null Beeld © VRT
Beeld © VRT

kijktipBuurman, wat doet u nu?’

Gluren bij de buren met Cath Luyten: ‘Nooit meer terug naar België’

Nu corona definitief op de terugweg lijkt, mag ‘Buurman, wat doet u nu?’ als vanouds op verplaatsing spelen: in het nieuwste seizoen bezoekt ons aller Cath Luyten vijf beroemde – of ooit beroemde – landgenoten die permanent in het verre buitenland resideren. Tiens, telt een typisch ‘Buurman’-seizoen dan geen zes afleveringen?

Noud Jansen

Cath Luyten «Jawel, maar de VRT is nog aan het beraadslagen of ze de aflevering over basketbalster Emma Meesseman in Rusland wel zal uitzenden, gezien de omstandigheden. We hebben die vóór de oorlog opgenomen, voor de duidelijkheid, maar toch.»

HUMO Intussen zullen we ons wel behelpen met Sam Bettens, Ivan Heylen, Piet Huysentruyt, Jessie De Caluwe en het koppel Johan Van Hecke en Els De Temmerman, respectievelijk de oud-CVP’er en de oud-VRT-reporter. Naar wie was je vooraf het meest benieuwd?

LUYTEN «Ik vind de ‘Hoe zou het eigenlijk zijn met?’-factor belangrijk, en van Johan en Els had ik al het langst niks meer vernomen. Oké, ik wist wel vaag dat ze een lodge in Kampala runnen, maar verder niks. Wat bleek nu? Met de inkomsten van die lodge financieren ze sociale projecten. Mocht je het alweer vergeten zijn: Els De Temmerman is eind jaren 90 met haar job als VRT-correspondente gestopt om een opvangtehuis voor de kindsoldaten van Oeganda te stichten. Nu, zoveel jaar later, ontfermt ze zich nog altijd over die jongens, en vaak ook over hún kinderen. Moeder Teresa in het kwadraat! Al mocht ik dat van Els – bescheiden als ze is – niet hardop zeggen (lacht).»

HUMO De voormalige zanger, presentator en stokebrand Ivan Heylen blijkt op z’n 76ste voltijds op Tenerife naar wilde boerendochters te loeren.

LUYTEN «Hij woont daar samen met zijn huidige vrouw en twee jonge kindjes. Daarvoor heeft hij een tijd op La Gomera gewoond, een eilandje in de buurt, waar hij nog altijd een schrijvershutje in de bergen heeft. Dat wilde hij ons uiteraard laten zien: wij dus ’s ochtends vroeg zijn Porsche in. We zijn bijna de afgrond in gereden, maar we zijn er geraakt. Al hadden we het ons nét iets anders voorgesteld (grinnikt).»

HUMO Vertel?

LUYTEN «Het plan was om een nacht in zijn hut te verblijven en ons de volgende dag aan zijn ochtendritueel te wagen: baden aan de bron. Ivan gelooft sterk dat de berg praat, dus ik was erg benieuwd wat hij zoal te vertellen had. Maar in plaats van een pratende berg kregen we een stel boze hippies op ons dak die niet gediend waren van een filmploeg: ‘It’s our mountain! Media is capitalism!’ Dus ja: we zijn gaan lopen. Ivan was daar serieus van aangedaan. Maar toch geldt ook voor hem wat voor alle mensen geldt die we bezocht hebben: ze willen niet terug naar België. Het zal misschien een verrassing zijn voor wie weleens naar ‘Ik vertrek’ kijkt, maar een verhuizing naar het buitenland kan wél werken.»

Buurman, wat doet u nu?
Eén, donderdag 26 mei, 21.15

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234