'First Dates'Beeld VRT

televisie★★★☆☆

‘First Dates’: ‘Samen een hoevekipje eten en klaar’

Met de internationale realityhit ‘First Dates’ is het zoals met het coronavirus: terwijl de rest van de wereld al tijden méé is met de hype, hangen wij er in België nu pas aan.

Omdat de VRT geen druppel meer - zelfs geen druppel van die door de kandidaten uitgebreid gedegusteerde tafelwijn - uit het Britse origineel kon persen, begint het heden met een eigen cuvée. Het concept, handig vervat in de titel, blijft ongewijzigd: onder het consumeren van een driegangenmenu en een geruststellende toevoer van aperitief, vragen singles elkaar de pommes pont neuf van het bord en de pieren uit de neus - intussen op diezelfde neus gezeten door tientallen gretig registrerende camera’s. De aanpak lijkt me, gebaseerd op het summiere voorgerechtje van het originele ‘First Dates’ dat ik weleens voor de kiezen heb gekregen - ruimschoots voldoende: één slok bleekmiddel is ook genoeg om te weten dat het je darmflora niet vooruithelpt - wél anders. Waar dat origineel toch altijd speurt naar specifieke types die je in laf herfstweer weleens goedkope karikaturen zou gaan noemen, bleef de VRT haar winkel trouw door in te zetten op diversiteit en een iedereen op z’n gemak stellende, herkenbare gemiddeldheid.

Van Thomas leerde je bijvoorbeeld dat hij al van kindsbeen af zijn zondagen slijt bij de scouts, waar hij bekendstaat als Stuntelige Otter, een totem die al snel de jouwe is als je weer eens per ongeluk een stukje vinger afzaagt. Hij bestelde een Cornet en kon zijn mondhoeken moeilijk in bedwang houden wanneer zijn date Jeanneke, die op haar beurt grif toegaf deel uit te maken van een katholieke jeugdbeweging, vertelde dat haar professionele vooruitzichten bij een importeur van sterke drank lagen. Ik zou er vergif op innemen - bij voorkeur mag dat zo’n Cornetje zijn - dat hij bij de scouts al meermaals had kennisgemaakt met de sector van zijn potentiële eega. Hij ging dus dapper voor een tweede date, maar ving bot. Nog meer bekentenissen bij Joni, die zei te houden van ‘mopjes en grapjes’. Om dat statement kracht bij te zetten, beschreef hij terstond zijn beroep als ‘werkloze L.O.-leraar’. Zijn beste dijenkletser bracht hij met de rekening - dit blijft een VRT-programma - en een gulle knipoog: ‘Als nieuwe man zal ik betalen. Ha ja, zo moet dat hé.’

Maar dé smakelijkste uitspraak van de avond kwam toch van de 56-jarige Johan, een Meester van het Compliment die zijn talent meteen in de strijd wierp: ‘Ik ben niet zo voor de heel mooie dames, want die heb je nooit voor jou alleen - háár vond ik dus perfect.’ Een werpkusje waarmee je niet alleen het hart maar ook de halsslagader raakt. Die date, de innemende Rina, beschreef zichzelf dan weer als een flapuit, wat niet gelogen was. Bij het aanschouwen van haar kale vent verkondigde ze beslist een zwak te hebben voor kale venten. Die twee waren het leukst om naar te kijken, ook al omdat je de indruk kreeg dat het zelfs na de crème brûlée wel goed zou komen - zij hadden er geen problemen mee om de camera’s weg te denken, en lieten de stilte aan de oesters die zij op hun víérde date beloofden binnen te slurpen.

Iedereen die al eens graag een verloren blik werpt op de iPhone van zijn buur, kan hier terecht voor een kleine portie voyeurisme. Die wordt evenwel geserveerd zonder dat de kandidaten poedelnaakt het alfabet moeten boeren, op één of ander tropisch eiland uit de baan van gonorroe en andere Chanaya’s moeten blijven, zelfs zonder dat ze hun levensgeluk speciaal in de handen van daartoe nu ook weer niet zo gek gekwalificeerde experts moeten leggen. Nee, gewoon een hoevekipje eten en klaar. De formule werkt beter dan je denkt - méér, alvast, dan de gemiddelde L.O.-leraar. 

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234