null Beeld

FILM★★★1/2☆

Eye in the Sky

Schieten of niet schieten?

Erik Stockman

‘Satelliet 1, check-check. Satelliet 2, check-check. Wapen op scherp. Vuren?’ Vuren? – ziedaar de simpele vraag die de brandende aandrijfmotor vormt van deze verrassend sterke oorlogsthriller. In een stalen container onder de felle zon van Nevada houdt een dronepiloot (een gladgeschoren Aaron Paul) zich met de vinger op de knop klaar om een Hellfire-raket af te vuren op enkele terroristen – onder wie een geradicaliseerde Britse vrouw – die zich schuilhouden in een huis in Nairobi.

Klein probleem: vlak naast het huis, maar binnen de impacthoek van de raket, staat een klein meisje in een knalrode sjaal broden te verkopen. Duizenden kilometers verderop, in een militaire bunker in Londen, staat kolonel Powell (Helen Mirren) te popelen om de Amerikaanse dronepiloot het groene licht te geven. Ook in Whitehall, het zenuwcentrum van de Engelse politiek, zitten de verzamelde ministers in de war room via hun ultrageavanceerde satellietschermen naar het huis, de terroristen én het kleine meisje met de rode sjaal te turen.

Generaal Benson (Alan Rickman), in Whitehall mee aan tafel, pleit ervoor om de extremisten stante pede naar de verdommenis te blazen, maar de ministers beseffen dat ze een politiek mijnenveld betreden. Of juridisch alles wel in orde is, zo vraagt iemand. Gauw, dan maar even de juristen erbij halen. En zo, terwijl in Nairobi de terroristen hun bomvesten al beginnen om te gorden, en terwijl de scènes met het meisje u steeds meer naar het uiterste puntje van uw stoel zullen duwen, debatteren de militairen en de politici zich via Skype te pletter in één grote zenuwachtige conferencecall waarin de morele twijfels als tijdgranaten rondknetteren: zal de collateral damage niet te groot zijn? Is er geen redelijk alternatief? Vuren?

Wanneer ook de met een voedselvergiftiging kampende minister van Buitenlandse Zaken (Iain Glen – Jorah Mormont in ‘Game of Thrones’) vanop zijn toilet in Singapore zijn zegje wil doen (zijn assistente: ‘Excuseer, de minister van BuZa wil meepraten’), krijgt ‘Eye in the Sky’ zelfs heel even de allure van een absurde klucht waarin alleen Peter Sellers als de Amerikaanse president Merkin Muffley uit ‘Dr. Strangelove’ ontbreekt: ‘Hello Dmitri?’ Ondertussen zaten we ook met stijgende verbazing te kijken naar de surveillancetechnieken die de militairen hanteren: de HD-camera onder aan de drone heel even laten inzoomen op de oorlel van een onbekende man, de computer het beeld gedurende twee nanoseconden laten vergelijken met miljoenen andere oorlellen, en hopla: identiteit bevestigd.

De vliegende spionkever, een op afstand bestuurd elektronisch insectje met een bewegend kopje waarin een camera verstopt zit, lijkt dan weer rechtstreeks uit een Bondfilm te komen – beschikten ze in Zaventem maar over zo’n kevertje! Sterke vertolkingen ook, vooral dan van Mirren: een actrice die bestaat uit vier gelijke delen klasse, intensiteit, autoriteit en sensualiteit. Na de emotionele ontknoping, wanneer de telefoons weer op de haak zijn gegooid, de Skypeverbindingen zijn verbroken en de dronepiloten zijn afgelost, zult u pas goed beseffen dat u een knappe film hebt gezien. En ook u zult het zich achteraf nog uren blijven afvragen: vúren?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234