Gilles De Coster Beeld PHOTONEWS
Gilles De CosterBeeld PHOTONEWS

Finale'De mol'

Gilles De Coster over ‘De mol’: ‘De finalisten zijn compleet het bos in’

Voor primeurs zit je in Duitsland goed: de eerste bratwurst, de eerste mp3 (echt waar), de Eerste Wereld-oorlog en nu ook de eerste editie van ‘De mol’ waarin er tot in de finale nog geen enkele (!) kandidaat de mol wist te ontmaskeren. Getuigt het van een mol die op intergalactisch niveau saboteert? Of van een kandidatenbestand dat op intergalactisch niveau zit te knoeien? Aan de vooravond van de Grote Ontknoping snappen de finalisten er alvast evenveel van als wij: nougatbollen. Gilles De Coster, verlos ons uit ons lijden!

GILLES DE COSTER «Het is de allereerste keer in de geschiedenis van het programma dat deze situatie zich voordoet: wij stonden er met z’n allen even hard van te kijken als de kandidaten, wier koppen totale verdwaasdheid verrieden. Je hebt het gezien: één kandidaat werd door de andere drie verdacht en mocht beschikken. De finalisten zijn compleet het bos in. Zij beseffen dat ze eigenlijk bijna stoemelings tot in die finale zijn geraakt.»

HUMO Hoe kan dat? Is dat dan echt puur geluk bij het invullen van de vragenlijst?

DE COSTER «In feite weet je bij eliminaties slechts één ding zeker: de minst goeie kandidaat valt af. Wel, de overblijvers zijn nooit de minst goeie geweest. Snap je? Ze zaten ernaast, punt.»

HUMO Geen wonder dus dat we met een historisch lage groepspot zitten.

DE COSTER «Die conclusie is voor jouw rekening. Ik spreek mij niet uit over de groepspot tot de laatste euro binnen is.»

De Mol, aflevering 7, screenshots Beeld Play4
De Mol, aflevering 7, screenshotsBeeld Play4

HUMO Eén vraag moet mij toch van het hart: is de mol nu zo goed, of zijn de kandidaten zo slecht?

DE COSTER «Dan toch eerder het eerste, vind ik. De mol heeft zich zéker niet schuilgehouden: er is op prachtige manieren gemold.»

HUMO Ik vermoed dat ‘Unleash the Philip’ een tactiek is geweest van ‘De mol’.

DE COSTER (fijntjes) «De tactieken doen we later uit de doeken.»

HUMO Hebben jullie door het vreemde verloop van het spel moeten afwijken van jullie oorspronkelijke plan voor de finale?

DE COSTER «Nee, dat zou oneerlijk zijn: wij zullen nooit inhoudelijk ingrijpen omdat bepaalde scenario’s zich al dan niet voordoen. Wij bereiden ons op voorhand zo goed mogelijk voor en laten ons dan verrassen door wat er gebeurt.»

HUMO Kun je al een tipje van de sluier oplichten voor de finale?

DE COSTER «Ze zal éxtra spannend zijn: in voorgaande seizoenen wist iedereen tegen dan al hoe de vork aan de steel zat, maar nu moet er nog actief gespeurd worden.

»Als cinefiel apprecieer ik ook de filmische kwaliteiten van de finale: onze regisseur Mathias De Neve heeft nadien van onze bazen – geen mensen die kwistig strooien met complimenten – te horen gekregen dat hij het in Hollywood moet gaan proberen. Hij heeft de beeldtaal van het programma afgelopen seizoenen echt wel naar een hoger niveau getild, waarvoor hulde. En natuurlijk: de rode knop van hondje Isidoor zal éíndelijk zijn opwachting maken.»

HUMO Nu weet ik het: die sluwe Isidoor is de mol.

DE COSTER «Ssst, vertel het vooral niet verder!»

‘De mol: finale’, Play4, zondag 9 mei, 19.55

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234