null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tips'Factcheckers'

Gecheckt door Britt Van Marsenille: ‘De roze wolk is stom’

Vincent Van Peer

Of we van het coronavaccin werkelijk allemaal een gewei, schubben of ontstoken darmen zullen krijgen, konden ze nog niet bevestigen, maar verder hebben Britt Van Marsenille, Thomas Vanderveken en Jan Van Looveren zich in het tweede seizoen van ‘Factcheckers’ uitstekend van hun taak gekweten. Nog één aflevering te gaan: daarin mag Van Marsenille op zoek naar zogenoemde stiltegebieden, plekken waar geen menselijk lawaai doordringt, om daar haar oren te spitsen.

BRITT VAN MARSENILLE «Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is stilte van levensbelang. Als we te weinig stilte hebben, kan ons dat veel stress en zelfs hartproblemen bezorgen. Ik ben dus een paar sites gaan onderzoeken die normaal gezien stiltegebieden zouden moeten zijn, samen met Jan Van Looveren: op zoek naar stilte in het gezelschap van het grootste lawaai dat ik ken (lacht). Ook zonder Jan waren de bevindingen enigszins teleurstellend: die zogezegde stiltegebieden waren mooi en het was er aangenaam toeven. Maar echt stil? Nee. De stilste plek was het Zwin, en zelfs daar loopt het sinds corona vol wandelaars.»

HUMO Wat is het item dat dit seizoen van ‘Factcheckers’ de meeste respons losweekte?

VAN MARSENILLE «Sinds mijn hond Puck in een reportage is verschenen, wil iedereen weten welk ras hij is (lacht). Verder was het item over rolstoelvriendelijkheid op het openbaar vervoer erg ontluisterend. Ik heb daar enorm veel reacties op gekregen. En niet alleen van rolstoelgebruikers: ‘Schandalig, daar moet dringend iets aan gedaan worden!’ Ter herinnering: ik moest van de Noorderkempen naar de VRT raken. Ik ben rond half elf vertrokken en rond vijf uur was ik op mijn bestemming. (Blaast) Niet de leukste draaidag, maar het was wel een dág: voor veel mensen is het dagelijkse kost. Schrijnend.

»Zelf vond ik een item uit de laatste aflevering het beste dat ik ooit voor ‘Factcheckers’ heb gedaan. Het gaat over oncobrood – ken je dat? Het is brood voor chemopatiënten, die naast hun haar vaak ook hun smaakzin verliezen. Oncobrood wordt op het smaakpalet van individuele patiënten afgestemd om hun toch nog iets lekkers te bieden. Of toch lekker voor hén, want jij en ik zouden die overgebleven smaken verschrikkelijk vinden. Alleszins: we hebben de test gedaan met twee mensen en het resultaat was fantastisch.»

HUMO Hoe was het om een tv-seizoen op te nemen met een luttele maanden oude baby thuis?

VAN MARSENILLE «Er zijn tijdens de draaiperiode maar liefst víér ‘Factcheckers’-baby’s geboren in onze ploeg: bij mij, bij Thomas, bij onze regisseur en bij onze eindredacteur. Hoedje af voor de productie (lacht).»

HUMO Factcheck: brengt het moederschap je echt op een roze wolk?

VAN MARSENILLE «Ik vind die termen altijd zo stom. Het moederschap is ook maar wat het is, hè. Ik vind het fantastisch, en een verrijking voor mijn leven. Maar dat wollige gedoe errond? Dat hoeft voor mij allemaal niet.»

HUMO Is jouw huis nog een stiltegebied?

VAN MARSENILLE «Nee, maar dat ligt aan de verbouwingen. Véél meer decibels dan een baby.»

Factcheckers
Eén, woensdag 27 januari, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234