null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tip'Op slot'

Geld verdienen in virustijden: ‘Wanhoop, woede, moedeloosheid en uiteindelijk tevredenheid’

Dat het coronavirus nog altijd de samenleving ontwricht, is iets waar Michaël Van Droogenbroeck geen rekening mee had gehouden toen hij in maart 2020 op het idee kwam om zes ondernemers te volgen in wat toen nog een relatief korte en eenmalige lockdown heette te zijn. Het driedelige resultaat, ‘Op slot’, is vanaf volgende week dinsdag te zien op Canvas.

Noud Jansen

Michaël Van Droogenbroeck «We vertrokken vanuit de gedachte: we maken hier iets mee dat in vredestijd nooit eerder is voorgevallen. Laten we eens onderzoeken welke economische impact dat op middellange termijn heeft. Enfin, het is enigszins anders gelopen (lachje). En het blééf ook maar veranderen: tot een paar maanden geleden hadden we er nog op gerekend dat we de derde aflevering zouden kunnen besluiten met het grote rijk der vrijheid. Dat dat er niet gekomen is, maakt dat we allicht tot de laatste minuut aan die aflevering zullen sleutelen.»

HUMO Zowat alle virologen en politici beschouwden covid aanvankelijk als een relatief ongevaarlijk virusje.

Van Droogenbroeck «’t Is natuurlijk een periode van voortschrijdend inzicht geweest, met als eerste kantelpunt de gezondheidscrisis in Noord-Italië: een stabiel gezondheidssysteem, relatief vergelijkbaar met het onze, dat in een paar weken tijd praktisch volledig omverviel. Daardoor gingen hier wel alle alarmbellen af.»

HUMO Eén van de ondernemingen die je gevolgd hebt – als onderneming hier het juiste woord is – is de jonge groep Portland. Goed idee: zo had je meteen een soundtrack.

Van Droogenbroeck «Zo’n muziekgroep is wel degelijk een onderneming, hoor. Portland leek net voor corona op de drempel van een grote doorbraak te staan: ze hadden een aantal belangrijke optredens in het verschiet. Maar plots kon niks meer en sloop de twijfel erin: ‘Wie zal er nog op ons zitten te wachten?’ Hun kas raakte ook almaar leger, want er moesten nog altijd studiomuzikanten betaald worden.

»Alle ondernemers die we gevolgd hebben, Portland incluis, zijn door een aantal fases gegaan. Frisse tegenzin toen ze ten tijde van de eerste lockdown op zoek moesten naar alternatieven. Wanhoop en woede toen in de zomer van vorig jaar bleek dat de ellende toch nog niet voorbij was. Moedeloosheid toen er begin dit jaar praktisch geen enkel perspectief meer was. En, verrassend misschien, relatieve tevredenheid toen ik ze de laatste keer interviewde. Niet onbelangrijk in dezen: ze hebben alle zes het hoofd boven water kunnen houden, mede dankzij de steun van de overheid. Wat de toekomst brengt, is uiteraard onduidelijk.»

HUMO Dat zien we dan wel in het tweede seizoen?

Van Droogenbroeck (lacht) «Ja, wie weet. Hopelijk kunnen we dan wél besluiten met het grote rijk der vrijheid.»

Op slot
Canvas, Eén, dinsdag 7 december, 21.20

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234