Cathy van der Ha Beeld BELGA
Cathy van der HaBeeld BELGA

Pronostiek'De mol'

Ex-winnaars raden naar ‘De mol’: ‘Bij de start kon ik meteen zeven kandidaten elimineren’

Vanavond weten we eindelijk wie in Griekenland de boel in het honderd deed lopen. In een poging nu al een doorbraak te forceren vroegen we de vier recentste winnaars wie volgens hen de mol is.

Pieter Dumon

Cathy van der Ha (41): ‘Ik weet vrijwel zeker wie het is’

Winnaar in 2016

Ook Cathy van der Ha zit in lockdown. Al is het bij haar nog net iets zonniger dan bij ons. Van der Ha woont immers in Griekenland waar ze business manager is van de Pinewood American International School of Thessaloniki. De poort van die school blijft voorlopig gesloten, tijd genoeg dus om online wat afleveringen van ‘De mol’ te bekijken. Van der Ha: ‘Zeker nu de kandidaten naar Griekenland trokken heb ik het programma met nog meer aandacht dan anders gevolgd.’

- Dus stellen we maar meteen de vraag van één miljoen: Wie is de mol?

CATHY VAN DER HA «Ik ben er vrijwel zeker van dat het Bart is. Wie aan ‘De mol’ deelneemt maakt tijdens het programma een groeiproces door. Jolien bijvoorbeeld zag je van wat naïeve kandidate evolueren naar een gehaaide player. Alleen Bart is doorheen alle afleveringen door stabiel gebleven. Logisch ook, hij wist waar hij zich aan kon verwachten.»

- Is hij niet net een van de fanatiekste kandidaten?

VAN DER HA «Dat is net wat iemand tot een goede mol maakt. Laten uitschijnen dat je voor het geld gaat maar er toch voor zorgen dat er altijd net iets fout loopt. Bart beheerst die kunst tot in de perfectie. Hij ligt ook goed in de groep, er wordt naar hem geluisterd en hij is altijd in de buurt wanneer er belangrijke beslissingen genomen worden. Dat is de ideale positie voor een mol.»

- Zie je als ex-winnaar de dingen duidelijker dan de doorsnee kijker?

VAN DER HA «Je weet natuurlijk hoe het er tijdens die opnames aan toe gaat en hoe stresserend die zijn. Wanneer Jolien er tijdens de opdracht op de luchthaven niet in slaagt haar auto in neutraal te krijgen zien mensen daar meteen mollengedrag in, terwijl ze hoogstwaarschijnlijk gewoon bloednerveus was. Maar je bent – ook als ex-winnaar – natuurlijk heel erg afhankelijk van wat je al of niet op tv te zien krijgt.»

Davey Van Rode (31): ‘Meteen zes kandidaten uitgeschakeld’

Winnaar in 2017

null Beeld RV
Beeld RV

Sporten en klussen in huis. Daar vult Davey Van Rode zijn quarantainedagen mee. En op zondagavond wordt er tv gekeken. Dit jaar fanatieker dan ooit. ‘Salim werkte vroeger in hetzelfde bedrijf als mijn vriendin en ik ken hem ook nog van vroeger. Als je een van de deelnemers kent, geeft dat toch een extra dimensie aan een programma als ‘De mol’.’

- Werpt dat fanatiek kijken ook zijn vruchten af? Weet je ondertussen wie de mol is?

DAVEY VAN RODE (zucht) «Het is dit seizoen de eerste keer dat ik echt twijfel. Ik heb lang mijn geld op Jolien gezet, maar de laatste paar afleveringen maakt ook Alina zich steeds verdachter. Ze slaagt er steeds in zich in een positie te manoeuvreren van waaruit ze de boel subtiel in de soep kan laten lopen. Anderzijds blijft Eline, die toen ik meespeelde de mol was, al sinds het begin volhouden dat Jolien de perfecte mol is. Op elke berichtje dat ik haar stuur krijg ik als antwoord: ‘Het is Jolien!’.»

- Is Bart helemaal uit beeld?

VAN RODE (nog diepere zucht) «Eigenlijk niet. Al zou ik het heel straf vinden mocht hij de mol zijn. Hij speelt het spel superfantatiek en was daardoor in mijn ogen eigenlijk totaal niet verdacht. Mocht hij zich zondag toch als saboteur outen dan is hij in mijn ogen de beste mol van de voorbije jaren.»

- Conclusie: Je hebt eigenlijk geen idee wie het is?

VAN RODE(lacht) «Klopt. En dat is eigenlijk wel vreemd. Want van de tien kandidaten kon ik er bij de start al zes of zeven meteen elimineren.»

- Hoezo?

VAN RODE «Als ex-deelnemer weet je perfect over welke kwaliteiten een mol moet beschikken. Die mag niet te braaf zijn, moet initiatief durven nemen en mondig genoeg zijn om de groep naar zijn of haar hand te zetten. Een goede mol moet ook fysiek zijn mannetje kunnen staan. Toen ik in de eerste aflevering zag dat Dorien schrik had om van een berg af te dalen, wist ik meteen: die is het niet. Ook de namen van Els en Bruno kon ik meteen schrappen. Je ziet gewoon meteen dat die veel te braaf zijn om een opdracht moedwillig te saboteren.»

Axel Pailler (41): ‘Gilles De Coster is een echte rotzak’

Winnaar in 2019

null Beeld RV
Beeld RV

Dat we maar beter niet te veel op zijn oordeel af kunnen gaan, laat Axel Paillier meteen weten. De winnaar van de vorige editie is al jaren fan van ‘De mol’ maar slaagde er nog nooit in de mol vroegtijdig te ontmaskeren. Tot vorig jaar dus. Dit seizoen richtte hij al van bij het begin zijn pijlen op Alina.

- Waarom?

AXEL PAILLER «Het is iemand die meteen vertrouwen en sympathie wekt. Ze stelde zich in het begin terughoudend maar als je er op gaat letten, merk je dat ze toch heel vaak betrokken is bij opdrachten die faliekant mislukken. Alleen neemt ze daarbij nooit zelf het voortouw maar laat ze anderen in de fout gaan. Dat valt niet op maar is wel heel efficiënt.

»Ik hou ook in de gaten wie vaak met wie samenwerkt. Dan valt op dat Jolien en Bart tijdens opdrachten heel vaak in de buurt van Alina blijven.»

- Dat klinkt alsof je elke aflevering ondertussen een paar keer grondig hebt bestudeerd.

PAILLER «Neen, zo fanatiek ben ik niet. Ik maak ook geen notities of zo. Dat heb ik vorig jaar trouwens ook amper gedaan. Toen een aantal mensen na afloop vroeg om mijn molboekje te mogen zien was dat een ontgoocheling. Ze dachten grote geheimen te ontdekken maar er stond haast niets in.»

- Kan je als kenner van het spel toch niet één zo’n geheim met ons delen?

PAILLER «Ik geef vaak de tip om tijdens de eliminatie goed op de gelaatsuitdrukking van de kandidaten te letten. Ik weet uit ervaring hoe zenuwslopend die eliminatie is. Zeker omdat Gilles De Coster zich telkens weer tot een echte rotzak ontpopt door die momenten eindeloos te rekken. De zenuwen gieren tijdens het wachten bij iedereen door de keel. Behalve bij de mol natuurlijk want die weet al wat er te gebeuren staat. Het is heel moeilijk om die spanning te faken.»

Lloyd Vermeulen (23): ‘Gigantisch op mijn muil gegaan’

Winnaar in 2018

null Beeld RV
Beeld RV

Wanneer u binnenkort ‘s nachts op de Gentse binnenwateren een lichtgevend vaartuig ziet passeren hoeft u niet meteen het UFO-meldpunt te bellen. Grote kans dat het om een projectje van Lloyd Vermeulen gaat. Hij maakt namelijk van de lockdown gebruik om zijn kano van een laagje glow in the dark-verf te voorzien. Maar tussen het schuren en schilderen door is er gelukkig ook tijd om de verrichtingen van de mol nader te bestuderen.

- Wat is de conclusie van dat studiewerk?

LLOYD VERMEULEN «Dat Alina de mol is. Al durf ik dat niet te luid verkondigen. Tot een paar weken geleden heb ik overal geroepen dat Dorien de saboteur van dienst was. Tot ze er plots werd uitgebonjourd en ik op zoek moest naar een nieuwe verdachte. Toen pas kwam Alina in het vizier. Omdat ik er heel lang van uitging dat ze te jong was om de mol te zijn. Het is niet simpel om als jonkie een groep in een bepaalde richting te sturen. Ik had dat alleszins nooit gekund.»

- Hoe fanatiek jaag je op de mol?

VERMEULEN «We maken er onder vrienden wel een wedstrijdje van om zo snel mogelijk de mol te vinden. En omdat ik een slechte verliezer ben, ga ik daar behoorlijk in op. Vroeger was kijken naar de mol puur ontspanning. Maar tegenwoordig staat ook mijn eer op het spel.»

- Als ex-deelnemer ben je toch behoorlijk in het voordeel?

VERMEULEN «Dat maak ik mezelf ook graag wijs, alleen wijst de praktijk iets anders uit. Ik dacht dat ik met Dorien helemaal juist zat, maar uiteindelijk ben ik toch gigantisch op mijn muil gegaan. Ik heb trouwens nog geregeld contact met andere ex-mollenjagers en ook daar was er weinig eensgezindheid. Straf eigenlijk dat de makers van het programma er toch keer op keer in slagen zo veel mensen op het verkeerde been te zetten.»

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234