null Beeld

tv-tip'Pano: de crisis in de mantelzorg'

Gehandicapt en hulp nodig? 19 jaar geduld a.u.b.

VRT-journaliste Goedele Devroy, die u op een gemiddelde werkdag ter hoogte van de Wetstraat tegen het lijf kunt lopen, heeft voor de eerste 'Pano' van het seizoen een reportage gedraaid over de tenhemelschreiend lange wachtlijsten in de gehandicaptenzorg. Een onderwerp dat haar, als mantelzorger voor haar zwaar gehandicapte zoon Quinten, na aan het hart ligt.

Noud Jansen

GOEDELE DEVROY «Wanneer je als persoon met een beperking in aanmerking wil komen voor een zogeheten 'persoonsvolgend budget', duurt het om te beginnen al gemiddeld acht maanden voor je te horen krijgt of je er al dan niet recht op hebt. En vervolgens kom je voor een periode van drie tot negentien jaar op een wachtlijst terecht. Dat creëert onhoudbare situaties. Veel mantelzorgers zijn overbelast, hebben geen vrije tijd, kampen met depressies en financiële problemen.»

HUMO Hoe lang is die wachtlijst?

DEVROY «Op dit moment staan er, bij de volwassenen, ongeveer 16.000 mensen op. De voorspelling van de Vlaamse administratie is dat die lijst over vier jaar nog met 55 procent gegroeid zal zijn. Want ook mensen met een handicap leven almaar langer, en er komen er steeds meer bij. Waar veel te vroeg geboren kinderen vroeger stierven, overleven ze nu. Maar ze zijn wel vaak gehandicapt, en moeten levenslang zorg krijgen.»

HUMO Staat jouw zoon nog op een wachtlijst?

DEVROY «Sinds vorig jaar niet meer. Hij was ingedeeld in de dringendste categorie, en heeft 'slechts' vier jaar moeten wachten. Tijdens die periode hebben we ons aangesloten bij een ouderinitiatief (een coöperatieve vorm van zorg, red.). De werking wordt voor een groot stuk betaald met benefieten en giften. Door de kosten bij elkaar te bedelen hebben we de wachttijd overbrugd.»

HUMO Wat moet er gebeuren om voorgoed komaf te maken met de wachtlijsten?

DEVROY «De Vlaamse administratie heeft berekend dat er 1,6 miljard euro extra nodig is. Dat gaat niet gebeuren, maar met 600 miljoen kun je ook al veel. Alleen had de Vlaamse regering dat bedrag nog niet eens veil in economisch goeie tijden: vorig jaar besliste ze om deze legislatuur slechts 270 miljoen uit te trekken. Pijnlijk, zeker als je kijkt naar het geld dat ze een paar maanden geleden plots uit hun hoge hoed toverden, om mensen die zelfs maar één dag technisch werkloos waren door de coronacrisis 200 euro te geven, om hun elektriciteitsrekening te betalen. Op dat moment hebben mensen op de wachtlijst pas echt goed beseft: blijkbaar worden onze problemen niet de moeite waard geacht. Díé mensen krijgen een stem in mijn reportage.»

‘Pano: de crisis in de mantelzorg’, Eén, woensdag 23 september, 21.25

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234