Fear City: New York vs. The Mafia Beeld Netflix
Fear City: New York vs. The MafiaBeeld Netflix

Televisie★★☆☆☆

‘Fear City: New York vs The Mafia’ op Netflix: tweeënhalf aflevering wachten voor het een béétje spannend wordt

De maffia van New York is iconisch: honderden films, boeken en documentaires werden er al gemaakt over de onderwereld van the city. Het verhaal van hun opponenten, de FBI, is minder vaak verteld.

Job Kramer

Een bekentenis: ik houd niet van Amerikaanse documentaires. Dat lijkt misschien een vooroordeel, maar het is een feit dat de documentairetraditie van de VS veel verschilt met die van Europa. Een Amerikaanse documentaire lijkt steevast een opgerekte trailer, vlot gemonteerd en voorzien van spannende achtergrondmuziek die de scènes aan elkaar lijmt tot een balkenbrij van een paar uur. Die scènes bestaan overigens zelden uit spontaan opgenomen beelden: tussen wat archiefmateriaal door komen er gestileerde sfeerschetsen voorbij van, ik noem maar wat, ratelende typemachines en helikopteropnames van een skyline met wolkenkrabbers. Tussendoor zijn de stemmen van de hoofdpersonen te horen, die door middel van vooraf uitgeschreven teksten het verhaal vertellen. Kortom, alle authenticiteit is vakkundig weggesneden. ‘Fear City: New York vs The Mafia’ is een Amerikaanse documentaire uit het boekje.

De titel belooft nochtans veel goeds: ‘fear city’, zo werd New York genoemd toen de stad in de jaren zeventig en tachtig door vijf maffiafamilies geregeerd werd, en het predicaat ‘fun city’ zoetjesaan wat wrang werd. Die maffiafamilies, daar draait het om in ‘Fear City: New York vs The Mafia’. De kijker maakt kennis met de belangrijkste figuren in de New Yorkse onderwereld, en met de geraffineerde wijze waarop zij hun macht in de metropool verkregen, vergrootten en vasthielden. De echte hoofdrol is echter weggelegd voor hun tegenstanders: de agenten van de FBI, die begin jaren tachtig de taak kregen om het volledige maffianetwerk op te rollen. Aan de hand van reconstructies leggen de onderzoekers uit hoe ze destijds te werk gingen. Dat is zo nu en dan interessant: de vreugde bij een geslaagde telefoontap is dertig jaar geleden nog van hun gezichten af te lezen en de originele audiofragmenten geven je het gevoel dat je er zelf bij zit. De reconstructies zelf zijn wat minder authentiek: waarom we tien minuten moeten kijken naar een gepensioneerd rechercheur die vanuit zes camerastandpunten laat zien hoe hij ooit zijn auto parkeerde voor het huis van een gangster, is niet helemaal duidelijk.

Sowieso is het tempo niet het sterkste punt van ‘Fear City’. Waarom heeft regisseur Sam Hobkinson er niet voor gekozen een film van anderhalf uur te maken? Wellicht heeft het met onderschatting van het publiek te maken, misschien met de hoop op Godfather-achtige prestige of met de commerciële strategie van Netflix – in elk geval krijgt de kijker nu drie afleveringen van een uur voorgeschoteld, waarin de informatiedichtheid erg laag blijft. Het kennismakingsrondje en het opzetten van het onderzoek wordt over de eerste twee afleveringen uitgesmeerd, en pas halverwege aflevering drie wordt het een beetje spannend wanneer de ontknoping eraan zit te komen. Tot die tijd is het vooral luisteren naar schmierende ex-boeven die nog maar eens vertellen hoe lekker gemeen al die gemeneriken waren, kijken naar nog maar eens een flakkerend shot van New York bij nacht, en nog een handje popcorn nemen terwijl de begeleidende soundscape je in een droomloze slaap wiegt.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234