null Beeld

tv-tips'Faroek'

‘Faroek’ en het raadsel van de Indiase Microsoft-bellers: ‘Ik word zot van die oplichters’

Noud Jansen

Zijn opsporingsmagazine verhuist van de woensdag- naar de zondagavond, maar verder is er niets nieuws onder de zon: Faroek Özgünes heeft in seizoen acht nog steeds onze hulp nodig om zoveel mogelijk boeven te vangen. Dat lukt tot nu toe vrij aardig.

FAROEK ÖZGüNES «In 2019, het meest recente jaar waarvan ik cijfers heb, konden dankzij ons programma dertig dossiers volledig of gedeeltelijk worden opgelost, 43 procent van de behandelde zaken. In de meeste gevallen raakt de politie via ons aan slechts één van meerdere elementen die tot een doorbraak leiden, maar het gebeurt ook dat een zaak echt door ons wordt opgelost.

»Twee seizoenen geleden brachten we bijvoorbeeld de moord op Sara Laeremans, een jonge moeder die gewurgd was teruggevonden in haar appartement in Geel. De speurders wisten dat in de nacht na haar dood iemand twee keer geld had afgehaald met haar bankkaart, een keer 50 en een keer 250 euro, en dus deden we een oproep aan mensen die iets verdachts hadden gezien, in het bijzonder taxichauffeurs die die nacht iemand hadden opgepikt. Er heeft zich toen daadwerkelijk een taxichauffeur gemeld die die nacht twee mannen had vervoerd, van wie al snel bleek dat het de ex en de schoonvader van de vermoorde vrouw waren – daar ging hun alibi. Samen met de moeder van de ex zullen ze binnenkort voor assisen verschijnen.»

HUMO Heb je als presentator van een misdaadprogramma zicht op de invloed van corona op de misdaad in Vlaanderen?

ÖZGüNES «Wat ik merk, is dat er een pak minder inbraken zijn, wellicht omdat we allemaal thuiszitten. Tegelijk zie je een enorme toevloed van cybercrime: datingfraude, en oplichters die zich via phishingmails als je bank voordoen. Ze beginnen nu zelfs brieven te sturen: ‘U krijgt een nieuwe pincode. Gelieve uw oude pincode en uw rekeningnummer in te vullen, en ze ons op te sturen.’ Die brief zit niet in een omslag van de bank, en het adres is al evenmin correct, maar toch zijn er mensen die erin trappen.»

HUMO Word je zelf ook weleens benaderd?

ÖZGüNES «Ja, en ik maak er een sport van om te zien waar ze zichzelf verraden. Vroeger vielen oplichters meteen door de mand vanwege het Google Translate-achtige Nederlands, nu is dat lastiger. Ik krijg bijvoorbeeld weleens een in perfect Nederlands geschreven mail van ING, hoewel ik daar geen rekening heb. Dat het fraude betreft, blijkt uit de naam die bovenaan staat: Dirk de Vries, zogezegd een pief van ING België. Dat kan al bijna niet, want bij een Belg zou de ‘d’ in ‘de Vries’ met een hoofdletter worden geschreven.

»Mijn vaste telefoonlijn heb ik trouwens afgekoppeld, want van die Indiase oplichters die in Apu-Engels van Microsoft beweren te zijn, werd ik zot. Als je zelf geen einde maakt aan het gesprek, kun je uren doorgaan, hè?»

HUMO Hint begrepen, bedankt!

ÖZGüNES «You’re welcome.»

Faroek
VTM, zondag 31 januari, 22.50

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234