VILVOORDE, BELGIUM - MARCH 12 : Gilles De Coster pictured on March 12, 2020 in Vilvoorde, Belgium, 12/03/2020 ( Photo by Joel Hoylaerts / Photonews ) Beeld Joel Hoylaerts/Photo News
VILVOORDE, BELGIUM - MARCH 12 : Gilles De Coster pictured on March 12, 2020 in Vilvoorde, Belgium, 12/03/2020 ( Photo by Joel Hoylaerts / Photonews )Beeld Joel Hoylaerts/Photo News

TV-tip'Strafrechters'

Gilles De Coster pleit de rechters vrij: ‘Ze zijn niet wereldvreemd’

Nooit van z’n leven voor een rechter moeten verschijnen (‘wel één keer voor een notaris’), maar voor zijn nieuwste interviewprogramma ‘Strafrechters’ kreeg Gilles De Coster in één klap acht edelachtbaren tegenover zich. Die hij, goed voorbereid als immer, de toga van het lijf vroeg over alle ins, outs en what-have-you’s van hun professie.

Noud Jansen

GILLES DE COSTER «‘Strafrechters’ zie ik als een logisch nieuw hoofdstuk in wat je een gerechtelijke reeks zou kunnen noemen: drie jaar geleden zijn we begonnen met advocaten, waarna we via misdaaddokters naar de tegenpartij zijn getrokken, het Openbaar Ministerie. Nu zijn we bij het sluitstuk aanbeland, de rechters. Dat was nog niet zo eenvoudig als het lijkt, want van al die beroepsgroepen waren zij aanvankelijk het meest onwennig. Ze zijn zich zeer bewust van hun belangrijke positie, en niet zo vertrouwd met het medium televisie.»

HUMO Geert Vandaele en Ariane Braccio zijn toch al uitgebreid in ‘De rechtbank’ aan bod gekomen?

DE COSTER «Klopt, al zie je hen daar alleen tijdens de uitoefening van hun beroep, wat in principe iedereen live zou kunnen uitzenden: de rechtsgang is openbaar. Maar een interview waarin iemand geïnteresseerde vragen stelt, dat was voor hen een nieuwe ervaring. Om hun vertrouwen te winnen hebben we daarom nog meer dan anders geïnvesteerd in lange voorbereidende gesprekken. En dat heeft geloond: eenmaal ze voor de camera zaten, spraken ze vrijuit. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook voor henzelf een goeie zaak is.»

HUMO Omdat ze veel kritiek krijgen?

DE COSTER «Ja. Da’s het vreemde aan hun vak: rechters krijgen nooit de kans om hun beslissingen toe te lichten. En dus zijn ze makkelijke slachtoffers, niet alleen voor de verschillende partijen in een rechtszaak, maar ook voor politici die goedkoop willen scoren door hen wereldvreemd te noemen. Zelf word ik daar altijd pisnijdig van: rechters moeten erop toezien dat de wetten worden gerespecteerd, zij máken die wetten niet, hè? Hen dan publiekelijk afvallen – beledigen, in feite – omdat een vonnis of een arrest jouw politieke lijn niet volgt, dat vind ik een zwaktebod. Maar de acht rechters die ik geïnterviewd heb, reageren daar veel nuchterder op dan ik: ze liggen daar al lang niet meer van wakker. En dat terwijl ze in werkelijkheid allerminst wereldvreemd zijn: ze staan veel meer ín de wereld dan eender welke politicus.»

HUMO Het verschil is wel dat een rechter altijd onberispelijk dient te zijn.

DE COSTER «Die vraag heb ik hun ook gesteld: is het niet vermoeiend om altijd het goeie voorbeeld te moeten geven? De helft reageerde daar al lachend op: ‘’t Is onmogelijk om de hele tijd onberispelijk te zijn.’ En de andere helft zei: ‘Het hoort er nu eenmaal bij, je gaat gewoon niet op tafels dansen.’»

HUMO Wordt dit het laatste deel van je gerechtelijke reeks?

DE COSTER «Zo voelt het wel aan, ja. Maar zeg nooit nooit.»

‘Strafrechters’, Canvas, dinsdag 5 januari, 21.20

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234