ONS DNA - 2022 - BEL - S01- generic - Frances Lefebure & Lieven Scheire. Beeld VTM
ONS DNA - 2022 - BEL - S01- generic - Frances Lefebure & Lieven Scheire.Beeld VTM

kijktip'Ons DNA'

Frances Lefebure en Lieven Scheire duiken in uw DNA: ‘‘Jurassic Park’ is één grote leugen’

Lust u koriander? Bent u empathisch aangelegd? En hoe groot is de kans dat u sterft aan een erfelijke ziekte? Frances Lefebure en Lieven Scheire zoeken in ‘Ons DNA’ op VTM uit wat wetenschappers kunnen lezen in ons DNA, met BV’s en zichzelf als proefkonijnen.

Joshua Migneau

HUMO Genen en chromosomen, is daar wel pakkende televisie over te maken?

FRANCES LEFEBURE «Absoluut. Het gaat niet over de relativiteitstheorie, hè. We houden het concreet en herkenbaar.»

LIEVEN SCHEIRE «Als we uitleg geven over embryoselectie, dan volgen we een koppel met een erfelijke ziekte in het ziekenhuis. Praten we over forensisch sporenonderzoek, dan gaan we bij speurders te rade, die via DNA een dertig jaar oude trui aan een dader kunnen linken.»

LEFEBURE «We laten ook Koen Wauters, Dina Tersago, Gloria Monserez, Thibault Christiaensen en andere bekende mensen een DNA-test afnemen. ‘Ons DNA’ is geen droge uitlegtelevisie, maar infotainment voor het hele gezin.»

SCHEIRE «We krijgen stilaan allemaal te maken met de wetenschappelijke revolutie in de genetica. Zo laat elke zwangere vrouw nu een niet-invasieve prenatale test uitvoeren om afwijkingen op te sporen: dan wil je toch dat iedereen weet hoe dat werkt en wat er kan, niet alleen dokters en geleerden.»

HUMO Lieven heeft al een boek over DNA geschreven. Welke voorkennis had jij, Frances?

LEFEBURE «Wat ik me nog herinnerde van de les biologie (lacht). Maar Lieven kan alles bijzonder goed uitleggen: hij is de wetenschapsleerkracht die elke tiener zou moeten hebben.»

SCHEIRE «Ik ben Uitlegsmurf.»

LEFEBURE «En ik volg mensen die verre familieleden zoeken, of een vrouw die haar erfelijke spierziekte niet aan haar kinderen wil doorgeven en uitzoekt hoe dat kan.»

HUMO Welke DNA-tests bestaan er zoal?

SCHEIRE «In het ziekenhuis kun je onder begeleiding van een psycholoog laten nagaan of je aanleg voor bepaalde aandoeningen hebt. Bij commerciële aanbieders van tests kom je vooral onschuldige dingen over jezelf te weten, maar die kunnen je gegevens wel doorverkopen aan farmabedrijven.»

LEFEBURE «Lieven heeft alles uitgeprobeerd, maar voor mij volstaat een commerciële test. Ik hoef niet te weten of ik een erfelijke ziekte riskeer, ik maak me al genoeg zorgen (lacht)

HUMO Dachten jullie tijdens de opnames soms: dit lijkt wel een sciencefictionfilm?

LEFEBURE «Eerder het omgekeerde: ik was erg teleurgesteld toen Lieven vertelde dat DNA na honderdduizend jaar zodanig is afgebrokkeld dat het onbruikbaar is. We zullen dus nooit in staat zijn om dinosauriërs te klonen. ‘Jurassic Park’ is één grote leugen! (lacht)»

HUMO Nog één prangende vraag: waarom staan jullie als muizen op de promofoto?

SCHEIRE «We hebben een waslijst aan leuke DNA-weetjes verzameld. Eén daarvan is dat de mens 85 procent van zijn DNA met muizen deelt.»

LEFEBURE «Dat konden we niet laten liggen, natuurlijk.» (jmi)

‘ONS DNA’, VTM, donderdag 27 oktober, 20.35

Ons DNA - SHOW - 2022 - BEL - S01 - generic - Frances Lefebure, Lieven Scheire Beeld VTM
Ons DNA - SHOW - 2022 - BEL - S01 - generic - Frances Lefebure, Lieven ScheireBeeld VTM

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234