Mandalorian

Zapman

Goed nieuws voor de liefhebbers van sci-fi-franchises!

MandalorianBeeld web

Zapman met het laatste nieuws uit televisieland.

Redactie

Sinds ‘Star Trek’ in 2017 na een hiaat van twaalf jaar weer werd opgevist met ‘Star Trek: Discovery’ lijkt de geliefde sci-fi-franchise weer helemaal terug. ‘Discovery’, dat ook op Netflix te bekijken is, was een succes (lees: werd niet massaal de rug toegekeerd door de hyperkritische fanbase), en ook het nieuwe ‘Star Trek: Picard’, waarin Patrick Stewart zijn iconische rol weer opneemt, is een schot in de roos. De serie leverde streamingzender CBS All Access, die de reeks in de V.S. uitzendt, zoveel nieuwe abonnees op dat ze nog voor de lancering in januari dit jaar al met een tweede seizoen werd verlengd.

Trekkies kunnen zich ook verheugen op nog een pak méér ‘Star Trek’. Zo volgen onder andere nog de ’Discovery’-spin-off ‘Star Trek: Section 31’ en twee animatieseries, ‘Star Trek: Lower Decks’ en een reeks die nog geen titel kreeg. Die plotse overdaad komt niet zomaar uit de lucht vallen: sinds de fusie van de mediareuzen Viacom en CBS vorig jaar zitten de film- en tv-rechten van ‘Star Trek’ onder één dak en dat maakt het iets gemakkelijker om de lucratieve franchise op allerlei terreinen uit te breiden. En niet alleen op het grote en kleine scherm: deze maand kwam de eerste roman over Picard, ‘The Last Best Hope’, uit en een reeks ‘Star Trek’-comics is eveneens op komst.

Een ander verhaal zijn de bioscoopfilms: ‘Star Trek Beyond’ was geen box office-ramp, maar deed het toch een pak minder dan zijn voorgangers, en de nieuwe film, de vierde sinds de geslaagde reboot in 2009 door J.J. Abrams, is een zeer moeilijke bevalling. Vorig jaar was er het bericht dat ‘Fargo’- en ’Legion’-brein Noah Hawley als schrijver en regisseur van een nieuwe ‘Star Trek’-film was aangetrokken, maar dat zou volgens de laatste berichten niet om een vervolg op ‘Star Trek: Beyond’ gaan. Onder andere omdat de contractbesprekingen met enkele cruciale acteurs (onder wie Chris Pine) spaak liepen. Eerder pitchte niemand minder dan Quentin Tarantino ook al een idee voor een nieuwe ‘Star Trek’ bij Abrams. Sindsdien werd er niks meer over vernomen, maar dat project zou volgen insiders nog niet helemaal dood zijn.

Franchises die het in de cinema lastig hebben, maar het op tv goed tot uitstekend doen (zie ook het na ‘The Rise of Skywalker’ in de bioscoop tijdelijk on hold gezette ‘Star Wars’): het lijkt wel een trend. Voor de rest: live long and prosper uiteraard.

Een andere klassieke sci-fi-reeks mag, enigszins verrassend, ook aan zijn zoveelste leven beginnen: er komt namelijk een reboot van ‘Battlestar Galactica’, een serie die tot 2009 vier seizoenen lang op Syfy liep, en zélf al een reboot was van de gelijknamige ABC-reeks uit de jaren zeventig. Ronald D. Moore herwerkte die op een jong publiek gerichte actieserie echter tot een gelaagd sci-fi drama met ernstige filosofische en religieuze ondertonen en bespiegelingen over onder meer de verhouding tussen mens en robot, oorlog en de manier waarop de mensheid met de aarde omspringt. Thema’s die weer zo actueel zijn dat de serie bijna om een reboot sméékte.

Moore is zelf niet bij de nieuwe reeks betrokken. De showrunner wordt ‘Mr. Robot’-bedenker Sam Esmail, die wel met Moore contact opnam om officieel diens zegen te krijgen. Details over het nieuwe ‘Battlestar’ zijn er nog niet bekend, behalve dan dat de reeks zich in hetzelfde universum zal afspelen als de reboot uit 2004. De serie zou nog dit jaar in première moeten gaan op Peacock, het nieuwe streamingplatform van NBC. Yep, in de V.S. régent het de laatste tijd nieuwe streamingdiensten.

Er is ook al meer dan tien jaar sprake van een ‘Battlestar Galactica’-film, maar dat project lijkt – het inmiddels vertrouwde verhaal - maar niet van de grond te komen. De laatste naam die eraan werd verbonden, was ‘Red Sparrow’-regisseur Francis Lawrence.

Industrial Light & Magic, het special effects-huis van George Lucas heeft een filmpje vrijgegeven waarin wordt getoond hoe de verschillende werelden van de Disney+ hitreeks ‘The Mandalorian’ tot stand zijn gekomen. Regisseur Jon Favreau en zijn team maakten daarvoor gebruik van een speciaal voor de serie ontwikkelde nieuwe techniek: in plaats van de CGI-beelden pas later toe te voegen, werden die rechtstreeks geprojecteerd op een gigantisch bijna volledig cirkelvormig, zeven meter hoog LED-scherm. Handig voor de regisseur en de cameramensen, die meteen kunnen zien hoe een shot eruitziet, maar ook voor de acteurs, die niet de hele tijd voor een green screen moeten staan spelen.

Volgens Favreau, die voor zijn ‘The Lion King’-remake ook al met revolutionaire nieuwe technologieën werkte, zou de techniek opnamen op locatie in de toekomst weleens volledig overbodig kunnen maken. Check vooral zelf hoe spectaculair een en ander eruitziet.

Op de New York Toy Fair werd deze week de officiële merchandise van ‘The Mandalorian’ voorgesteld. Er werd vooral uitgekeken naar de speelgoedversies van Baby Yoda, aka The Child, een personage dat een instant internethype werd. Blikvanger en potentiële hit was vooral de animatronic Baby Yoda, een levensgrote versie die kan bewegen, met de ogen knipperen en allerlei schattige geluidjes maken. Of de pop ook pipi en kaka doet en boertjes laat als hij zijn papje heeft gekregen, is niet geheel duidelijk.

Het hebbeding kost 59.99 dollar en is weldra te scoren bij een (web)winkel bij u in de buurt. Ons exemplaar is alvast besteld! Net als het ‘Mandalorian’-bordspel, alle ‘Mandalorian’-actiefiguurtjes, de pluchen Baby Yoda’s, alle Baby Yoda-T-shirts, de Baby Yoda-dekbedovertrek en het Baby Yoda-douchegordijn.

Terwijl ‘The Mandalorian’ een inslaand succes is, gaat het met de andere ‘Star Wars’-reeksen die bij Disney+ op de rol staan iets minder goed: onlangs lekte uit dat de opnamen van ‘Obi-Wan Kenobi’, met Ewan McGregor alseht titelpersonage, voor onbepaalde tijd zijn uitgesteld, omdat men op de hogere verdiepingen bij Lucasfilm de scripts niet sterk genoeg vond. En ook de scenario‘s van de serie rond Cassian Andor, een prequel van ‘Rogue One’, zouden moeten worden herschreven. Volgens waarnemers hoeft dat niet per se een slecht teken te zijn, en wil Disney na een paar titels die het wat minder deden vooral met goeie stuff voor de dag komen.

De laatste jaren kenden ‘Star Wars’-producties wel vaker een hobbelig parcours: grote delen van ‘Rogue One’ werden door een andere regisseur opnieuw gedraaid, en het regisseursduo van ‘Solo: A Star Wars Story’ werden halverwege de productie door Ron Howard vervangen. Een ingreep die weinig mocht baten: ‘Solo’ werd – Jar Jar Binks nog aan toe - een van de grootste flops uit de ‘Star Wars’-historie.

'The Witcher' Beeld Netflix
'The Witcher'Beeld Netflix

In het Engelse Dorking zijn de opnamen gestart van het tweede seizoen van ‘The Witcher’. Volgens Netflix zal het acht episodes tellende seizoen echter pas in de loop van 2021 te zien zijn, omdat de special effects die in postproductie worden toegevoegd flink wat werk vergen. Henry Cavill (Geralt of Rivia), Anya Chalotra (Yennefer) en Joey Batey (de vrolijke minnestreel Jaskier) krijgen het gezelschap van minstens twee bekende nieuwe gezichten: Kristofer Hivju (‘Game of Thrones’-favoriet Tormund) en Paul Bullion (Billy Kitchen uit ‘Peaky Blinders’) zullen onder meer de cast vervoegen.

In het tweede seizoen zouden de Elfen ook een grotere rol krijgen toebedeeld. In de boeken zijn die prominent aanwezig, maar in het eerste seizoen waren ze maar even te zien in de tweede aflevering. Dat zou dit keer ruim worden gecompenseerd. Jazeker, wij werden er ook een weinig emotioneel van.

Er komt een ‘Friends’-reünie

24/02/2020

Het nieuws is nu officieel bevestigd: er komt wel degelijk een ‘Friends’-reünie, zij het misschien niet degene waar miljoenen oude en nieuwe fans op hadden gehoopt: voor een special op HBO Max, de nieuwe streamingzender die WarnerMedia Entertainment in mei lanceert in de V.S., zullen de vijf acteurs samen met enkele producers in de legendarische Studio 24 van Warner Bros waar de 236 episodes werden opgenomen, in een vermoeden wij gezellige en ontspannen sfeer, herinneringen ophalen aan de populaire comedy. Een nieuwe scripted aflevering of reeks staat dus niet gepland, en de kans dat die er ooit komt lijkt momenteel ook zeer klein. De special zal door HBO Max, dat de uitzendrechten van de serie onlangs van Netflix afsnoepte, rond de start van de zender worden uitgezonden.

.... Tot die tijd is ‘Friends’ echter op geen enkele Amerikaanse zender te zien, en dat heeft volgens het vakblad Variety tot een flinke stijging van de verkoop van ‘Friends’-dvd’s en -Blurays geleid. Die zou de laatste weken verdrievoudigd zijn, omdat fans hun geliefde reeks niet kunnen missen. Sommige insiders denken zelfs dat dragers als dvd en Bluray door de versnippering van het tv-landschap weleens een comeback zouden kunnen maken. Met steeds meer streamingdiensten op de markt wordt er flink tegen elkaar op geboden om klassieke topreeksen exclusief binnen te halen, en wie geen zin heeft om zich aan allerlei abonnementen blauw te betalen, is dan beter en goedkoper af met de (altijd beschikbare) fysieke versie.

.... Hebben we toch wel net al onze ‘FC De Kampioenen’- en ‘Nonkel Jef’-dvdboxen naar de kringloopwinkel gebracht, zeker!

Netflix en Disney gaan de jaren ‘80 en ‘90 recyclen

In de maak voor Disney+: een tv-reeks naar ‘Turner & Hooch’, de buddy cop-klassieker uit 1989 met Tom Hanks als privé-detective Scott Turner en Beasley als de niet zeer gehoorzame bordeauxdog waarmee hij raakt opgescheept. De rol van Turner, in de serie nu een U.S. Marshal, zal vertolkt worden door Josh Peck, bij ons wellicht vooral bekend van de Nickelodeonsitcom ‘Drake & Josh’ en in de V.S. zeer populair – altijd meegenomen tegenwoordig – op Vine, Instagram en andere mediaplatformen.

Disney+ werkt ook aan een tv-reeks naar ‘The Mighty Ducks’, een jeugdfilm uit 1992 over een uit kneuzen en buitenbeentjes samengesteld jeugdhockeyteam. De film was zo’n dat er daarna nog twee sequels volgden. Emilio Estevez zal in de nieuwe reeks zijn rol als coach Gordon Bombay hernemen en ook Lauren Graham (‘Gilmore Girls’) doet mee.

We mogen ons overigens schrap zetten voor nóg een lading gereanimeerde hitfilms en -series uit de jaren tachtig en negentig. Disney, dat naarstig op zoek is naar content voor zijn betaalkanaal, heeft wat volk in de archieven gestuurd (die van Disney zelf, maar ook die van overgenomen giganten als Fox en Marvel) om te bekijken welke oude succesnummers in aanmerking komen voor een remake, reboot of sequel. De grote populariteit van de Marvel- en Star Wars-reeksen is ongetwijfeld een aansporing om op die (creatief misschien toch wat gemakzuchtige) weg verder te gaan.

De nostalgiegolf bij Disney heeft blijkbaar ook Netflix aangestoken. De streamingzender pakt binnenkort namelijk uit met ‘Masters of the Universe: Revelation’, een animatiereeks rond enkele personage uit de zeer populaire tekenfilmreeks uit de jaren tachtig. Van ‘He-Man and the Masters of the Universe’ werden maar twee seizoenen gemaakt, maar die telden samen wel 131 (!) afleveringen die ook nog eens oneindig vaak werden herhaald.

Showrunner en executive producer van de nieuwe reeks wordt über-geek Kevin Smith (van o.a. ‘Clerks’ en ‘Chasing Amy’), en die wist alvast een redelijk indrukwekkende stemmencast te verzamelen met onder anderen Mark Hamill (als Skeletor), Lena ‘Cersei’ Headey (Evil-Lyn), Sarah Michelle ‘Buffy’ Gellar als Teela en – zelf een soort vleesgeworden He-Man - Henry Rollins als Tri-Klops. Als het zo doorgaat, zijn straks de ghettoblaster, het fluo trainingspak, het krulpermanent met bijbehorende nekmat en pornosnor, Donaat Deriemaeker en The Dinky Toys óók helemaal terug. De gruwel!

Sigmund Freud als nieuwe Sherlock Holmes

21/02/2020

Freud Beeld Netflix
FreudBeeld Netflix

Sigmund Freud is niet alleen een van de meest invloedrijkste denkers van de twintigste eeuw en de grondlegger van de, tegenwoordig ietwat omstreden, psychoanalyse, hij blijkt ook een uitstekende detective. Althans, in deze nieuwe Oostenrijkse Netflix Original. Nog wat ideeën, geen dank Netflix: Sigmund Freud: relatie-adviseur. Sigmund Freud: dierenarts. Sigmund Freud: financieel adviseur.

Binnenkort zomaar live te zien: Nick Offerman

20/02/2020

De acteur die vooral bekend werd als de onnavolgbare Ron Swanson uit ‘Parks and Recreation’. De komiek, zanger, auteur en (net als Swanson) professionele houtbewerker komt naar Europa met zijn nieuwe show ‘All Rise’ en houdt op 3 mei halt in de Arenberg in Antwerpen. Offerman belooft – enigszins enigmatisch - ‘een avond van gedachtewisselend gepraat en frivole dans die u zal doen grinniken en onweerstaanbaar doen neigen naar een kant van de mensheid, beter dan degene waaraan we gewend zijn. Knielen is optioneel: in mijn kerk knielt alleen wie daar zin in heeft!’ Waarmee we nog niks weten, behalve dan dat het gegarandeerd très, très funny zal worden. Er zíjn nog tickets!

'Friends' Beeld Instagram
'Friends'Beeld Instagram
Mandalorian Beeld web
MandalorianBeeld web

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234