null Beeld VRT
Beeld VRT

televisie'In de gloria'

Heel ‘In de gloria’ speelt zich op de dunne irritatiegrens tussen werkelijkheid, of nog erger: de werkelijkheid volgens de televisie, en humor

Rudy Vandendaele

(Deze Dwarskijker verscheen oorspronkelijk in 2000 in Humo.)

Als acteur Frank Focketyn pappie neerzet in ‘Vaneigens’ heb ik al wel eens het vermoeden gekoesterd dat hij een onvoorstelbare hoeveelheid meligheid onder de lenden heeft. Mocht meligheid cholesterol zijn, dan was hij al lang aan gene zijde. Soms drukt hij een onschuldige als ik zodanig met de neus in de belevingswereld en de omgangsvormen die in Vlaamse verkavelingen de kracht der gewoonte vormen, dat ik er ongemakkelijk van word, ook al voel ik me dan ook niet rechtstreeks aangesproken en woon ik wijselijk niét in een verkaveling. Lachen is in dat geval een oplossing.

Heel ‘In de gloria’ speelt zich op de dunne irritatiegrens tussen werkelijkheid, of nog erger: de werkelijkheid volgens de televisie, en humor af, en in dat opzicht is het een evenwichtsoefening die griezelig perfect verloopt, althans naar de eerste aflevering te oordelen.

‘Anale seks’, een scène waarin een gevorderd echtpaar besluit, nu de kinderen toch het huis uit zijn, eens de artiesteningang te benutten, was briljant, net als Sien Eggers die de moeder van de hijglijn Ilse De Meulemeester gestalte gaf. Ik ken die moeder helemaal niet, maar ze leek er als twee druppels water op.

Je ziet in dit programma ook fijntjes acteren: Wim Opbrouck speelde een gecamoufleerd stuk tuig van het Vlaams Blok; op een bepaald moment, als hij niet het middelpunt van de actie is, zie je hoe hij zich puur door de manipulatie van een sigaret een air van gewichtigheid probeert te geven: zeer herkenbaar, maar je moet er als acteur wel oog voor hebben.

Haarkundig was ‘In de gloria’ ook al een succes: alle pruikjes leken nog in leven.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234