Hansel & Gretel Beeld web
Hansel & GretelBeeld web

FILM★★★★☆

‘Gretel & Hansel’ : ‘Kom, kinderen, kom dichterbij...’

Kom, kinderen, kom dichterbij... Kom mee naar de bioscoopzaal, en ga maar eens allemaal samen gezellig zitten voor dat grote, witte doek. En wees stil, want regisseur Oz Perkins zal jullie het sprookje van Hans & Grietje nog eens vertellen, maar dan met een overtuigingskracht en een fantasie zoals jullie het nog nooit eerder hebben horen vertellen. Misschien moeten we jullie vooraf wel influisteren dat Oz Perkins de zoon is van Anthony Perkins - een belangwekkend omen, want papa Perkins was de sombere acteur die in ‘Psycho’ met een angstwekkende vermetelheid gestalte gaf aan Norman Bates.

Het moet zijn dat er iets van die vermetelheid is doorgevloeid naar de zoon, want die heeft het zo al griezelige sprookje van Hans en Grietje omgetoverd in een diep verontrustende horrorfilm die meer lijkt te drijven op de droomlogica dan op een klassiek scenario. Perkins plant Hans en Grietje neer in een extreem naargeestig landschap, waar de donkere scènes, de onwerkelijke beeldfragmenten en de gruwelmomenten als in een hallucinatie in elkaar overvloeien. Tussen de bomen tekenen zich onheilspellende gedaanten af, en die waterval lijkt in het licht van de sterren te glinsteren als een witte slang. De magnifiek gefotografeerde tableaus doen af en toe zelfs denken aan de films van Tarsem Singh, terwijl de nu en dan naar boven borrelende synth-klanken meehelpen om u het nachtelijke woud in te sturen. Eigenlijk herinnerden alleen de kleine rode vloerlichtjes ons eraan dat we ons niet in een kwade droom, maar in een bioscoopzaal bevonden.

‘Gretel & Hansel’ is hoe dan ook een film waarin duistere geesten gevangen zitten; waarin de onderhuidse en minder onderhuidse seksuele symboliek voor een geladen sfeertje zorgt; en waarin u zich, indien u niet oplet, zult prikken aan de scherpe hoeken van de occulte pentagrammen die nu en dan zichtbaar zijn. Het is tevens een film die duidelijk maakt dat het géén goed idee is om huizen binnen te treden die ruiken naar taart, of om te luisteren naar oude besjes die zeggen dat de bedden voor u reeds zijn opgemaakt. Maar het is natuurlijk al te laat: het onweerstaanbare meesterschap van Oz Perkins heeft u al gehypnotiseerd en naar binnen getrokken. Hoeven we u nog te vertellen dat ‘Gretel & Hansel’ één van de beste horrorfilms is die we de laatste maanden hebben gezien? Kom, kinderen, kom dichterbij...

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234