null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tip'12 is veel'

Gloria Monserez: ‘Naar het middelbaar gaan, dat is een big deal’

Joshua Migneau

Gloria Monserez (20) ontsteekt in december een vlammetje voor alle jongeren als ambassadrice van ‘De Warmste Week’, thema: ‘Kunnen zijn wie je bent’. Maar eerst focust de presentatrice zich op kinderen tijdens de moeilijke overgang van het zesde leerjaar naar het eerste middelbaar in de docureeks ‘12 is veel’ op Ketnet. Twaalf afleveringen van twaalf minuten over twaalf 12-jarigen: daar is duidelijk over nagedacht.

GLORIA MONSEREZ «Ik heb de kinderen gevolgd tijdens de laatste dagen op de lagere school, de zomervakantie, en hun eerste stappen in het middelbaar. Het was bijzonder om zien hoe snel zij tijdens enkele maanden veranderden, van speelse kinderen die zich in een fantasiewereld wanen tot zelfbewuste persoontjes met zorgen en onzekerheden.»

HUMO Waarover heb je zoal met hen gesproken?

MONSEREZ «Ik heb hun enkele vragen voorgelegd. Ben je al verliefd geweest? Is er iets veranderd aan je lichaam? Heb je het gevoel dat je meer mag van je ouders? De antwoorden zijn zo divers als de 12-jarigen zelf. Hopelijk kan elk kind zich in de reeks herkennen. Een jongen wil het aan met een klasgenoot, maar weet niet hoe eraan te beginnen. Een meisje worstelt met haar roots. Een ander klaagt dat ze niet meer op haar buik kan slapen, omdat ze borsten krijgt. Ik was verrast hoe helder en eerlijk ze over hun gevoelens kunnen praten. Ik geloof dat ons programma niet alleen waardevol is voor kinderen, maar ook voor hun ouders.»

HUMO Herinner jij je nog je eerste dag in het middelbaar?

MONSEREZ «Natuurlijk, dat was een big deal. Ik kwam van een Steinerschool en wilde Latijn studeren in een streng college, naar het voorbeeld van mijn vriendinnetjes in de Chiro. Na een half jaar sukkelen moest ik toegeven: ik heb de verkeerde keuze gemaakt.»

HUMO Je inzet voor de jongeren stopt niet bij ‘12 is veel’. Samen met Kawtar Ehlalouch en Stéphan Tanganagba ben je het gezicht van ‘De Warmste Week’.

MONSEREZ «O, maar ‘De Warmste Week’ kijkt verder dan alleen naar jongeren. We willen een brug slaan tussen generaties en een plek vinden voor iedereen, zowel senioren als tieners, vanuit het thema: ‘Kunnen zijn wie je bent’.»

HUMO Kunnen zijn wie je bent, wat betekent dat voor jou?

MONSEREZ «Kunnen gaan en staan waar je wilt, zonder te voelen alsof je je anders moet voordoen. En bovenal: je overal veilig voelen. Hoe ouder ik word, hoe meer ik merk dat ik me als vrouw vaak aanpas. Ik neem de trein niet ’s avonds laat. Ik draag meestal platte schoenen, zodat ik – indien nodig – snel kan weglopen.»

HUMO Je zit vanaf komende donderdag ook in ‘De slimste mens’. Heb je goed gestudeerd?

MONSEREZ «Ik had me voorgenomen om hard te blokken, maar daar is niets van in huis gekomen (lacht). Ik heb gelukkig een vader die elke dag weetjes op me afvuurt: hij kan over elke stoel en steen wel iets zinnigs vertellen. En ik sla die informatie makkelijk op.»

HUMO En nu hopen op fotorondes over stoelen en stenen. Succes!

12 is veel
Ketnet, zaterdag 23 oktober, 9.30 en hierzo terug te kijken.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234