Emilia Fox als Nikki Alexander in Silent Witness Beeld BBC/Sally Mais
Emilia Fox als Nikki Alexander in Silent WitnessBeeld BBC/Sally Mais

'Silent Witness'Emilia Fox

‘Fans vinden vaak Nikki een kil personage. Maar ze heeft wel degelijk passie, vooral voor haar beroep’

Ooit werd actrice Emilia Fox , bekend als forensisch patholoog dr. Nikki Alexander in misdaadserie ‘Silent Witness’, voor opnamen levend begraven. ‘Ik lag dagen in een kist onder de grond. Dan ga je wel over je eigen dood nadenken.’

Ab Zagt

Gedurende de vijftien seizoenen dat Emilia Fox (45) meespeelt in de serie ‘Silent Witness’ heeft de Engelse actrice op de snijtafel eigenhandig minstens honderd verse lijken onderzocht op sporen van een onnatuurlijke dood. Dat gebeurt doorgaans zo realistisch, dat de BBC elke aflevering vergezeld doet gaan van een waarschuwing voor de kijkers ‘vanwege verontrustende beelden’.

Voor de frêle vertolkster van de forensisch patholoog Nikki Alexander is het dagelijkse kost. ‘Ik maal er niet meer om’, zegt Fox over de scènes waarin zij met een scalpel in kersverse lijken snijdt op zoek naar doodsoorzaken.

EMILIA FOX «Toen ik aan de serie begon, heb ik een stoomcursus gekregen over het werk van pathologen. Ik heb twee keer een echt post-mortemonderzoek meegemaakt. De laatste sessie betrof een man van ongeveer mijn leeftijd. Als je met eigen ogen ziet hoe een opengesneden menselijk lichaam er vanbinnen uitziet, ga je toch anders over het leven nadenken. Mijn conclusie was: geniet elke dag van je leven, het kan zomaar voorbij zijn.»

‘Silent Witness’ is een van de grootste successen van de BBC. De reeks bestaat al 23 seizoenen. Sinds 2004 hoort Fox bij de vaste cast. Gruwelijke en ingewikkelde moorden worden letterlijk en figuurlijk ontleed door haar vindingrijke forensische team. Soms wordt er ook ingezoomd op het privéleven van de personages. Zo heeft Nikki Alexander in al die jaren nog nooit de ware getroffen. Ze had wel affaires, maar die waren van korte duur.

EMILIA FOX «Ik hoor vaak van fans dat zij Nikki een kil personage vinden. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Zij heeft wel degelijk passie, maar vooral voor haar beroep. Zij kan niet tegen onrecht en trekt zich het lot van de slachtoffers vaak meer aan dan goed voor haar is.»

Acteursfamilie

Haar meest memorabele scènes speelde Fox in een aflevering die zich in Mexico afspeelde. De forensisch expert valt in handen van criminelen en wordt levend begraven. De opnamen namen een kleine week in beslag.

EMILIA FOX «Ik lag dagen achtereen in een kist en kon mezelf nauwelijks bewegen. Ik had wel een telefoon bij me om met de regisseur te overleggen, maar de eenzaamheid zette me wel aan het denken over mijn eigen dood.»

Fox, een alleenstaande moeder met twee verbroken relaties achter de rug, is een opgeruimde, goedlachse vrouw. Zij komt uit een echte acteursfamilie. Haar vader is de gerenommeerde film- en toneelacteur Edward Fox, haar moeder Joanna David speelde in diverse series. De jonge Emilia voelde zich helemaal niet aangetrokken tot het acteren.

EMILIA FOX «Ik zag als kind ook de teleurstellingen die dit vak met zich meebrengt. Daar wilde ik niet mee geconfronteerd worden. Ik ging daarom Engelse literatuur studeren en speelde met de gedachte om journalist te worden. Toen kreeg ik een klein rolletje in een toneelstuk op de universiteit. Dat viel kennelijk in goede aarde, want ik werd gevraagd om meer te gaan spelen. Ik zag dat aanvankelijk als een leuke bijverdienste, maar gaandeweg begon het vak mij in zijn greep te krijgen.»

Voorlopig wil zij geen afscheid nemen van Nikki Alexander. De studio-opnamen vinden plaats in de omgeving van haar Londense woning. Wat heel handig is voor Fox, die haar dochter alleen opvoedt.

EMILIA FOX «In mijn werkschema wordt altijd rekening gehouden met mijn privéomstandigheden. Het is voor mij een ideale situatie. Ik kan zo nog jaren meedoen aan ‘Silent Witness’. Zolang Nikki maar niets ernstigs overkomt. Die scène met de doodskist was echt kantje boord.»

Emilia Fox in haar rol van forensisch patholoog Nikki Alexander.  Beeld BBC/Sally Mais
Emilia Fox in haar rol van forensisch patholoog Nikki Alexander.Beeld BBC/Sally Mais

NPO2 - Detectivenacht: ‘Silent Witness’ - 22.20 u.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234