Gert Verhulst en James Cooke Beeld VIER
Gert Verhulst en James CookeBeeld VIER

TELEVISIE★★☆☆☆

‘Gert Late Night’ loopt niet snel averij op zolang de twee grootste kletsmajoors nog aan boord zijn

Hij had Vlaanderen ook gewoon voor bekeken kunnen houden en James Cooke, zijn eeuwige ketelbink, het bevel kunnen geven de trossen los te gooien, en de boeg van de Evanna richting zeegat te sturen. Bestemming: het dichtstbijzijnde tropische eiland dat Studio 100 ongetwijfeld ook in portefeuille heeft.

Tom Raes

Het zou een barre overtocht worden, dat zeker. De kaviaar zou node op droog scheepsbeschuit geserveerd worden, en doemberichten over de zorgwekkende toestand aan het thuisfront zouden slechts per marconist de cabine bereiken. Maar de idyllische bestemming zou zaligmakend zijn, en een veilige haven om, in alle comfort een miljonair waardig, het einde der tijden uit te zitten. Dat Gert Verhulst aan die verlokking wist te weerstaan, en ondanks afwezig publiek en verwikkelingen op vlak van huisvesting van zijn praatgasten toch nog zo plichtsbewust bevonden kon worden om een nieuw seizoen van ‘Gert Late Night’ voor te zitten, was kortom een daad van zelfverloochening waar wij, het ruime thuiszittende publiek, alleen maar deemoedig het hoofd voor konden buigen.

Toch zou er hier en daar iets anders lopen dan gewoonlijk, prentte Cooke de kijker in bij aanvang, al leek dat al snel mee te vallen. Een programma als ‘Gert Late Night’, dat naast scheldewater ook drijft op geouwehoer, loopt dan ook niet snel averij op zolang de twee grootste kletsmajoors nog aan boord zijn. Dat de boel door onbemande camera’s in beeld gebracht werd, was je alweer vergeten na de eerste aflevering, en ook het euvel dat de gasten voor de verandering geen overnachting aangeboden kregen, bleek weinig ingrijpend: in de plaats kreeg je nog wat meer filmpjes te zien van Verhulst en Cooke die hun intussen welbekende podiumact botvierden - de momenten waarop ze in character zijn, herkende je zoals altijd aan de tongval van Verhulst, op zulke momenten gevoelig lokaler geïnspireerd dan het AN dat hij ooit nog aan de Reyerslaan opgelopen heeft. Zelfs de baardgroei die Verhulst en, in mindere mate, Cooke hadden verzameld in aanloop naar hun eerste aflevering, moest er alweer aan geloven tegen de tweede: een groot verlies viel daarmee gelukkig niet te betreuren, daar het nu ook niet de struikgroei betrof waaraan je doorgaans bonkige zeelui herkent.

Dat Marc van Ranst als eerste te gast zou zijn in Verhulsts zeewaardige variété was op voorhand bekend, maar het was pas woensdag, toen Lieven Scheire aantrad en prompt ernstiger vragen voorgeschoteld kreeg over corona dan de viroloog, dat je volledig inzag dat de komst van Van Ranst allerminst een essentiële verplaatsing bedroeg. Wel werd er stilgestaan bij al wat uitgerekend tijdens een wereldwijde pandemie niet ter zake deed, net als bij Van Ransts zoontje, dat voor de lol ook al meegekomen was. Evenmin prangend leek de kwestie van wie er in de nieuwe jaargang van ‘De slimste mens’ als kanonnenvoer zou mogen dienen, des te meer omdat het vorige seizoen nog altijd dichterbij lag dan het volgende, maar toch moest Erik van Looy al z’n eerste namen komen ophoesten, weliswaar in de elleboog.

Dat je ook nog eens het uit isolatie en verveling opgetrokken internetfilmpje meekreeg van de lofzang aan Van Ranst, recht van het internet geplukt, toonde dan weer aan dat ‘Gert Late Night’ anderzijds ook niet vies was van risico’s: in tijden waarin zulke clips zelfs probleemloos ‘Het journaal’ halen, graaide Cooke nog gretiger dan gewoonlijk in de onuitputtelijke voorraadkast van het web. ‘Er wordt zoveel onzin uitgekraamd’, zuchtte Verhulst na z’n zoveelste bloemlezing van de sociale media, waarmee hij mij alvast een conclusie uitspaarde. In de plaats hoopte ik dan maar dat Marc Van Ranst hierna geen BV hoeft te worden - ze schoppen ‘m misschien halfdood. Dat Van Looy ‘m dezelfde aflevering al aankondigde als kandidaat voor het volgende seizoen van ‘s lands meest vooraanstaande quiz, betekende op dat vlak alvast weinig goeds.

Volksvertegenwoordigers met een fobie voor het betere kritische vraaggesprek hebben ook nog altijd niets te duchten van ‘Gert Late Night’, zo bleek dan weer toen Jan Jambon dinsdag gewillig inscheepte. ‘Ik vind dat we het goed doen in Vlaanderen’, betuigde Verhulst zijn dankbaarheid voor die getrooste moeite, waarop Jambon zowaar van Evi Hanssen de scherpste vraag van de avond te slikken kreeg. ‘We gaan nu toch niet meer besparen op de zorg, hè?’, vroeg ze bitsig. Daarmee toonde ze zich ijveriger dan nodig, want net als de meeste gasten was ze ook maar gekomen om haar nieuwe programma aan te prijzen. Het betrof iets met BV’s die gezamenlijk een zeiltocht ondernamen, wat jammer was: op dat moment had ik namelijk alweer ruimschoots m’n bekomst van programma’s met bekende koppen in een nautisch thema. Wat zou er ondertussen zoal door het raam te zien zijn?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234