null Beeld Play Sports
Beeld Play Sports

tv-tip'Match van de waarheid'

Erik Van Looy verdedigt onze landskleuren: ‘Ik ben een onetrickpony, maar wel één met een goeie trick’

Als vrolijke opmaat naar het EK voetbal presenteert Gilles De Coster de komende drie weken ‘Match van de waarheid’, een vooral niet ál te serieus te nemen quiz – de vaste teamkapiteins heten niet voor niets Erik Van Looy en Pedro Elias – over de belangrijkste bijzaak in het leven.

Noud Jansen

HUMO Vertel eens iets zinnigs over ‘Match van de waarheid’?

VAN LOOY «Ik weet niet hoe oud jij bent – vrij jong nog, aan je gebeeldhouwde trekken te zien – maar zelf kan ik me nog levendig de tijd van Supersport herinneren, de eerste sportbetaalzender van Vlaanderen. In de jaren 90 zond die een quiz van Mark Uytterhoeven uit, ‘Megascore’. Bijna niemand heeft die gezien, maar het was de beste sportquiz aller tijden. Met ‘Match van de waarheid’ proberen we enigszins in die buurt te komen.»

HUMO En dat lukt?

VAN LOOY «Ik kan alleen zeggen dat het een leuke, meeslepende en zeer goed in elkaar gestoken quiz is: op-en-top een Woestijnvis-product. Wie wint, maakt wel niet zo heel veel uit: de humor staat centraal. Serieus, ik heb in mijn leven al váák hard gelachen, maar zelden zo hard als tijdens de opnames die we gisteren hadden. Voor mij – en dat geldt zonder twijfel ook voor Pedro – is dit een gedroomde speeltuin. Ik voel niet de stress die ik als presentator heb, ik moet niks voorbereiden, én ik ben in de nabijheid van helden, want de kandidaten zijn veelal ex-Rode Duivels en andere bekende voetballers.»

HUMO Zoals?

VAN LOOY «Pierre van Hooijdonk, de beste vrije-trapspecialist ter wereld voordat Messi op het toneel verscheen: ik was star struck, ook al omdat die man er nog altijd als een ster uitziet. En Jean-Marie Pfaff! Mijn allereerste interview ooit, voor het schoolkrantje, was met Jean-Marie net nadat hij de Gouden Schoen had gewonnen: geweldig om op mijn 12de bij hem thuis te komen. Zijn Gouden Schoen mocht ik onder geen beding vastnemen, maar wel strelen – wat ik dan ook vijf minuten lang onafgebroken heb gedaan.

»Goeie voetballers heb ik altijd mateloos bewonderd – ook nog op mijn 59ste. Al ben ik een tijdje geleden wel gestopt met mijn Panini-boeken. Niemand van mijn leeftijd koopt ze nog, en ik kan toch moeilijk aan een schoolpoort gaan staan om aan kinderen te vragen of ze geen stickertjes met me willen ruilen? Dan staat er zes seconden later al een combi.»

HUMO Voor Gilles De Coster is het zijn vuurdoop als quizmaster. Had je goeie raad?

VAN LOOY «De enige raad die ik hem tijdens de testopnames heb gegeven, was om wat meer ruimte te laten. Als presentator van ‘Sports Late Night’ is Gilles het gewend om een oortje te dragen en om de haverklap aanwijzingen te horen à la: ‘Nog twintig seconden, Gilles!’ Maar ‘Match van de waarheid’ gaat niet live, dus achteraf worden de mindere stukken eruit geknipt. Met die wetenschap moet je werken, vind ik, en dat heeft hij tijdens de echte opnames ook buitengewoon knap gedaan. Een briljante presentator hè, Gilles? En hij kan alles: ‘De mol’ presenteren, een voetbalprogramma in goede banen leiden, ‘De ochtend’ op Radio 1 doen, ernstige gesprekken voeren met advocaten en rechters. En dus ook een komische quiz voorzitten. Zelf ben ik meer een onetrickpony – ‘zij het met een goeie trick’, zoals iemand ooit schreef.»

HUMO Ben je sterk in voetbalweetjes?

VAN LOOY «Wel in Belgische: ik weet van elke EK- of WK-wedstrijd van de nationale ploeg ongeveer wie gescoord heeft en wat de eindstand was. Ik sta mijn mannetje dus wel in ‘Match van de waarheid’.

»Overigens heb ik ook allerhande meningen over voetbal, die ik in mijn stoutste dromen graag eens te berde zou brengen in ‘Extra Time’, het enige programma dat ik altijd bekijk. Ik zou er bijvoorbeeld graag eens mijn zegje doen over het jammerlijke feit dat men halverwege de jaren 90 beslist heeft om drie punten toe te kennen voor een overwinning, in plaats van twee zoals daarvoor. Met nul punten – verlies – was je vroeger niet tevreden. Met één punt – een gelijkspel – was je redelijk tevreden. En met twee – winst – was je tevreden. Nu ben je met nul punten én met één punt ontevreden: als voetballer, maar ook als supporter, heb je dus 33 procent minder kans om met een glimlach naar huis te gaan.»

HUMO Interessante mening. En zo heb je er nog wel meer?

VAN LOOY «Ja. Als op een mooie dag een wanhopige Frank Raes me belt: ‘Erik, er hebben drie analisten afgezegd, kun jij niet komen depanneren?’, dan bén ik er, al zit ik in Timboektoe.»

‘Match van de waarheid’, Play4, maandag 31 mei, 21.15

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234