterhand.»

HUMO Wat krijgen we te zien?

GOENS «De dagelijkse praktijk en de waaier aan cases waarmee die mensen dag in dag uit worden geconfronteerd. Een parketmagistraat moet om negen uur beslissen wat hij gaat doen met een kinderverkrachter, om half tien krijgt hij een dronken chauffeur op zijn bord die iemand heeft doodgereden, en tien minuten later loopt er een verdachte verdwijning binnen. We zijn ook telkens meegegaan wanneer er bijvoorbeeld een bevinding ter plaatse gebeurde, of wanneer het parket de verantwoordelijkheid van de politie overnam bij een verkeersongeval.»

HUMO Wat is je opgevallen?

GOENS «Twee zaken. Ten eerste: de enorme hoeveelheid werk die het parket verzet. In de tweede aflevering komt er een substituut in Gent aan bod, Miriam. Zij gaat overdag werken op het parket, maar 's avonds en zelfs 's nachts kan ze zelden van enige rust genieten: haar telefoon blijft vaak tot zes uur 's ochtends rinkelen. ‘Oef, dit hebben we weer overleefd,’ zegt ze om half zeven tegen zichzelf, waarna ze een douche neemt en naar haar volgende dagdienst vertrekt. En dat is géén alleenstaand geval.

»Wat me ook heeft getroffen, is hoe weinig straffen er in België effectief worden uitgevoerd en opgevolgd. Zo vertelt procureur des Konings Johan Sabbe in de eerste aflevering dat op de dienst enkelbanden vrijdagavond om vijf uur het licht uitgaat, om pas op maandagochtend negen uur weer aan te gaan. Kun je je dat voorstellen? Als drager van een enkelband kun je tijdens het weekend doen wat je wilt. Enfin, in niet-coronatijden dan.»

HUMO Wat doe jij dezer dagen? Binnenblijven en wachten tot de storm voorbij is?

GOENS «Dat zou uiteraard het veiligste zijn, maar nee: met mijn productiehuis maken we het dagelijkse programma ‘#Corona2020', waarmee we een dam proberen op te werpen tegen het armageddongevoel. Zonder als een pastoor te willen klinken: ik ben tv-maker, in goeie maar ook in slechte tijden. Ik beschouw het als mijn verdomde taak om dit te doen.» 

Het parket
VIER, dinsdag 24 maart, 20.40

#Corona2020
VIER, elke weekdag, 20.20

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234