null Beeld KRISTOF GHYSELINCK
Beeld KRISTOF GHYSELINCK

tv-tips'Salah'

Eric Goens: ‘Salah Abdeslam beantwoordt op geen enkele manier aan het beeld dat wij van een IS-terrorist hebben’

‘Het is een poging om te achterhalen wie Salah Abdeslam is, en wat hem zover heeft gebracht,’ zegt Eric Goens over zijn vierdelige docureeks ‘Salah’, waarmee Eén vanaf komende dinsdag uitpakt. ‘Want let’s face it: eigenlijk weten we nog altijd bijna niets over de bekendste terrorist van het land.’

Noud Jansen

ERIC GOENS «Salah Abdeslam beantwoordt op geen enkele manier aan het beeld dat wij van een IS-terrorist hebben: hij komt uit een vrij welgesteld middenstandsgezin, waar religie eerder als bijzaak wordt beleefd, en op school deed hij het behoorlijk goed. Níks ‘IQ van een lege asbak’, zoals zijn advocaat Sven Mary het een paar jaar geleden beliefde te omschrijven, al is hij ook niet het geniaalste kwaadaardige brein dat er ooit heeft rondgelopen.

»Dat bleek al toen hij op zijn 16de op onwaarschijnlijk amateuristische wijze een Citroëngarage in Waals-Brabant probeerde te overvallen – dat liep faliekant af, en hij belandde een maand in voorhechtenis in Nijvel. Toen hij vrijkwam, besloot één van zijn leraars om hem onder zijn vleugels te nemen. ‘Had je mij indertijd gevraagd om uit de klas van Salah tien jongens aan te wijzen met wie het mogelijk fout kon lopen,’ zegt die man in de documentaire, ‘dan was Salah er nooit bij geweest.’ Dát mysterie hebben wij proberen te ontrafelen.»

HUMO Heb je je onderwerp zelf benaderd voor een interview?

GOENS «Dat was niet mogelijk: hij zit in een gevangenis in Parijs, waar de veiligheidsmaatregelen buitengewoon streng zijn. Maar hij komt wel uitgebreid aan het woord in de afscheidsbrieven die hij naar zijn ouders, zijn vriendin en zijn zus heeft geschreven toen hij na de aanslagen in Parijs, waar hij het op een lopen had gezet, naar Brussel was gevlucht en vier weken lang onder de radar wist te blijven. Die brieven zijn nooit op hun bestemming aangekomen, maar wij hebben ze wel in handen gekregen.»

HUMO Hoe?

GOENS «Een gunstige wind, my dear. Ik meen noordoostelijk (grijnst). In de brief aan zijn vriendin legt hij in zijn eigen woorden uit waarom hij heeft gedaan wat hij heeft gedaan: verder dan die uitleg zullen we nooit komen, om de simpele reden dat hij een paar jaar geleden heeft besloten om geen woord méér te vertellen.»

HUMO We zijn nu vijf jaar na de aanslagen in Brussel. Hoe groot acht je de kans dat we vroeg of laat opnieuw zoiets meemaken?

GOENS «Vrij groot. Ik ben een reeks over het Brussel van 2021 aan het voorbereiden: wat mij opvalt, is dat er ondanks de talrijke goede voornemens in die vijf jaar geen kloten is veranderd. Het samenlevingsprobleem is zo mogelijk zelfs nog schrijnender geworden: er kan toch geen gelegenheid voorbijgaan – of het nu oudejaarsavond of een demonstratie van Black Lives Matter is – zonder dat het daar tot grootschalige rellen komt? Wie nu nog ontkent dat er een dieperliggende oorzaak is die wij vooral níét aanpakken, is ziende blind. Man, daar kan ik me over opwinden! In alle rust, hè.»

Salah
Eén, dinsdag 9 maart, 21.30

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234