Geert Meyfroidt in De slimste mens ter wereld  Beeld SBS
Geert Meyfroidt in De slimste mens ter wereldBeeld SBS

'de allerslimste mens ter wereld'Geert Meyfroidt

Geert Meyfroidt: ‘Vandaag kom je veel makkelijker weg met een racistische opmerking dan met een antiracistische reactie: de wereld op z’n kop’

Vanavond treedt professor Geert Meyfroidt aan in ‘De allerslimste mens ter wereld'. Uit onze ‘Hemel en hel’ van twee zomers geleden bleek al dat hij bepaald niet de asceet is waar je ’m op basis van z’n boeddhistisch aandoende uiterlijk voor zou houden. Niet alleen houdt hij van de geneeskunde en de fiets, maar ook van het betere eten en drinken.

Noud Jansen

(Verschenen in Humo op 2 juli 2021)

GEERT MEYFROIDT «In mijn eerste jaar als assistent heb ik voor een onderzoeksproject een halfjaar in San Sebastian verbleven, in Noord-Spanje. Een culinair uitzonderlijk hoogstaande stad: op een bepaald moment had ze ’s werelds hoogste aantal Michelinsterren per aantal inwoners. San Sebastian staat bekend om zijn uitstekende tapas, die ze daar pintxos noemen. Een lange avond in een restaurantje in San Sebastian, met fijne wijnen en om de zoveel tijd een verrukkelijke nieuwe pintxo: beter wordt het wat mij betreft echt niet. Vier of vijf afscheidsdiners heb ik er gehad toen ik na een halfjaar terug naar België vertrok, onder meer eentje in een kelder waar een eeuwenoude gastronomische sociëteit zetelde die alleen mannen toeliet achter het fornuis. Dat was… gedenkwaardig.»

HUMO Kook je zelf weleens?

MEYFROIDT «Ja, zeer graag. Met mijn kinderen – twee van 21, eentje van 18 – heb ik een paar lentes na elkaar kookworkshops gevolgd in Napels, Rome en Milaan. Enkele recepten die ik daar heb ontdekt behoren nu nog altijd tot mijn vaste repertoire. Wat mijn kinderen en ik ‘pasta Andrea’ noemen, bijvoorbeeld, naar de kok die het ons aanleerde: holle pasta met gekruide Italiaanse rundsworst, romanesco, pepertjes, look, witte wijn en pecorino. Zeer simpel, extreem lekker. Zeker met een glas droge pinot grigio erbij.»

HUMO Hoe ziet jouw hemel op aarde eruit?

MEYFROIDT «Als een aaneenschakeling van gestolen momenten. Ik heb een erg druk leven, waardoor het extra prettig is om per ongeluk met de kinderen of met vrienden op een terras te belanden en daar heerlijk lang te blijven plakken. Of, zoals vorige week, een berichtje te sturen naar de fietsvrienden van ons clubje FC Wielermode: ‘Ik heb dit weekend vrijaf, en ik kan er nog een dagje aanplakken. Zullen we gaan fietsen in de Vogezen?’ En hop, zonder dat er van tevoren iets gepland was, waren we een paar dagen later met z’n vijven aan een ritje door de Vogezen bezig. Een zalig weekend was dat, waarin niks moest en alles mocht.

»Zeker sinds de coronacrisis besef ik dat ik meer van dat soort ‘momentjes’ moet zien te creëren. Vrienden last minute uitnodigen, bijvoorbeeld: ‘Kom langs voor een barbecuetje!’ Zoiets is toch heerlijk? Weet je, veel mensen lijken niet te beseffen dat we allemaal sterfelijk zijn. En dan ineens zijn ze verrast als hun leven plots verandert door een zware ziekte: ‘Oei, en ik wilde nog dit en dat doen’. Het kan uiteraard geen kwaad om een aantal jaar vooruit te denken, maar je moet als mens toch proberen om iedere dag met een goed gevoel af te sluiten.»

HUMO Hoe stel je je de hel op aarde voor?

MEYFROIDT «Als een druk en lawaaierig shoppingcentrum. Een IKEA op zaterdag? Niet voor mij, thank you very much. Bijkomend probleem is dat je altijd van alles koopt dat je eigenlijk niet nodig hebt. Ik kan me voorstellen dat je kortstondig blij wordt van roekeloos consumeren, maar het ware geluk zit ’m wat mij betreft toch meer in wat je doet dan in wat je hebt.

»Het stoort me voorts ook ontzettend dat we in een maatschappij leven waarin schofterig schelden aan de orde van de dag is. Waar is de kunst gebleven om op een beschaafde manier te discussiëren met iemand met wie je het niet eens bent? Anno 2021 kom je ook veel makkelijker weg met een apert racistische opmerking dan met een antiracistische reactie: de wereld op z’n kop. De voorzitter van Vlaams Belang die open en bloot zegt dat hij een dominant blank Europa wenst: tien jaar geleden zou je dat toch niet voor mogelijk hebben kunnen houden? Maar maak je een antiracistisch statement, zoals het knielen van de Rode Duivels voor elke EK-wedstrijd, dan word je massaal uitgefloten, en beschimpt op de sociale media.»

HUMO Met dat laatste heb jij ongetwijfeld ook ervaring.

MEYFROIDT «Ja. De meeste reacties na een interview in pakweg ‘De afspraak’ zijn positief, maar ik krijg ook steevast enkele ongepaste scheldkanonnades over me heen. ‘Laat maar waaien’, zou ik eigenlijk moeten zeggen, maar zoiets blijft toch hangen. Ik erger me er meer aan dan ik zou willen.»

HUMO Op welke momenten ergert je naaste omgeving zich aan jou?

MEYFROIDT «Ik heb de neiging om altijd oplossingsgericht te denken wanneer iemand, één van mijn vrienden bijvoorbeeld, met een probleem komt aankloppen. Soms is dat niet wat die persoon nodig heeft; hij of zij wil gewoon dat je luistert, en het probleem erkent.

»En in het dagelijks leven kan ik soms onnodig gehaast zijn, en dan onhandig iets omstoten. Soms zoek ik rust in een meditatie-app, een tip van een bevriende psychologe die zich zorgen over me maakte tijdens de eerste coronagolf. Ten Percent Happier, heet die, en was tijdelijk gratis voor alle gezondheidswerkers wereldwijd. Toen ik ermee begon – korte sessies ’s morgens voor of ’s avonds na mijn werk, met een koptelefoon op – merkte ik al snel hoe werkzaam het was. Heel laagdrempelig, niet zweverig. De aangename vrouwenstem die je hoort is uiteraard op voorhand opgenomen, maar soms lijkt het wel alsof die dame ziet wat je aan het doen bent. ‘Op dit moment zullen je gedachten wel afgedwaald zijn,’ klinkt het dan bijvoorbeeld, waarop je plots wakker schiet: ‘Hèh? Hoe kan die dat nu weten?’ (lacht)»

HUMO Wat bezorgt je nog geestelijk genot?

MEYFROIDT «Karels Crypto, het wekelijkse cryptogram van Karel Vereertbrugghen in De Standaard. Vaste prik op zaterdagmorgen. Om het op te lossen – wat me in alle bescheidenheid bijna altijd lukt – moet je als het ware in het hoofd van de maker kruipen: hoe heeft hij geredeneerd? De voldoening wanneer je de code gekraakt hebt, is groot.»

HUMO Ben jij, als puntje bij paaltje komt, een kunstliefhebber?

MEYFROIDT «Ik kan genieten van kunst, maar ik ben zeker geen kenner. Een verwoed lezer ben ik wel: al sinds ik in het eerste leerjaar heb leren lezen, 43 jaar geleden, ben ik constant in één of meerdere boeken bezig. Mijn ouders maakten zich destijds zorgen over wat ik in de bibliotheek ontleende, kan ik me herinneren, want ik was altijd wel wat voor op mijn leeftijd – Orwell las ik al in het eerste middelbaar. Sindsdien ben ik het altijd heerlijk blijven vinden om boeken te ontdekken, al zijn er ook schrijvers wier werk ik geregeld herlees: John Irving, Haruki Murakami, Jeroen Brouwers. Yves Petry ook, en dat zeg ik echt niet omdat hij toevallig de partner van mijn broer is.»

HUMO Iets zegt me dat je van muziek houdt.

MEYFROIDT «Klopt. Mijn eerste grote muzikale liefde, rond mijn 16de, waren de Pixies: dat kwam zó hard binnen. Hun tweede leven en het solowerk van Frank Black boeien me minder, maar wanneer ik hun vroege platen nog eens opzet, krijg ik nog altijd dat gevoel van vroeger. Ik ben er vast van overtuigd dat dat over twintig jaar nog het geval zal zijn.

»Maar mijn smaak is vrij breed. Mijn oudste zoon, Emiel, is de laatste tijd enorm into hedendaagse jazz à la The Comet Is Coming en STUFF., en dankzij hem leer ik die muziek nu ook kennen. Soms is het wat te complex voor mij, al vind ik het wel boeiend om m’n grenzen te verleggen. Kunst hoeft niet altijd makkelijk te zijn.»

HUMO Wat is voor jou het ultieme lichamelijke genot?

MEYFROIDT «Buiten het klassieke antwoord? Compleet stuk boven op een col arriveren, en bijna kunnen huilen door de combinatie van de inspanning en het adembenemende uitzicht. Als het daarboven niet te koud is, rust ik altijd nog een beetje uit voordat ik weer naar beneden fiets, om zo lang mogelijk van het moment te kunnen genieten.»

HUMO Niet té lang graag: we moeten nog naar de vraag der vragen.

MEYFROIDT «O ja, mijn favoriete onenightstand. Hier heb ik lang over nagedacht. Gisteren was ik er eindelijk uit en zei ik het tegen een kameraad, waarop hij: ‘Oei! Is dat niet een beetje te politiek correct?’ Nu ja, het zij zo: ik kies voor Alexandria Ocasio-Cortez, de Amerikaanse democratische politica. De slimmere versie van Eva Longoria, zeg maar: een knappe vrouw die niet op haar mond gevallen is, en die je al eens durft tegenspreken – daar kikkert een conversatie van op. En een exotisch type, hè? Ik schrok toen mijn broer me een keer out of the blue zei: ‘Jij valt op exotische types’. Ik had dat zelf nog niet door! Maar ik kon hem op dat moment geen ongelijk geven. Enfin, nu ik er zo over nadenk: dat kan ik nu nog steeds niet.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234