Famke Louise Beeld NPO
Famke LouiseBeeld NPO

televisie★★★½☆

Famke Louise bij ‘Jinek’ over #ikdoenietmeermee: ‘Straks moet Van Ranst nog écht met cape en masker de hort op’

Marc Van Springel

Misschien nog méér dan sommige ouders of richting het graf sjokkende boomers het beseffen, wordt wat jongeren doen, laten, dragen en denken in deze digitale tijden in grote mate bepaald of toch gestuurd door een onoverzichtelijk legertje zogeheten influencers op Instagram, YouTube en aanverwanten.

Zolang die types met het oog op hun bankrekening en een iets glamoureuzer leven lipstick, mascara en allerlei kekke gadgets aanprijzen, of met getuite lippen langs het zwembad van een duur en exotisch hotel poseren, kunnen ze weinig kwaad. Enigszins anders wordt het wanneer ze via hun door miljoenen jongeren gevolgde platformen hun niet noodzakelijk deskundige licht laten schijnen over iets ernstiger kwesties. En al zeker over zaken van – letterlijk - levensbelang.

Zo bleek deze week bij onze noorderburen, waar een kluit bekende Nederlanders – de onvermijdelijke rappers, dj’s, zangers en andere figuren met een aanzienlijke aanhang op sociale media – onder de hashtag #ikdoenietmeermee in een filmpje op Instagram met veel overtuiging vonden dat de coronamaatregelen van de Nederlandse regering veel te streng zijn en bovendien op ondoorzichtige gronden gebaseerd, en tot niets minder dan burgerlijke ongehoorzaamheid opriepen. De videoboodschap werd ook nog eens de wereld ingestuurd een paar dagen nadat officieel werd aangekondigd dat het virus in Nederland vervaarlijk opflakkert, en één dag voor de baas van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, die we voor het gemak de Nederlandse versie van Steven Van Gucht zullen noemen, waarschuwde dat het land aan de vooravond van een gevreesde tweede golf staat. In kringen van influencers weten ze natuurlijk hoe belangrijk timing is.

De bekendste naam in het protesterende clubje was Famke Louise, een 21-jarige Amsterdamse die via Instagram, waar ze op stil en bewegend beeld toch vooral met haar bilpartij te koop staat te lopen, maar liefst 1 miljoen volgers vergaarde en zich daarom een rolmodel met grote invloed mag noemen. Soms lijkt het volledig zinloos om de tijdgeest te willen doorgronden. Deze Famke Louise, type opgespoten lippen en half afgelaten hersenen, zoals wel méér sterren in het genre, mocht een dag na het posten van de hashtag, en nadat ze er met een eigen Instagramboodschap nog een schep bovenop had gedaan, bij ‘Jinek’ komen uitleggen wat haar had gedreven. Voor wie sinds Willem Ruis daar niet meer te zien is nog zelden naar de Nederlandse zenders uitwijkt: ‘Jinek’ is de talkshow van Eva Jinek, een veelgeprezen presentatrice en interviewster, een soort combinatie van Annelies Beck, Pieterjan De Smedt en een bloedhond van het agressievere type, die vorig jaar met praatstoel en al naar de commerciëlen overstapte.

Nog voor Jinek de duimschroeven had afgestoft, begon Famke Louise al preventief terug te krabbelen. Het Instagramfenomeen zei, spiekend van een blaadje waarop ze zelf (of een overbetaalde lullo uit haar management) in hashtagvorm wat kernwoorden had neergekrabbeld, dat ze zeker niet overal – we citeren ook maar – ‘het schijt’ aan had, maar dat veel mensen onder de maatregelen lijden en corona echt een maatschappelijk probleem is ‘met een impact die veel groter is dan iedereen denkt’. Nee, zo hadden we het nog niet bekeken. Laat staan dat we het al eerder zo helder en krachtig geformuleerd hoorden. En we hebben sinds maart nochtans geen tv-optreden van Patrick Loobuyck gemist. Famke Louise voegde er, uit één ooghoek nog een hashtag oppikkend, nog aan toe dat mensen hun vrijheid nodig hebben en ‘hun ding’ willen doen en benadrukte dat het zeker niet haar bedoeling was geweest om haar volgers op te roepen de coronaregels aan hun laars te lappen. Op de opmerking van Jinek, die als een opgerichte koningscobra had toegeluisterd, of de hashtag ikdoenietmeermee dan misschien toch geen ongelukkige keuze was, had Famke Louise geen antwoord, en haar briefje ook niet.

Het gezond verstand kwam vooral van de andere gesprekspartners aan tafel: Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, gaf blijk van het bijna bovenmenselijke geduld dat we experts als Marc Van Ranst ook bij ons weleens zagen demonstreren. Dokter Gommers zei begrip te hebben voor de frustratie van veel jonge mensen, maar vond het ook belangrijk om in gesprek te blijven met elkaar, al was het maar opdat zijn kant kon uitleggen dat het allemaal niet zwart-wit en voor eminente experts ook niet altijd even helder is. Hij stelde, nog steeds op vriendelijke toon, dat er ook niet met het virus te onderhandelen valt. ‘Wij zijn er misschien klaar mee, maar het virus is dat niet met ons,’ vatte hij het samen. Hij complimenteerde Famke Louise ook dat ze de ballen had gehad om naar de studio te komen, al zal hij het wel iets beschaafder hebben uitgedrukt.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, nog zo’n wijze ziel en een politicus zoals wij er hier ook een paar zouden kunnen gebruiken, herinnerde er voor de goede orde nog eens aan dat we enkel door gezamenlijke inzet en als iedereen naar best vermogen gewoon de regels in acht zou nemen deze ‘periode van ellende’ zo kort mogelijk kunnen houden. Hoewel daar niks tegen in te brengen viel, liet Louise – die al een tijdje in gedachten bij haar volgende selfie of kontschuddende TikTok-dansje zat – tot besluit weten dat ze ondanks alles op haar standpunt bleef, zo stond het namelijk dik onderstreept op haar briefje, en dat er wat meer aandacht zou mogen komen voor jonge mensen die, sommigen kunnen ook in tijden als deze kennelijk aan niks anders denken, plezier willen maken.

De Nederlandse krant NRC had ondertussen uitgevogeld dat het management van Famke Louise, die een paar maanden geleden nog (betaald) figureerde in een coronacampagne die jongeren opriep de regels te volgen, een een paar tienduizend euro overheidssteun had opgestreken om de crisis door te komen. En ook dat het initiatief voor #ikdoenietmeermee uit de hoek van Viruswaanzin kwam, een actiegroep van lieden die zich om uiteenlopende redenen tegen de coronamaatregelen kanten en ook bij ons voet aan de grond begint te krijgen, onder meer via losgeslagen brulboeien als Jeff Hoeyberghs.

Straks moet Van Ranst nog écht met cape en masker de hort op. Voorts wensen wij de traag kapseizende wereld minder achter de nieuwste hippe filter verscholen Famkes en Josjes en méér influencers als Gommers en Aboutaleb toe. Een mens kan maar dromen, ook al is het van de koorts.

Bekijk hier een fragment:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234