‘De isolatie gaat me beter af dan wekenlang liegen en bedriegen’ Beeld HUMO
‘De isolatie gaat me beter af dan wekenlang liegen en bedriegen’Beeld HUMO

Spoedarts in quarantaineElisabeth Haesevoets

Ex-mol Elisabet over haar werk als spoedarts, thuisquarantaine én de mol van dit jaar

Met de behendigheid van een jongleur die ze maar ballen blíjven toewerpen, bespeelde Elisabet Haesevoets vorig jaar half Vlaanderen als allereerste mol die zonder enige voorbereiding de boel moest ondergraven. Sinds ze het pesten heeft opgegeven, doet ze weer gewoon het omgekeerde: mensen helpen als spoedarts. Hoe zou het verder met haar zijn? ‘Blijkbaar bestaan er mensen met een voetenfetisj, en zijn die van mij maar middelmatig.’

Vincent Van Peer

ELISABET HAESEVOETS «Ik moet meteen een kanttekening maken: normaal gezien doe ik per week één shift van 24 uur op de spoeddienst, maar sinds corona ben ik daar even mee gestopt. Omdat mijn zoontje al drie keer in het ziekenhuis heeft gelegen met een longontsteking, ben ik fulltime mama nu. Geen risico’s. Mijn man Michaël, een radioloog, is wel volop aan het werk. Hij moet CT-scans van longen bekijken om besmettingen op te sporen, want de reguliere test, die via de neus wordt afgenomen, durft weleens vals negatief uit te vallen. En ja, hij ziet soms dingen – ook al mag ik daar niet over uitweiden – om bang van te worden.

»Ik zit met een dubbel gevoel. Of ik nu zou gaan werken of niet, bij geen van de twee keuzes had ik mij optimaal gevoeld. Het is nu vooral belangrijk dat iemand van ons voor de kinderen kan zorgen. Stel dat de ander uitvalt...»

HUMO Jij hebt meer kennis dan de gemiddelde mens. Wil dat zeggen dat jij over het algemeen banger of minder bang bent?

HAESEVOETS (lachje) «Het zal wel de aard van het beestje zijn, maar ik ben toch eerder banger. Ik had al snel door dat het niet zomaar ‘een griepje’ was: als de Chinezen een miljoenenstad in lockdown steken, dan doen zij dat niet zomaar. Maar ik ben vooral angstig voor mijn zoontje. Stel dat ik de ziekte op de één of andere manier mee naar huis zou nemen, ik zou het mezelf nooit vergeven. En ik zit in met mijn ouders. Normaal kwamen zij voortdurend babysitten, maar nu hebben zij de kindjes al van begin maart niet meer gezien. Nog voor de lockdown had ik gezegd: ‘Blijf maar thuis.’ Ik volg de maatregelen niet op de voet, maar vóór de voet (lacht).»

HUMO Jij bent een zelf­verklaarde halve hyperkineet: hoe zwaar valt het jou om de maatregelen te volgen?

HAESEVOETS «Ik heb het gevoel dat ik continu in een vliegtuig zit, daar krijg ik ook altijd paniekaanvallen. Allee, zo erg is het niet, maar ik vind het wel claustrofobisch. Gelukkig hebben wij een grote tuin, wij mogen dus onze handjes kussen – nadat we ze gewassen hebben tenminste.»

HUMO Heb je al leren kant­klossen of Japans geleerd?

HAESEVOETS (lacht) «Nee, maar ik ben wel weer veel met muziek bezig. Ik had een piano gekregen van de sint.»

HUMO Doet me eraan denken: je was net begonnen met de lancering van je muziekcarrière. Hoe gaat het daarmee?

HAESEVOETS «Het is een meesterlijke overdrijving om het over ‘een muziekcarrière’ te hebben, hoor: noem het vooral een leuk projectje. Het was de bedoeling om in februari mijn single ‘All It Takes’ uit te brengen, maar toen werd het opeens heel druk. We hadden ’t uitgesteld naar de lente, maar toen... We zullen wel zien. Gelukkig is ‘All It Takes’ een zomernummer. En wie zit er in coronatijden te wachten op een single van míj?»

HUMO ‘Een kind opvoeden is de moeilijkste taak ter wereld,’ zei je eens. ‘De mol spelen is er peanuts tegen.’ Zijn deze weken in isolatie effectief zwaarder dan je weken als mol?

HAESEVOETS «O, néé. De mol was drie weken liegen, mensen naar huis bonjouren... Het is natuurlijk gewoon een spel, maar dat voelde toch vaak heel vreemd aan. Ik voelde mij daar echt niet in thuis, hier nog steeds wél.»

HUMO Hoelang heeft het geduurd voor je leven na ‘De mol’ weer in een soort normale plooi viel?

HAESEVOETS «Tot de winter. Dan bleven mensen vaker binnen (lacht).

»Aldoor herkend worden, ’t is bevreemdend. Waarom willen die met mij op de foto, denk je dan. Ik ben toch maar doodgewoon Elisabet? Pukkelpop was de vréémdste ervaring. Ik hoorde: ‘De mol! De mol!’ Opeens leek die hele weide op me af te komen, ongewassen en vrijpostig. Je probeert ook wel vriendelijk te zijn voor iedereen, maar op een bepaald moment heb ik overwogen om een bordje vast te houden met daarop ‘1 selfie, 1 pintje!’ Nog een geluk dat ik dat niet gedaan heb, want ik was stráálbezopen geweest.»

HUMO Houd jij aan ‘De mol’ nog een zakcentje over? Ik zie op je Instagrampagina weleens een sportoutfit of een make-upkit verschijnen met een handige link erbij naar het merk.

HAESEVOETS «Een zakcentje voor de influencer die ik ben (lacht). Meer is dat niet.»

HUMO Wat is het uitzinnigste voorstel dat je al hebt gekregen?

HAESEVOETS «Veel mannelijke fotografen zagen het wel zitten om met mij een bikinishoot te doen, maar ik ben niet zot (lacht). Weet je welke vraag ik ook een paar keer heb gekregen: ‘Zou jij alsjeblieft foto’s van je voeten kunnen doorsturen?’ Mensen met een voetfetisj, hè. Zo heb ik ontdekt dat ik op de site WikiFeet sta en dat ik daar een middelmatige score heb gekregen. Bon, ik héb ook afschuwelijke voeten, dus even goede vrienden.»

HUMO Vorige maand postte je een foto van een molweekend: het weekend dat winnaar Axel jullie nog verschuldigd was?

HAESEVOETS «Inderdaad. Maar ik ben helaas vroeger naar huis moeten gaan. Het was één week voor de lockdown en ik was ziek: better safe than sorry. Verder was het supergezellig, in een mooi huisje in Knokke. Ik voelde mij voor het eerst geen buitenstaander, maar een deel van de groep: toch leuk om dat ook eens mee te maken.»

HUMO Heb je het gevoel dat jouw medekandidaten jou achteraf pas hebben leren kennen?

HAESEVOETS «Ja. ’t Is te zeggen: ik hóóp maar dat ze mij hebben leren kennen. Op de reis heb ik veel gezaagd, en de egoïstische, harde kandidaat uitgehangen. Ik hield de band bewust oppervlakkig: die mensen moesten wel door mij naar huis, hè.»

HUMO Heb je jouw seizoen ooit herbekeken met een nuchter oog?

HAESEVOETS «Ja! De voorlaatste aflevering, de finale en de reünie-aflevering heb ik zelfs pas voor het eerst gezien vlak voor het nieuwe seizoen begon. Maar ik moet ook de rest inhalen – toch tijd zat om te bingewatchen nu – want er zijn afleveringen die ik maar voor de helft heb ­bekeken omdat ik mij op Twitter had gewaagd (lachje). Als ik de afleveringen nu zie, word ik emotioneel. Zo zot, wat ik daar allemaal heb mogen doen!»

HUMO Ben je al trots? Dat lag vorig jaar nog wat moeilijk.

HAESEVOETS «Ik blijf dingen zien die beter hadden gekund, maar ik ben éíndelijk wel fier op wat ik gepresteerd heb als mol.»

HUMO Wat mis je het mínst aan je periode als mol?

HAESEVOETS «Het verlies van controle. Je weet niet hoe laat het is, wanneer je gaat eten, welke proeven je nog te wachten staan... Ik leefde met een absurd hoog stressniveau, maar goed: ik ben dan ook een controlefreak pur sang.»

HUMO Zou je, met de kennis die je nu hebt, nog altijd ingaan op het voorstel van de makers om de mol te worden?

HAESEVOETS «Ik denk het wel. Je leert jezelf kennen, hè. Ik besef nu dat ik een verschrikkelijke bedrieger zou zijn, mijn geweten zou me kapotmaken, en dat ik de neiging heb, ook in het dagelijks leven, om mensen op een afstand te houden. Er zijn er maar weinig die mij écht kennen.

»Kandidaat zijn was misschien ook fijn geweest, maar ik vermoed dat ik er dan na één aflevering uit had gelegen. Het is niet omdat je een mol kunt zijn, dat je er ook één kunt opsporen.»

HUMO Winnaar Davey beschreef de jaargang na de zijne als het jaar van het liefdesverdriet: ‘Je ziet je ex op straat lopen en je weet: ik krijg haar nooit meer terug.’ Hoe is dat voor jou?

HAESEVOETS «Ik vergelijk het eerder met de universiteit. Nadat ik mijn diploma had, was ik niet jaloers op de nieuwe studenten, integendeel: ik was al afgestudeerd (lacht). Ik heb het allemaal van begin tot einde meegemaakt, het is goed geweest.»

'De mol' Beeld VIER
'De mol'Beeld VIER

HUMO Heb jij nu bepaalde troeven die het makkelijker maken om de mol te ontmaskeren?

HAESEVOETS «Je zou dat denken, hè? (lacht) Met het risico dat mijn mol eruit ligt wanneer dit artikel verschijnt: ik gok dit jaar op Bart. Ik zag hem het meest op strategisch interessante plaatsen. En om als mol op de eerste dag met­een 10.000 euro uit de pot te graaien: daar kun je toch mee uitpakken, me dunkt.»

‘DE MOL’ - VIER, zondag 19 april,

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234