null Beeld Streamz
Beeld Streamz

kijktip‘House of the Dragon’

Even bloot, gewelddadig en wreed als ‘Game of Thrones’: ‘Vrouwen als pionnen in het machtsspel van mannen: dat verhaal blijft relevant’

We hebben er zowat even lang op moeten wachten als op de komst van de winter naar Westeros, maar nu is het zover. Ruim drie jaar na het einde van ‘Game of Thrones’ gaat er eindelijk een spin-off van de fantasyreeks van start: ‘House of the Dragon’, een serie met evenveel bloot, geweld en wreedheid als in het origineel, en met nog méér draken. ‘Je kunt op de set alleen maar denken: shit, dit heb ik nog nooit gezien.’

Stefaan Werbrouck

Bij de start van ‘House of the Dragon’ wordt iemands penis afgehakt en houdt een man een toespraak in een bordeel, tegen een achtergrond vol naakte vrouwen: het is meteen duidelijk dat we naar een afgeleide van de fantasyreeks ‘Game of Thrones’ zitten te kijken, acht jaar lang de populairste tv-serie ter wereld. Na de veelbesproken en vaak verguisde finale in 2019 leek het alsof er snel en veel spin-offs zouden komen, maar ‘House of the Dragon’ is voorlopig de enige die de meet heeft gehaald. Verwacht echter geen bekende gezichten, want de serie, gebaseerd op George R.R. Martins boek ‘Fire & Blood’, speelt zich twee eeuwen eerder af. Het verhaal draait rond de voorouders van Daenerys Targaryen, die op dat moment de macht stevig in handen hebben. Alles is peis en vree, tot koning Viserys I Targaryen zijn dochter Rhaenyra tot opvolger benoemt en er onder impuls van zijn rechterhand Otto Hightower een bloedige strijd om de IJzeren Troon losbarst, een burgeroorlog die binnen de wereld van ‘Game of Thrones’ ook bekendstaat als de Dans van de Draken.

Paddy Considine (Viserys Targaryen) «Koning Viserys is een erg tragische figuur. Hij regeert in vredestijd over Westeros, probeert rechtvaardige beslissingen te nemen en altijd het goede te doen. Maar net door zijn goedheid, die anderen als zwakheid interpreteren, verliest hij de controle en barsten de conflicten los.»

– Klopt het dat je eigenlijk al een rol in ‘Game of Thrones’ had kunnen hebben?

Considine «Of ik het echt had gehaald, durf ik niet te zeggen. Maar mijn manager heeft me destijds wel het scenario van de eerste afleveringen opgestuurd. ‘Het is iets met draken’, zei hij, en ik dacht: euh... Neen, bedankt (lacht). Ik heb het script zelfs niet opengeslagen. Maar ik heb er geen spijt van: aangezien ik zelfs niet de moeite wilde doen om naar een auditie te gaan, was het toch niet voor mij weggelegd.»

'House of the Dragon' Beeld HBO
'House of the Dragon'Beeld HBO

– Maar je hebt daarna wel de reeks bekeken?

Considine «Die heb ik helemaal ingehaald, ja. Tijdens de eerste lockdown, samen met mijn vrouw. Ik vond het verrassend goed voor iets met draken (lacht). Spectaculair en soms adembenemend, maar ook met sterke personages. Ik wacht al jaren op een rol als die van koning Viserys: complex, gelaagd, een personage waar je hart en ziel in moet gieten. Ik ben nooit naar de acteerschool geweest en heb lang het gevoel gehad dat ik een bedrieger in dit vak was. Dat is nu tenminste voorbij (lacht).»

– Olivia, had jij ‘Game of Thrones’ gezien?

Olivia Cooke (Alicent Hightower, de tweede vrouw van koning Viserys) «Helaas. Veel mensen hadden me de afgelopen jaren gezegd dat ik moest kijken, maar ik ben iemand die dat soort goede raad in de wind slaat. Toen ik in de running was voor de rol van Alicent, ben ik wel als een gek de reeks beginnen te bingewatchen en ik heb ook de boeken gelezen. Ik heb een paar maanden lang in ‘Game of Thrones’ gelééfd, maar ik wilde dit zo hard doen.

»Ik weet dat er vaak kritiek is geweest op hoe ‘Game of Thrones’ vrouwen in beeld bracht, maar tegelijk kun je er niet omheen dat George R.R. Martin enkele van de knapste vrouwelijke personages van de afgelopen decennia heeft bedacht: Cersei, Arya, Daenerys… En Alicent Hightower hoort in dat rijtje thuis. Zij is als dochter van Otto Hightower opgegroeid in het paleis en is ook de beste vriendin van prinses Rhaenyra. Maar in de strijd om de troon worden beiden tegen elkaar opgezet, als pionnen in de machtsspelletjes van anderen, en dan vooral van mannen. Dat verhaal is vandaag nog altijd relevant.»

– Gaf het feit dat ‘House of the Dragon’ een prequel is extra druk? De fans van ‘Game of Thrones’ durven erg fanatiek te zijn.

Considine «Alle respect voor ‘Game of Thrones’, want zonder die reeks zouden wij hier niet zijn, maar daar heb ik nooit bij stilgestaan. Ik stond op de set om de rol van Viserys te spelen. Hoe mensen deze serie bekijken, moeten zij weten. Wij hebben ons best gedaan. Maar ik ben er gerust op, want ‘House of the Dragon’ blijft trouw aan de wereld die is gecreëerd. De decors, het drama, het geweld: het komt allemaal bekend voor, het lijkt alsof je thuiskomt.»

Cooke «Ik denk dat ‘House of the Dragon’ in zekere zin wel claustrofobischer aanvoelt: het gaat over één familie, de strijd om de troon en hoever mensen willen gaan om te krijgen wat ze willen. Maar het is even episch en cinematografisch verbluffend als ‘Game of Thrones’, daar heeft Miguel (Sapochnik, regisseur van ‘House of the Dragon’ en van enkele van de meest bejubelde afleveringen uit ‘Game of Thrones’, red.) streng op toegekeken.»

'House of the Dragon': Paddy Considine Beeld Streamz
'House of the Dragon': Paddy ConsidineBeeld Streamz

– ‘House of the Dragon’ zit alvast in dezelfde prijsklasse: het eerste seizoen heeft gemiddeld 20 miljoen dollar per aflevering gekost. Hoe was het om deel uit te maken van zo’n megaproductie?

Considine «De set was ongelofelijk, ik had nog nooit zoiets gezien. Ze hebben The Red Keep (het kasteel van de familie in King’s Landing, red.) écht gebouwd. Een gigantische constructie, je kon erin wonen als je wilde.»

Cooke «Ik heb ook vaak geschminkt en in de kleren van Alicent rondgelopen, via de tuinen de trappen op richting de slaapkamers van de koning en de koningin. Je kon er makkelijk een halfuur wandelen zonder dat je het idee had dat je op een filmset rondliep. Ik weet dat het als een cliché klinkt, maar zodra je daar binnenstapte, kreeg je het gevoel dat je in die wereld zat. Er hingen ook prachtig geweven en beschilderde tapijten aan de muren, fantastisch.»

Considine «Dat oog voor detail vond ik opmerkelijk, omdat het vaak kleinigheden waren die de kijker volgens mij nooit zou zien. Van de kostuums, bijvoorbeeld, klopte alles, tot de binnenvoering toe: alles was perfect afgewerkt.

»Ik geef ook eerlijk toe dat ik erg opgewonden was toen ik voor het eerst in de kamer met de IJzeren Troon kwam en erop kon gaan zitten (lacht). Maar hoe indrukwekkend het allemaal ook is, het blijven decors en alles hangt af van de personages en de verhalen. ‘House of the Dragon’ is een heel menselijk drama over een familie die uit elkaar valt, alleen gebeurt dat in een omgeving waarin je af en toe om je heen keek en dacht: shit, ik heb nog nooit in mijn leven zoiets gezien (lacht).»

House of the Dragon

Vanaf 22 augustus op Streamz

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234