null Beeld Streamz
Beeld Streamz

tv-tip'The Righteous Gemstones'

God en zijn dansende dominees: ‘Lachen met schijnheilige geldwolven’

Joshua Migneau

Fans van ‘Succession’ zullen een heerlijke kluif hebben aan ‘The Righteous Gemstones’, ook een familiesaga van HBO, maar dan over televisiepredikanten die niet bepaald naar Gods woord leven. Bedenker en hoofdrolspeler Danny McBride (‘Eastbound & Down’, ‘Vice Principals’) mocht na het grappige en nu en dan zelfs pakkende eerste seizoen twee extra seizoenen maken.

HUMO Vreesde je voor de reacties op deze satire over televisiepredikanten, een wijdverspreid fenomeen in Amerika?

DANNY MCBRIDE «Mensen zijn tegenwoordig snel boos. Ik heb na het eerste seizoen alleszins ook veel tevreden dominees gesproken. Wij lachen niet met het geloof, maar met schijnheilige geldwolven.»

HUMO Ben jij gelovig opgevoed?

MCBRIDE «Ja. Ik ging elke zondag braaf naar de kerk, waar mijn moeder vrijwilligster was. Maar toen mijn vader ons gezin in de steek liet, wilde niemand ons helpen: de gemeenschap vond het de schuld van mijn moeder dat hij ervandoor was. Ontnuchterend.»

HUMO Kelvin, de jongste Gemstone, heeft een nieuwe roeping gevonden als leider van een machobende, God Squad genaamd. Hoe verzin je zoiets?

MCBRIDE «In Amerika is dat niet zo gek, hoor. In de kerk kwamen bodybuilders telefoonboeken verscheuren om de kracht van God te bewijzen.

»Het spektakel van een godsdienst fascineert me mateloos. Een eeuwenoude religie rijmt in mijn ogen niet met een platvloerse show, en toch leven heel wat Amerikaanse priesters en dominees als rocksterren. Ik ben als verhalenverteller geboeid door personages met een opgeblazen ego, en daar is in het wereldje van de televisiepredikanten geen gebrek aan.»

HUMO Hoe zou jij je personage Jesse Gemstone omschrijven?

MCBRIDE «Ik benader Jesse vanuit de vraag: wie denkt hij wel dat hij is? In zijn hoofd gaat hij swingend door het leven, zoals Elvis Presley of Ray Liotta uit ‘Goodfellas’. In de nieuwe afleveringen begint hij in te zien dat de werkelijkheid toch enigszins anders is, en zou je zelfs kunnen denken dat hij een persoonlijke ontwikkeling doormaakt. Je ziet dat wel vaker bij geprivilegieerde mensen: wie alles in de schoot geworpen krijgt, vindt niet zo gauw dat hij aan zichzelf moet werken. Jesse had geen goed rapport nodig, want papa was toch rijk genoeg, maar daardoor waant hij zich stukken slimmer dan hij werkelijk is. En wat als papa er niet meer is om hem te beschermen?»

HUMO Waar plaats jij deze show in je carrière?

MCBRIDE «Het is mijn beste werk tot dusver. Ik ben gegroeid als verhalenverteller door aan de scripts van de recente ‘Halloween’-films te sleutelen. Het is ook leuk om iets over stinkend rijke personages te maken, want dan kun je je al eens een paar uitspattingen permitteren. Ik heb een korte aandachtsspanne, maar de Gemstones ben ik nog lang niet beu.»

HUMO Het tweede seizoen begint deze week en het derde is al in de maak. Hoeveel seizoenen zou ‘The Righteous Gemstones’ idealiter moeten tellen?

MCBRIDE «Veertien! Nee, grapje. Ik hou van de cast en de personages, en aan inspiratie geen gebrek. Maar ik maak elk seizoen alsof het het laatste is.»

The Righteous Gemstones
Vanaf 10 januari op Streamz

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234