null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tip'Alleen Elvis blijft bestaan'

Fraai van Stephen Fry: ‘Mijn grote held zat recht voor mijn neus mijn beste vriend te wezen’

Noud Jansen

Met een jaartje vertraging wegens u-weet-wel-wat is het er dan toch van gekomen: de Heiland is in hoogsteigen persoon in een hogesnelheidstrein gestapt om Zich te Brussel met Thomas Vanderveken te onderhouden over een handvol door Hemzelf gekozen televisiefragmenten. Het had nochtans geen haar gescheeld of schrijver, acteur, presentator en beschermd Brits monument Stephen Fry had opnieuw noodgedwongen zijn kat gestuurd naar ‘Alleen Elvis blijft bestaan’.

Thomas Vanderveken «Tot ergens vrij diep in de herfst was hij in Amerika aan het draaien voor ‘The Dropout’, een nieuwe televisiereeks waar-ie in meespeelt. Toen dat achter de rug was, gingen de coronacijfers weer de verkeerde kant uit en wisten we: we moeten ‘m hier zien te krijgen voordat de vierde golf een feit is. Dat is op het nippertje gelukt, een paar weken geleden.»

HUMO Op een schaal van 1 tot 10: hoe zenuwachtig was je?

Vanderveken «Elf (lacht). Gelukkig had ik mezelf op tijd de bedenking gemaakt dat ik maar best uitgerust aan de aftrap kon verschijnen, en heb ik Véronique gevraagd of het voor haar oké was dat ik de nacht vóór de opname op hotel verbleef. Je weet: we hebben een kindje van anderhalf en eentje van vierenhalf, dus de nachten zijn altijd gebroken. Vero was zo lief om te zeggen: ‘Maak daar maar meteen twee nachten van’.»

HUMO Heeft het zoden aan de dijk gezet?

Vanderveken «Moeilijk te zeggen, omdat het allemaal zo onwezenlijk was. Ik heb me tijdens de opname een paar keer zitten afvragen: ‘Is dit nu werkelijk aan het gebeuren? Stephen Fry, mijn grote held, die recht voor m’n neus mijn beste vriend zit te wezen?’ Het deed me denken aan vier jaar geleden, toen ik voor ‘Thomas speelt het hard’ een pianoconcerto ten beste gaf met een filharmonisch orkest in mijn rug. Je vát zoiets op het moment zelf niet.»

HUMO Heeft Fry geïnformeerd naar de herkomst van de titel ‘Alleen Elvis blijft bestaan’?

Vanderveken «Ja, tijdens de lunch vooraf. Maar verder is het daar toen niet over gegaan. Wél over mijn das, die ik speciaal had aangetrokken omdat hij onlangs een boek heeft uitgebracht over zijn eigen collectie, ‘Fry’s Ties’. Hij vond het een erg mooi exemplaar, vertelde hij me, waarop ik kon zeggen dat-ie van een Belgische ontwerper was.»

HUMO Doe niet flauw, en geef al eens een door Fry gekozen fragmentje prijs?

Vanderveken «Wonderlijk genoeg zat er een fragment tussen uit een Nederlands comedyprogramma: ‘Jiskefet’.»

HUMO Laat me raden: de sketch over de English sports?

Vanderveken (knikt) «Hij zei dat hij het hilarisch vond, wat ook bleek, want tijdens het filmpje zat hij te bulderen van het lachen – helaas niet zien in het programma. Achteraf heeft hij op mijn beleefde verzoek een gloedvol betoog gevoerd over de schoonheid van cricket. Eigen lof stinkt - ik heb het programma trouwens niet alleen gemaakt - maar ik merkte toch weer: het kiezen van fragmenten die je geraakt hebben, dat wérkt als aanzet tot een boeiend, persoonlijk en verrassend interview.»

Alleen Elvis blijft bestaan

Canvas, zaterdag 11 december, 22.10

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234