John David Washington in Tenet. Beeld Warner Bros. Entertainment, Inc
John David Washington in Tenet.Beeld Warner Bros. Entertainment, Inc

Film

Gaat de nieuwe geheimzinnige film van Christopher Nolan het bioscoopseizoen redden?

Wordt de nieuwste film van regisseur Christopher Nolan (‘Dunkirk’, ‘Inception’) de eerste belangrijke bioscooppremière tijdens de coronacrisis? De verwachtingen rond zijn geheimzinnige project ‘Tenet’ zijn hooggespannen. Maar gaat het lukken op 16 juli?

Ab Zagt

De geruchtenmachine over de nieuwe film van Christopher Nolan, Tenet, draait al maanden op volle toeren. Het heeft niet alleen te maken met de strikte geheimhouding over de inhoud, minstens zo spannend zijn de verwachtingen over de beoogde premièredatum van 16 juli.

Volgens welingelichte kringen in Hollywood heeft filmmaatschappij Warner Bros. onlangs bepaald dat de premièredatum alleen gehaald wordt als wereldwijd 80 procent van de bioscopen weer geopend zijn.


Het lijkt, als deze bewering klopt, bijna onhaalbare kaart. Hoewel in juni zelfs in het zwaar getroffen Italië de bioscoopdeuren weer open gaan, is het nog maar de vraag of dat getal van 80 procent midden juli wordt gehaald. Vooral de grote markten van Azië en Noord-Amerika zijn hierbij van groot belang. En hoe zit het met de beperkende maatregelen die de bezoekcijfers nadelig kunnen beïnvloeden?

Nolan, een zeldzaam voorbeeld van een filmregisseur die zowel het publiek als de pers aanspreekt, is een warm pleitbezorger voor het ervaren van filmgenot in een zo groot mogelijke bioscoopzaal. Zijn films zijn ware uitingen van cinematografisch genot, zoals hij bewees met Interstellar, Dunkirk en Inception. Om naar maar te zwijgen over zijn Batman-films, de Dark Knight-trilogie.

Sinds de corona-uitbraak heeft Nolan zich meer dan ooit ontpopt als een gepassioneerd pleitbezorger van de bioscoopervaring. In een open brief, gepubliceerd in The Washington Post, onderstreepte de Engelse regisseur het belang van de filmindustrie, en dan met name de bioscopen. Hij vroeg de Amerikaanse regering om de bioscoopconcerns financieel te steunen om deze barre tijden te overleven. Zijn belangrijkste argument: bioscopen zijn bij uitstek geschikt om te voldoen aan een van de grootste levensbehoeften van de mensheid, namelijk het verlangen om gezamenlijk iets mee te maken.

Bescheiden

Niemand denkt dat Nolan deze boodschap uit eigen belang propageert. Zijn elfde speelfilm kan ook later in het jaar in première gaan, maar Tenet kan het tij voor het bioscoopwezen doen keren als de film die iedereen gezien moet hebben en wil zien. Het bescheiden bioscoopaanbod, met de strenge bezoekersbeperkingen vanaf 1 juni , bestaat hoofdzakelijk uit winkeldochters of films die hun waarde al hebben bewezen, zoals de Harry Potter-films die Pathé Cinemas uit de kast haalt. Daar zullen geen records mee worden gebroken.

Nolan is inmiddels in de filmwereld een merknaam geworden, bijna te vergelijken met iconen als Steven Spielberg of Alfred Hitchcock. Hij maakt van al zijn films unieke bioscoopervaringen. De beste manier om zijn werk te bekijken is op het grootst denkbare formaat IMAX of op 70 mm.

Wat Tenet te bieden heeft is voor iedereen – zelfs voor de hoofdrolspelers (onder wie Robert Pattinson, Michael Caine, Kenneth Branagh en de belangrijkste hoofdrolspeler John David Washington) – een groot raadsel. De trailer die enkele weken geleden werd gelanceerd maakt het mysterie over de inhoud alleen maar groter.

Goochelen

Is het een spionagethriller? Keren thema’s en momenten terug uit eerdere titels van Nolan? Wordt er weer gegoocheld met tijdzones? De spectaculaire trailer is door bewonderaars al onder het vergrootglas gelegd, waarbij elk scènefragment grondig werd geanalyseerd. Wie de beelden stilzet, ziet hoe in diverse fragmenten met de tijd en de volgorde wordt gespeeld. Een auto die op een snelweg over de kop gaat en vervolgens ongeschonden stil komt te staan, kan er alleen maar op duiden dat Nolan weer volop puzzelt met de werkelijkheid. Dat de titel van zijn film Tenet al een palindroom is en een filosofische betekenis lijkt te hebben geeft al aan dat dit opnieuw geen doorsnee kijkervaring zal zijn.

Maar voordat de fans van Nolan dit allemaal kunnen bekijken moet er nog veel worden geregeld. Om de marketingcampagne in goede banen te leiden moet er snel duidelijkheid komen over de releasedatum. Veel opties zijn er niet. Televisie-uitzendingen van grote sportevenementen ontbreken omdat alles is afgelast. Ook het publiciteitsoffensief – interviews met de makers en hoofdrolspelers – moet nog in gang worden gezet.

In deze omstandigheden kan de tijd, waar hij in zijn films zo graag mee speelt, in de praktijk wel eens de grootste vijand van Nolan blijken te zijn.

John David Washington in Tenet Beeld Warner Bros. Entertainment, Inc
John David Washington in TenetBeeld Warner Bros. Entertainment, Inc

Wat biedt de bioscoop nog meer?

Tenet van Christopher Nolan moet samen met Mulan, een acteursversie van de gelijknamige animatiefilm van Disney (die voor 23 juli staat genoteerd), de grote bioscoopattracties worden in de maand juli, als het toelatingsbeleid wat meer versoepeld is.

Tal van potentiële zomerhits zijn uitgesteld, sommige, zoals Fast and Furious 9 en de nieuwe Minions-film, zelfs tot volgend jaar. Daar komt bij dat veel filmmaatschappijen aan een inhaalrace beginnen om zo snel mogelijk achter elkaar films uit te brengen die al eerder in première hadden moeten gaan.

Juli biedt onder meer een nieuwe versie van Pinokkio (met de komiek Roberto Benigni) en Le plus années d’une vie, het vervolg op de klassieker Un Homme et Une Femme van Claude Lelouch, waarin de twee inmiddels hoogbejaarde geliefden – gespeeld door Jean-Louis Trintignant en Anouk Aimée, terugkijken op hun turbulente liefdesleven.

De hit in augustus moet de tweede Wonder Woman worden. Een familiefilm waar veel van wordt verwacht is de nieuwe Spongebob: Spongebob schiet te hulp. Maar schema’s staan of vallen met hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234