Free Love Paradise Beeld VTM
Free Love ParadiseBeeld VTM

televisie☆☆☆☆☆

‘Free Love Paradise’ op Streamz en VTM is het slechtste wat er in 2020 op de Vlaamse schermen is gepasseerd

Het was een druk en bewogen jaar voor Sean Dhondt, muzikant in ‘Liefde voor muziek’, gastjurylid in ‘The Masked Singer’, pechverhelper in ‘Snackmasters’ en de finale van ‘The Voice Senior’ en presentator van ‘Free Love Paradise’. Dat laatste programma is, als we even abstractie maken van De Rest, ook het gênantste waarin hij de afgelopen maanden te zien was, en het slechtste wat er in 2020 op de Vlaamse schermen is gepasseerd.

Stefaan Werbrouck

Enkele weken geleden, toen de eerste afleveringen van ‘Free Love Paradise’ op Streamz waren verschenen, spraken we nog de hoop uit dat de realityserie waarin enkele koppels willen experimenteren met de vrije liefde kon uitgroeien tot een ‘guilty pleasure’, een reeks die net als ‘Temptation Island’ niets voorstelt maar waar je desalniettemin met enig genoegen voor kunt gaan zitten. Nu de hele zwik op de Vlaamse streamingdienst staat en de finale ook is uitgezonden op de gewone televisie moeten we echter toegeven dat we indertijd een tikkeltje te optimistisch zijn geweest, een beetje zoals Georges-Louis Bouchez die vertelde dat kerstfeesten misschien door zouden kunnen gaan terwijl alle ziekenhuizen van het land kreunden onder het werk en de vele Covid-patiënten.

Dat er tussen de start van ‘Free Love Paradise’ op Streamz en de apotheose op VTM2 maar goed anderhalve maand zat, was ook een veeg teken. Dit programma behoort tenslotte tot een genre waarin men de kleinste discussies en ruzies tot vervelens toe uitmelkt en waarin beelden van elke mogelijke misstap zo vaak herhaald worden dat zelfs de makers van ‘FC De Kampioenen’ het op hun heupen krijgen. ‘Free Love Paradise’ slaagde er echter in om alles, van begin tot eind, in nauwelijks zes afleveringen af te wikkelen: dat wees erop dat de mensen achter de schermen tijdens de montage een erg atypische - zij het bewonderenswaardige - terughoudendheid aan de dag hadden gelegd, of dat er daar op het strand van Mexico werkelijk geen knijt was gebeurd. Het bleek het tweede te zijn.

Eigenlijk was het concept van ‘Free Love Paradise’ van bij het begin zoals elk kostuum van Boris Johnson: het zat nooit helemaal goed. Dat er koppels zijn die willen experimenteren met een open relatie, daar kunnen we inkomen, maar waarom ze daarvoor naar de andere kant van de wereld moesten reizen, is een vraag die niet beantwoord werd. De jongens en meisjes gingen op date met elkaar of met de singles uit de zogenaamde Secret Garden, praatten over de vrije liefde en wat die dan precies moest inhouden, maar drama was er nauwelijks. Gaandeweg kreeg je het gevoel dat de makers zelf ook snapten dat hun gouden idee nergens toe zou leiden en het hele gedoe zo snel mogelijk achter de rug wilden hebben. Het beste bewijs: de groots aangekondigde ‘mannendate’ waar de kerels tegen het einde naartoe moesten, een uitstap die in realiteit weinig meer was dan een partijtje beachvolleybal.

De enige die met wat genoegen kan terugblikken op het experiment, is Gaëtan, een bodybuilder uit het Antwerpse. Gaëtan - veruit de foutste kandidaat uit de reeks, wat toch iets wil zeggen aangezien de meeste deelnemers uit de reservepool voor ‘Temptation Island’ leken te komen - was van bij aankomst in Mexico duidelijk over zijn doel. Hij wou niet zozeer ontdekken wat een open relatie precies inhoudt maar een trio beleven met zijn vriendin Cristina en een andere vrouw - en we vermoeden dat in uiterste nood de aanwezigheid van Cristina voor hem ook geen breekpunt was geweest. Op het einde kreeg hij zijn zin toen Cristina in bed dook met een van de vrouwelijke singles en hij hen mocht vervoegen voor wat ‘intiem contact’, zoals hij het de volgende ochtend verwoordde, blinkend als een glimworm die een fles olijfolie over zijn kop heeft gekregen.

Deze week lazen we in de krant dat Gaëtan niet alleen een deelname aan dit programma op zijn kerfstok heeft, maar dat de man ook al een paar keer betrapt is op de illegale verkoop van hormonen. Hij werd daarvoor onlangs veroordeeld tot een boete en een werkstraf van 100 uur. Misschien moet het gerecht hem voor dat tweede deel gewoon twintig keer na elkaar ‘Free Love Paradise’ laten bekijken.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234